Πώς είναι να έχεις πλήρη πρόσβαση στη ζωή ενός Πρωθυπουργού, να καταγράφεις κάθε στιγμή του και να έχεις την ευθύνη να «φιλτράρεις» ό,τι βγει προς τα έξω; Αυτό προσπάθησαν να εξηγήσουν το βράδυ της Τετάρτης στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά στην Πειραιώς, ο Δημήτρης Παπαμήτσος και ο Αντρέα Μπονέτι, οι προσωπικοί φωτογράφοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα όλα αυτά έγιναν παρουσία του Πρωθυπουργού (ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Παρίσι).
Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με το Athens Photo World και συντόνισε η δημοσιογράφος Αννα Μπουσδούκου, οι δύο φωτογράφοι μίλησαν για τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός τους και παρουσίασαν δείγματα της δουλειάς τους, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο «Σχολείον» με μικρή καθυστέρηση καθώς είχε να συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (εδώ) και έτσι έχασε τις πρώτες ερωταπαντήσεις. Παίρνοντας όμως τον λόγο κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων του κοινού, αναφέρθηκε στις άγνωστες δυσκολίες και στην πίεση που βιώνουν οι φωτογράφοι και οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, προκειμένου να βγει το σωστό αποτέλεσμα.
«Εχω τεράστιο σεβασμό στη δουλειά σας και στη δουλειά όλων των φωτορεπόρτερ. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, την οποία πολλοί δεν βλέπουν, αλλά ξέρω πολύ καλά το άγχος του Δημήτρη, του Αντρέα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να δίνεται στους φωτογράφους η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση.
«Ηταν πολύ διαφωτιστικό για μένα να ακούσω την ματιά του Αντρέα Μπονέτι για το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του, ως προσωπικός φωτογράφος του Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Προσέθεσε δε πως πολλές φορές έχει δει τον κ. Παπαμήτσο στα πιο απίθανα σημεία: «Σε μια ταράτσα, σε μια γωνία που δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα τον έβλεπα και πιστεύω ότι αυτή είναι η “ματιά του φωτογράφου” που θέλει πάντα κάτι καλύτερο, και πιθανώς η πιο ωραία φωτογραφία να είναι αυτή την οποία θα έχετε τραβήξει και δεν θα την έχει δει κανείς σας».
«Οι φωτογραφίες που θα δείχνουν κουρασμένους, ιδρωμένους, συγχυσμένους, σε μια κατάσταση που δεν περιμένει κάποιος από ένα δημόσιο πρόσωπο έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θέλει και από εμάς περισσότερο θάρρος για να δίνουμε το πράσινο φως να κυκλοφορούν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Αυτές είναι οι φωτογραφίες που προκαλούν, σε εμένα προσωπικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον».
«Συγγνώμη, αλλά όχι»
Μια ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τους δύο φωτογράφους να απαντούν στο ερώτημα: θα φωτογραφίζατε κ. Παπαμήτσο τον Αλέξη Τσίπρα; Θα φωτογραφίζατε κ. Μπονέτι τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ο κ. Παπαμήτσος απάντησε ότι έχει φωτογραφίσει τον Αλέξη Τσίπρα όταν έκανε ελεύθερο ρεπορτάζ πριν συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν θα γινόταν προσωπικός του φωτογράφος.
Οταν ήρθε η σειρά του κ. Μπονέτι, αυτός έφερε το χέρι στην καρδιά, γύρισε και κοίταξε τον Πρωθυπουργό και είπε κοιτάζοντάς τον στα μάτια: «συγγνώμη, αλλά όχι».
Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε όμως ότι σήμερα δεν υπάρχει προστατευμένη δημόσια εικόνα «όταν ο καθένας έχει ένα κινητό, ένα βίντεο η εικόνα του προστατευμένου πολιτικού όπως τις ξέραμε από τις προηγούμενες γενιές δεν υπάρχει». Θυμήθηκε μάλιστα τα χρόνια που χάζευε φωτογραφίες του πατέρα του από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός και ανακάλυπτε φωτογραφίες με μια ιδιαίτερη ματιά.
Και διαπίστωσε ότι: «έχω φάει και εγώ και ο τέως Πρωθυπουργός τόσο τρολάρισμα για φωτογραφίες μας που έχουμε πάθει πλέον ανοσία».