Οι αστυνομικοί στη Σουηδία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας | GettyImages
Επικαιρότητα

Η Σουηδία στο έλεος της βίας των συμμοριών

Τι συμβαίνει στην φαινομενικά «τέλεια» χώρα της Βόρειας Ευρώπης και παρατηρείται τεράστια κλιμάκωση της βίας; Τα στοιχεία των επιθέσεων είναι ανησυχητικά και οι Αρχές αναζητούν μία λύση
Protagon Team

Θεωρούμε ότι οι σκανδιναβικές χώρες είναι από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, όμως τα στοιχεία από τη Σουηδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Ο ίδιος ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της χώρας, Αντερς Θόρνμπεργκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ότι «οι πόλεμοι ανάμεσα στις συμμορίες, έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας στη χώρα».

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο για τη χώρα, η οποία παλεύει εδώ και χρόνια για την εξάρθρωση των συμμοριών που βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο μεταξύ τους για τον έλεγχο της διακίνησης όπλων και ναρκωτικών. Οπως είπε ο Θόρνμπεργκ, όμως, «πρόσφατα έχουμε μια τεράστια κλιμάκωση της βίας. Πολλά αγόρια, ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών, έχουν σκοτωθεί, η μητέρα ενός εγκληματία εκτελέστηκε στο σπίτι της και ένας νεαρός άνδρας στην Ουψάλα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε καθώς πήγαινε στη δουλειά του».

Η συνέντευξη Τύπου έρχεται μετά από μια πολύ βίαιη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά με πυροβολισμούς: Τέσσερα στην Ουψάλα, δύο εκ των οποίων θανατηφόρα, και δύο στη Στοκχόλμη, όπου ένας 13χρονος έφηβος έχασε τη ζωή του, όπως αναφέρει ο Guardian.

Πέρυσι καταγράφηκαν 90 εκρήξεις και 101 απόπειρες επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της σουηδικής αστυνομίας. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 100 εκρήξεις.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών κοστίζουν αθώες ζωές, είπε ο Θόρνμπεργκ. «Οι πολίτες φοβούνται, η ανασφάλεια αυξάνεται. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που έχουμε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στη χώρα». Αρκετά εγκλήματα συμμοριών έχουν αποτραπεί τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης.

«Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν πολλά όπλα στην Ουψάλα, όπου η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», πρόσθεσε ο Ουλφ Γιόχανσον, ένας αστυνομικός της πόλης, η οποία βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης.

Το 2022 καταγράφηκαν 391 πυροβολισμοί στη Σουηδία, 62 από τους οποίους ήταν θανατηφόροι, ενώ 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς τον προηγούμενο χρόνο.