Πλήθος κόσμου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μάλμο στη Σουηδία | TT News Agency/Johan Nilsson/via REUTERS
Επικαιρότητα

Η Σουηδία περιορίζει τις συναθροίσεις, αλλά ακόμη δεν βάζει λουκέτο

Ευρύτερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στα χέρια της η κυβέρνηση της χώρας, η οποία πλέον θεσπίζει όριο ατόμων ανά τετραγωνικό σε πολυσύχναστους
Protagon Team

Πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης για εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και ιδιωτικές συναθροίσεις θα εφαρμόσει η Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να κλείσει επιχειρήσεις, αν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την Παρασκευή το Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

«Η κυβέρνηση δεν αποφάσισε το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά είναι έτοιμη να λάβει και μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Πρόσθεσε ότι δεν είναι απόφαση που παίρνει η χώρα «ελαφρά τη καρδία, αυτό που διακυβεύεται είναι οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων».

Από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες πισίνες θα πρέπει να ορίσουν ανώτατο αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών τους.

Επιπλέον, οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα οκτώ άτομα, ένας κανόνας που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για δημόσιες εκδηλώσεις.

Η Σουηδία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 7.187 νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και 171 νέους θανάτους με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 9.433 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων ανά κάτοικο στη Σουηδία είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από εκείνον των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών αλλά χαμηλότερος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το lockdown.

Το ότι οι απώλειες είναι ιδιαίτερα υψηλές μεταξύ των ενοίκων των οίκων ευγηρίας έχει οδηγήσει σε έντονες επικρίσεις εναντίον του Λεβέν για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση, εν μέρει, δεν διέθετε τα νομικά εργαλεία προκειμένου να επιβάλει μέτρα όπως εκείνα που υιοθέτησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Εξάλλου και ο ίδιος είπε ότι η ατομική ευθύμη των πολιτών ήταν μέρος της στρατηγικής της Σουηδίας, η οποία ήταν «ένας συνδυασμός αυστηρότερων κανόνων, απαγορεύσεων και, όχι λιγότερο σημαντικό, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη».

Ακόμη και μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου, προσωρινού νόμου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας ή εσωτερικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.