Χιλιάδες Σουηδοί έχουν τοποθετήσει τσιπάκια στο χέρι τους, τα οποία αντικαθιστούν το πορτοφόλι |
Επικαιρότητα

Η Σουηδία καταργεί τα μετρητά αλλά οι χάκερ παραμονεύουν

Ελάχιστοι Σουηδοί βλέπουν πια το... χρώμα του χρήματος, καθώς λιγότερο από το 1% των συναλλαγών στη χώρα γίνονται με μετρητά αλλά η κατάργησή τους εγκυμονεί κινδύνους
Protagon Team

Σε 10 χρόνια από τώρα, ένας νεαρός στην Αγία Πετρούπολη πατά το «Enter» στον υπολογιστή του και αυτόματα, προκαλεί χάος στην οικονομία της Σουηδίας. Τα ΑΤΜ δεν λειτουργούν, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να πληρωθούν, οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν οτιδήποτε, οι εφαρμογές πληρωμών στα κινητά τους αχρηστεύονται και μετρητά δεν υπάρχουν πουθενά, καθώς οι τράπεζες τα έχουν αποσύρει εδώ και δύο χρόνια.

Μοιάζει με κινηματογραφικό σενάριο, αλλά είναι το τίμημα που κινδυνεύει να πληρώσει, μελλοντικά, η χώρα, η οποία οδεύει ολοταχώς στο να γίνει η πρώτη στον κόσμο χωρίς μετρητά. Στη Σουηδία, λιγότερο από το 1% των χρηματικών συναλλαγών γίνεται με κέρματα ή χαρτονομίσματα. Αντίστοιχα, στη Βρετανία, το ποσοστό είναι 3%, στην Ευρώπη, 10% και στον υπόλοιπο κόσμο 85%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το 2018, τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εφαρμογής Swish, η οποία βρίσκεται στα δύο τρίτα των σουηδικών κινητών, ξεπέρασαν τη χρήση μετρητών. Παράλληλα, τα υποκαταστήματα τραπεζών με ταμίες μειώθηκαν κατά 50% ανάμεσα στο 2011 και το 2017.

Σουηδοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το 2023, τα μετρητά θα αποτελούν παρελθόν στη χώρα, καθώς η χρήση τους δεν θα συμφέρει τις επιχειρήσεις.

Ήδη, σε πολλά μέρη δεν δέχονται μετρητά. Το μουσείο των ABBA είναι ένα από αυτά, καθώς και μία εκκλησία νότια της Στοκχόλμης, όπου οι πιστοί προσφέρουν τον οβολό τους μέσω εφαρμογών στα κινητά. Ακόμα και ζητιάνοι στον δρόμο διαθέτουν μικρές συσκευές POS, ενώ χιλιάδες Σουηδοί έχουν τοποθετήσει στα χέρια τους φουτουριστικά τσιπάκια που αντικαθιστούν το πορτοφόλι.

Υπάρχουν όμως, και ειδικοί που ανησυχούν για την επικείμενη εξαφάνιση των μετρητών, τονίζοντας, για παράδειγμα, την πιθανότητα επιθέσεων από χάκερ, ικανών να αχρηστέψουν τμήματα της οικονομίας. Παράλληλα, ένα μέρος του πληθυσμού, ηλικιωμένοι, μετανάστες, αναλφάβητοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών χωρίς Ιντερνετ δεν έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Η μείωση των συναλλαγών με μετρητά, που βλέπουμε στις μέρες μας, είναι επικίνδυνη για ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ή δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να την χρησιμοποιήσουν», προειδοποιεί η Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας.