Επικαιρότητα

Ο Κυριάκος, η σκιά, ο Μεϊμαράκης και οι πρώην αρχηγοί της ΝΔ

Η «αιφνίδια» αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την ώρα που υποβλήθηκε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου τάραξε τα νερά της ΝΔ υπενθυμίζοντας τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και προκατόχων του
Σπύρος Μουρελάτος

«Οταν προκύπτει κενή θέση σε μία επιτροπή, τότε καλύπτεται από έναν άλλον βουλευτή. Δεν υπάρχει τίποτε το δραματικό, δεν υπάρχει καμία σκιά στις σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη» απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να αντικατασταθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση, καθώς η πλευρά του πρώην προέδρου της ΝΔ φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να μη συμμερίζεται την «αφήγηση» της γαλάζιας ηγεσίας.

Στελέχη του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη υποστηρίζουν πως ο προκάτοχος του κ. Μητσοτάκη συναίνεσε και δεν ζήτησε την αντικατάστασή του. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως τη συζήτηση για την στελέχωση των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών προκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης, αμέσως μετά τη συγκρότηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον γραμματέα της ΚΟ Κωνσταντίνο Τσιάρα γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου να τον ενημερώσει για τη δική του συμμετοχή στις επιτροπές, τονίζοντας ότι ο ίδιος προτιμά να είναι σε αυτές των Εξωτερικών και Αμυνας και των Οικονομικών.

Μόλις μία εβδομάδα πριν, ο κ. Τσιάρας επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον ρώτησε εάν είχε αντίρρηση να αντικατασταθεί από τον Συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, Μάκη Βορίδη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να απαντά πως δεν έχει πρόβλημα. Εμπειρα στελέχη της ΝΔ καταλογίζουν ατυχή χειρισμό και απειρία στην ηγεσία της ΝΔ για την επιλογή της να ανακοινώσει ταυτόχρονα την αντικατάσταση του κ. Μεϊμαράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την υποβολή αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Μετά την εκλογική του αποτυχία ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιλέξει να τηρήσει χαμηλό προφίλ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, όπως σχολιάζουν τακτικοί συνομιλητές του, ότι δεν εντοπίζει… ανορθογραφίες στον πρώιμο βηματισμό της νέας ηγεσίας.

Παπαμιμίκος, Αδωνις, ΟΝΝΕΔ και Προσφυγικό

Η ενασχόληση του Ανδρέα Παπαμιμίκου με το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος, η επιλογή του Αδωνι Γεωργιάδη στη θέση του ενός εκ των δύο αντιπροέδρων του κόμματος, η ανάδειξη ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ χωρίς την διενέργεια εκλογών αλλά και η γραμμή του κόμματος στο Προσφυγικό, που, όπως λέγεται δεν έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη ηγεσία προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες την δυσαρέσκεια του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, πάντως, δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Μητσοτάκη, ανοίγοντας εσωκομματικό ζήτημα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο.

Πάντως, το καραμανλικό παρελθόν του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δίνει τροφή για ποικίλα σχόλια για τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό στο φόντο των πρόσφατων πρωτοβουλιών, που ανέλαβε η ΝΔ στην υπόθεση των καταγγελιών για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η διαρροή ότι στη ΝΔ δεν αποκλείουν ακόμη και την κατάθεση αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου πυροδότησε στο παρασκήνιο δηλητηριώδη σχόλια από εχθρούς και φίλους για το κατά πόσον μπορούν να βρεθούν οι απαιτούμενες 60 υπογραφές.

Από τον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού κάνουν λόγο για συνωμοσιολογία, ενώ ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουμουτσάκος επέμεινε πως η πολιτική του κόμματος αντιδρά σε ενέργειες και συμπεριφορές και όχι σε πρόσωπα. Είναι σαφές πως η γαλάζια ηγεσία δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τους προκατόχους της, ωστόσο, φροντίζει, όπως έγινε στην περίπτωση των οικονομικών του κόμματος να τηρεί αποστάσεις από πρακτικές του παρελθόντος, με τις οποίες διαφωνεί, δίνοντας παράλληλα το δικό της πολιτικό και όχι μόνο στίγμα.

Διακριτικός ο Καραμανλής, περιμένουν το συνέδριο οι καραμανλικοί

Ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει διακριτικά το νέο ξεκίνημα στο κόμμα και δεν θέτει εμπόδια στον δρόμο της νέας ηγεσίας, οι καραμανλικοί πάντως τηρούν στάση αναμονής έναντι της νέας ηγεσίας και προετοιμάζονται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο του Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει με περίσσεια ανησυχία την κατάσταση στην χώρα, ιδίως την τροπή που λαμβάνουν τα εθνικά μας θέματα και δεν φαίνεται να γοητεύεται από τα πάσης φύσεως κελεύσματα για οικουμενικά σχήματα. Θετικά σχόλια για την «εποχή Μητσοτάκη» επιφυλάσσει και ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πάντως είναι θιασώτης της γραμμής της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας ότι μέσω της θητείας Μητσοτάκη θα δικαιωθεί η δική του περίοδος ως ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου. Και οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά δραστηριοποιούνται ενόψει του επερχόμενου Συνεδρίου, ώστε να διευρύνουν την επιρροή τους στη νέα Πολιτική Επιτροπή, που θα προκύψει.