O Πεπ Γκουαρντιόλα επιδεικνύει άψογο στυλ κοουτσάροντας την ομάδα του στον νικητήριο αγώνα της με αντίπαλο την Τότεναμ, στις 14 Μαΐου στο Λονδίνο | Catherine Ivill - AMA/Getty Images
Επικαιρότητα

Η Σίτι του Γκουαρντιόλα, ένα «φαινόμενο»

Η Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας λιγότερες μέρες από κάθε άλλη διεκδικήτρια του τίτλου, όμως στο τέλος βρήκε τον τρόπο να προσπεράσει. Τον βρίσκει (σχεδόν) πάντα ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος ετοιμάζεται να σηκώσει το έκτο τρόπαιο στις οκτώ σεζόν του στην Πρέμιερ Λιγκ
Sportscaster

Στο νέο γήπεδο της Τότεναμ, στο οποίο επί πέντε χρόνια, έξι μήνες και 15 μέρες δεν κατάφερνε καν να σκοράρει, η Μάντσεστερ Σίτι θεμελίωσε έναν άθλο πρωτοφανή στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ. Απέχει μόλις ένα ματς από την κατάκτηση του τίτλου για τέταρτη διαδοχική σεζόν, κάτι που καμία αγγλική ομάδα στο παρελθόν δεν έχει κατορθώσει.

Η Χάντερσφιλντ το 1926-1927, η Αρσεναλ το 1935-1936, η Λίβερπουλ το 1984-1985 και η Μάντσεστερ δύο φορές (2001-2002 και 2009-2010) είχαν κάνει «χατ-τρικ» τίτλων, όμως απέτυχαν να φτάσουν στο ρεκόρ που τώρα (φαίνεται πως) θα υπογράψει η Σίτι.

Μετά τη νίκη της (2-0) επί της Τότεναμ, το βράδυ της Τρίτης, χρειάζεται απλώς να κερδίσει τη Γουέστ Χαμ την Κυριακή στο «Ετιχαντ» για να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Αγγλίας. Μπορεί να της είναι αρκετή και η ισοπαλία, ακόμη και η ήττα, αν η Αρσεναλ δεν νικήσει την Εβερτον στο Λονδίνο.

Εφέτος βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας λιγότερες μέρες από κάθε άλλη διεκδικήτρια (Λίβερπουλ 87, Αρσεναλ 76, Σίτι 73), όμως στο τέλος βρήκε τον τρόπο να προσπεράσει. Τον βρίσκει (σχεδόν) πάντα ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος ετοιμάζεται να σηκώσει το έκτο του τρόπαιο στις οκτώ σεζόν του στην Πρέμιερ Λιγκ.

H Αρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα είναι μόλις η τέταρτη αγγλική ομάδα που επί τέσσερις διαδοχικές σεζόν κατακτά όλο και περισσότερους βαθμούς: 61 το 2020-2021, 69 το 2021-2022, 84 το 2022-2023 και 86 εφέτος, που μπορεί να γίνουν 89. Με 89 βαθμούς η Σίτι κατέκτησε τον περυσινό τίτλο. Εφέτος, όμως, δεν ήταν αρκετοί. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι «Πολίτες» θα τερματίσουν με 91.

Στον αγώνα που εν πολλοίς θα έκρινε την εφετινή συναρπαστική κούρσα του αγγλικού πρωταθλήματος, η Σίτι προηγήθηκε στο 55′ με τον κλασικό της τρόπο: ασίστ του Κέβιν ντε Μπρόινε (έφτασε τις 112, με το απόλυτο ρεκόρ να είναι οι 162 του Ράιαν Γκιγκς) και γκολ του Ερλινγκ Χάαλαντ. Στο 90′ ο νορβηγός αρχισκόρερ πέτυχε το τελικό 2-0 εκτελώντας το πέναλτι που κέρδισε ο Ντοκού. Συμπλήρωσε 65 γκολ σε 66 εμφανίσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ. Απίθανο! Ωστόσο, η φάση που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Σίτι ήταν εκείνη του 85ου λεπτού.

Ο Ακάντζι έκανε ένα ολέθριο λάθος που έβγαλε τον Σον τετ-α-τετ με τον Στέφαν Ορτέγκα. Ολο το γήπεδο κρατούσε την αναπνοή του – ο Γκουαρντιόλα είχε σωριαστεί στο έδαφος μπροστά από τον πάγκο του και παρακολουθούσε την εξέλιξη πεσμένος ανάσκελα. Ο Σον δεν τις χάνει κάτι τέτοιες ευκαιρίες, όμως ο γκολκίπερ της Σίτι, ο οποίος προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει άλλες δυο σωτήριες επεμβάσεις, απέκρουσε με το πόδι. Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας των «Πολιτών», που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Εντερσον που τραυματίστηκε, έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στον θρίαμβο της ομάδας του. Αν ο Σον «έγραφε» το 1-1, η Σίτι μάλλον δεν θα προλάβαινε να αντιδράσει.

Αλλά αυτό είναι το μυστικό των επιτυχιών της, πέρα από την αριστοτεχνική καθοδήγηση του Γκουαρντιόλα: η «ποιότητα» των παικτών της, όχι μόνον εκείνων που αποτελούν τις πρώτες επιλογές του προπονητή της, αλλά και όσων συμμετέχουν λίγο έως ελάχιστα στα παιχνίδια της. Και η εμπειρία τους, βεβαίως. Ολοι μαζί έχουν κατακτήσει καμιά σαρανταριά τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ. Στις πιο κρίσιμες στιγμές ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

Στις εξέδρες του γηπέδου επικρατούσε μια περίεργη κατάσταση. Οι παίκτες της Τότεναμ, ωθούμενοι από τον επαγγελματισμό τους, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Οι οπαδοί της, όμως, δεν συμπαραστάθηκαν στην ομάδα τους τόσο θερμά όσο συνηθίζουν. Στα social media κυκλοφόρησαν βιντεάκια με φίλους των «σπιρουνιών» να πανηγυρίζουν τα γκολ της Σίτι! Σε ένα από αυτά, δύο οπαδοί της Τότεναμ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα στο γκολ με το οποίο ο Χάαλαντ άνοιξε το σκορ, κάτι που εξαγρίωσε άλλους υποστηρικτές της ομάδας που κάθονταν δίπλα τους. Ενας εξ αυτών κάλεσε έναν σεκιουριτά, ο οποίος τους απομάκρυνε από το γήπεδο. Το γεγονός έπεσε στην αντίληψη και του προπονητή της Τότεναμ, Αγγελου Ποστέκογλου, ο οποίος πλησίασε στο σημείο που ήταν πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο και εκδήλωσε την αγανάκτησή του σε πολύ έντονο ύφος.

Ηταν πολλοί εκείνοι που δεν ήθελαν να νικήσει η ομάδα τους. Για να μην κατακτήσει τον τίτλο η μισητή συμπολίτισσα Αρσεναλ. Στο «The Fighting Cock», που είναι ένα podcast της Τότεναμ, την προηγούμενη μέρα απάντησαν σε σχετικό poll 5.919 οπαδοί της. Το 75% από αυτούς ήθελαν να χάσει η Τότεναμ, και ας μη βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Τότεναμ τερμάτισε εκτός τετράδας για τέταρτη φορά σε πέντε σεζόν. Στο Τσάμπιονς Λιγκ 2024-2025 θα παίξει η Αστον Βίλα, για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια (στην τελευταία της εμφάνιση, τον Μάρτιο του 1983, είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη Γιουβέντους). Μάλιστα, υπάρχει ένα σενάριο που αφήνει την Τότεναμ εντελώς εκτός Ευρώπης: αν η Τσέλσι και η Νιούκαστλ κάνουν δύο νίκες, η Τότεναμ ηττηθεί στο Σέφιλντ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας.

Η Σίτι του Γκουαρντιόλα είναι ένα φαινόμενο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η Αρσεναλ του Αρτέτα, εξαιρετικά άτυχη που… έπεσε πάνω της σε μια από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, έχοντας καταρρίψει ρεκόρ που έστεκαν από την ένδοξη εποχή των «Invincibles» του Αρσέν Βενγκέρ. Μεταξύ άλλων, εφέτος συγκέντρωσε 22 από τους 30 διαθέσιμους βαθμούς στα παιχνίδια της με τις υπόλοιπες ομάδες των «Big-6» (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Τσέλσι). Τι άλλο να κάνει για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια;