Μακρόν και Βούτσιτς στο Βελιγράδι, στις 29 Αυγούστου – έκλεισαν deal στην άμυνα, αξίας 2,7 δισ. ευρώ | REUTERS/Djordje Kojadinovic
Επικαιρότητα

Η Σερβία αγόρασε 12 «Rafale» αξίας 2,7 δισ. ευρώ

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι για το big deal και η «ακτινογράφηση» της σερβικής διπλωματίας που και τους Ουκρανούς ευχαριστεί και δεν δυσαρεστεί τους Ρώσους. Τι θέλουν από τους γείτονες οι Κινέζοι
Protagon Team

Ενοχλημένος από «την υποκρισία του Εμανουέλ Μακρόν» παρουσιάστηκε ο αρθρογράφος της Corriere della Sera Μάσιμο Νάβα. Γιατί; Διότι ο γάλλος πρόεδρος πήγε στο Βελιγράδι και έκλεισε deal αξίας 2,7 δισ. ευρώ με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς («που ήταν φίλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς!» εξανέστη ο Ιταλός). Το σερβικό κράτος αγόρασε 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafale», εννέα μονοθέσια και τρία διθέσια. Ολες οι ιταλικές ενστάσεις κατανοητές βέβαια, αφού ο Βούτσιτς δεν παρήγγειλε και στη Ρώμη καμιά εικοσαριά Ferrari για να βρίσκονται πρόχειρες στον όρχο ή 100.000 βέσπες, ας πούμε. Πέρα, όμως, από τον διαγκωνισμό των βιομηχανικών ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων στα ισοζύγιά τους, και του χρέους τους φυσικά, ο Νάβα αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό.

Η συμφωνία, έγραψε ο Νάβα, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η Σερβία, παρά την πρόθεσή της να ενταθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν της έχει επιβάλει κυρώσεις. Μα, πώς θα μπορούσε να το κάνει, αφού «εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 60% των εισαγωγών της, 370 ρωσικές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στη Σερβία και πάνω 10.000 Ρώσοι βρίσκονται εκεί ως εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής» όπως σημείωσε ο ίδιος ο αρθρογράφος. Αυτά, ώστε να μείνει το παιχνίδι στο οικονομικό γήπεδο και να μην εισχωρήσουμε σε πεδία εκλεκτικών συγγενειών, ορθοδοξίας, κ.λπ. παραγόντων που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν αποτιμώνται απαραιτήτως και σε χρήμα.

Ωστόσο ο Νάβα επισήμανε ότι η Σερβία αγοράζει αμυντικές προμήθειες και από τις Ρωσία-Κίνα, οπότε τίθεται κάποιο ζήτημα από την εξαγωγή γαλλικής πολεμικής  τεχνολογίας εκεί. Επίσης και στην παρούσα φάση, και από τη συνεργασία Γαλλίας-Σερβίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην πυρηνική ενέργεια και στη γεωργία. Θύμισε, πάντως, ότι οι Βούτσιτς και Μακρόν αντάλλαξαν δημοσίως φιλοφρονήσεις, μίλησαν περί συμμαχίας, κ.λπ. «Ο Σέρβος υπερασπίστηκε την ισορροπία Ανατολής-Δύσης, λέγοντας ότι γνωρίζει πως ο Μακρόν θέλει από τη Σερβία κυρώσεις στη Ρωσία, όμως αυτό δεν θα συμβεί. Παράλληλα ο Βούτσιτς είπε ότι έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητά της. Ο Μακρόν του απάντησε ότι η θέση της Σερβίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Η επόμενη παρατήρηση του Νάβα αφορούσε το πρόσφατο ταξίδι του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι. «Προσπάθησε να δώσει γεωστρατηγική διάσταση στις επενδύσεις που γίνονται στις υποδομές, στον αμυντικό τομέα και στο εμπόριο, αφού το Πεκίνο και το Βελιγράδι έχουν υπογράψει 28 συμφωνίες σε διαφόρους τομείς. Ο Κινέζος μίλησε περί ‘‘οικοδόμησης κοινού μέλλοντος’’, βασισμένου στη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στη μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στη σύμπλευση στο πρόβλημα Ταϊβάν». Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση του Νάβα αφορά τις σχέσεις Σερβίας-Ουκρανίας: «Η Σερβία αισθάνεται κοντά στην Ουκρανία όσον αφορά την ανάγκη κρατικής ακεραιότητας. Εξάλλου η Ουκρανία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ετσι ο Βούτσιτς αποκαλεί τους Ουκρανούς ‘‘αδερφούς Σλάβους’’».

Ο ιταλός αρθρογράφος έγραψε ότι «οι σχέσεις Βελιγραδίου-Κιέβου είναι καλές, παρά την παραδοσιακή σερβική εγγύτητα με τη Μόσχα και παρά το γεγονός ότι το Βελιγράδι ανταγωνίζεται το Κίεβο για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Και ολοκλήρωσε: «Η Σερβία ψήφισε υπέρ των προτάσεων του ΟΗΕ για την καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία, όμως δεν προσχώρησε στις κυρώσεις. Προφανώς ευγνωμονεί τη Ρωσία επειδή δεν αναγνώρισε το Κόσοβο. Υπάρχει λεπτή ισορροπία. Κανείς δεν παρατήρησε την επίσκεψη στο Βελιγράδι της συζύγου του Ουκρανού προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Και ο Βούτσιτς έχει συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μερικές φορές αφ’ ότου άρχισε ο πόλεμος και υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν ενοχλήθηκε».