Η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στη σύρραξη της Υεμένης έφθασε σε ένα επικίνδυνο για το βασίλειο σημείο: άδειασαν οι αποθήκες πυρομαχικών του από τα αντιπυραυλικά συστήματα «Patriot»! Ολα μπορούν να συμβούν, λοιπόν, καθώς οι φιλοϊρανοί Χούτι εξαπολύουν επιθέσεις από το έδαφος της Υεμένης και εναντίον του Ριάντ ακόμη, έτσι τα «Patriot» καταναλώνονται πολύ γρήγορα. Οι πύραυλοι συνήθως εξουδετερώνονται και αποφεύγονται οι μεγάλες καταστροφές μεν, ωστόσο οι αποθήκες υλικού πολέμου μένουν κενές. Ετσι οι Σαουδάραβες ζήτησαν από τους Αμερικανούς νέες προμήθειες, όπως είχαν ζητήσει και από την Ελλάδα, η οποία ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο. Την ίδια έκκληση απευθύνουν επίσης σε όλους τους ΝΑΤΟϊκούς.
Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί αυτό το αμυντικό οπλικό σύστημα ώστε να προστατεύσει ζωτικής σημασίας υποδομές της, δηλαδή τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της. Τα κενά στο αμυντικό τείχος του Ριάντ αποδίδονται στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που εξαπολύουν οι Χούτι, οι οποίες όλο και πληθαίνουν: τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 29 τέτοιες, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όσες είχαν γίνει και τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, με κατεύθυνση τη σαουδαραβική επικράτεια εξαπολύθηκαν 11 πύραυλοι τον Νοέμβριο και 10 τον Οκτώβριο – υπήρξαν διπλάσιες, δηλαδή, επιθέσεις εν συγκρίσει με τις αρχές του 2021. Συνολικά στο έτος οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει περίπου 375 διασυνοριακές επιθέσεις. Τελευταίο περιστατικό, η αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου Χούτι πάνω από το Ριάντ, την περασμένη Δευτέρα.
Οι αντάρτες της Υεμένης, βοηθούμενοι από την Τεχεράνη, έχουν επιδείξει ικανότητα στον χειρισμό αυτών των drones και έχουν επιφέρει πλήγματα σε σαουδαραβικές υποδομές. Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο περίπου, οι Χούτι χτύπησαν ακόμη και κτίρια της βασιλικής αυλής, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή θάνατοι. Οι Αμερικανοί θεωρητικώς δεν έχουν χάσει την προθυμία τους να ανταποκριθούν, όπως έδειξε και η τελευταία σχετική με το θέμα ψηφοφορία στη Γερουσία, ωστόσο στις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ σχέσεις εξακολουθούν να παρεμβάλλονται ορισμένα ζητήματα που εκκινούν από τα ανθρώπινα δικαιώματα, το θέμα της Υεμένης και τη δολοφονία Κασόγκι και καταλήγουν στο ράλι των πετρελαϊκών τιμών.
«Οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες να υποστηρίξουν την εδαφική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν» δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Σαουδάραβες και άλλους συμμάχους ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κενό στην κάλυψη».
Drones, όπλα για τους παρίες
Το (πανάκριβο) σύστημα «Patriot» είναι κατασκευασμένο ώστε να αντιμετωπίζει με επιτυχία πυραύλους και όχι τα (συγκριτικώς πάμφθηνα) drones που μοσχοπουλιούνται από διαφόρους εμπόρους όπλων στους παρίες των πολέμων και έχουν καταστεί η νέα μόδα στην αιφνιδιαστική επίθεση, ακόμη και από τρομοκράτες. Συνεπώς το Ριάντ, και με τη νέα αποστολή αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων δεν θα θωρακιστεί απέναντι στα drones των εχθρών του. Οι δε Αμερικανοί ακόμη δεν έχουν αναπτύξει επισήμως ένα antidrones πρόγραμμα, άρα δεν μπορούν να δώσουν άμεσα τεχνολογία στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Νέες μπίζνες με τα «Bayraktar»
Σε ό,τι αφορά την αγορά των πολεμικών drones, δηλαδή των εξοπλισμένων με βόμβες, η Τουρκία σημείωσε μία νέα εμπορική επιτυχία: έκλεισε το σχετικό deal με το αφρικανικό κράτος του Νίγηρα, στο οποίο θα προμηθεύσει τα γνωστά αεροπλανάκια του γαμπρού του προέδρου Ερντογάν «Bayraktar» TB2. Πρόκειται για drone που ήδη έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες, ενώ πρωταγωνίστησε και στον τελευταίο πόλεμο του Καυκάσου μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων – το TB2 ήταν το όπλο που έδωσε τη νίκη στους Αζέρους. Επειτα από αυτήν την επίδειξη στο πεδίο, το τουρκικό πολεμικό drone ξεπούλησε στην αγορά του Τρίτου Κόσμου, αφού το αγόρασαν 12 κράτη. Είπαμε, είναι το όπλο κάθε παρία…