Η πριγκίπισσα Ρίμα θεωρείται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών | CNN/Screenshot
Επικαιρότητα

Η Σαουδική Αραβία τοποθετεί για πρώτη φορά γυναίκα πρεσβευτή στις ΗΠΑ

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως μια απόπειρα του βασιλείου να δώσει μια νέα, θετική ώθηση στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον προκειμένου να ξεχαστεί η υπόθεση με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
Protagon Team

Η Σαουδική Αραβία διόρισε για πρώτη φορά μία γυναίκα πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων διέρχονται σημαντική κρίση εξαιτίας των «αναταράξεων» από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβριο στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει η Guardian, η πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπαντάρ θα αντικαταστήσει τον πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, τον μικρότερο αδελφό του ισχυρού πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τόσο σημαντικό πόστο της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Η πριγκίπισσα Ρίμα είναι κόρη του πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής στις ΗΠΑ από το 1983 ως το 2005.

Χάρη στη θέση του πατέρα της η – αμερικανοτραφής και γνώστης της κοινωνίας των ΗΠΑ – πριγκίπισσα Ρίμα πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στην Ουάσινγκτον, ενώ σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Από το 2005, όταν επέστρεψε στο Ριάντ, η πριγκίπισσα Ρίμα εργάστηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Θεωρείται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ πιο πρόσφατα είχε εργαστεί στον τομέα Άθλησης του βασιλείου, όπου προώθησε τη συμμετοχή των γυναικών στα σπορ.

«Η πριγκίπισσα Ρίμα θα είναι η πρώτη πρεσβευτής στην Ιστορία της Σαουδικής Αραβίας», έγραψε στο Twitter ο Άλι Σιχάμπι ιδρυτής του Arabia Foundation, ενός φιλοσαουδαραβικού ιδρύματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ενσωμάτωσης των γυναικών στην κυβέρνηση και την αγορά εργασίας».

Ο διορισμός της πριγκίπισσας Ρίμα γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας είναι τεταμένες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι τον Οκτώβριο στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με το Ριάντ. Ωστόσο η αμερικανική Γερουσία θεωρεί τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβία «υπεύθυνο» για τον φόνο του δημοσιογράφου, κάτι που το Ριάντ διαψεύδει κατηγορηματικά.

«Ο διορισμός μίας νέας πρεσβευτού αποτελεί απόπειρα του βασιλείου να δώσει μια νέα [θετική] ώθηση στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και να ξεχαστεί η υπόθεση Κασόγκι. Θεωρώ πως αυτή η κίνηση δεν θα πιάσει, τουλάχιστον όσον αφορά απέναντι στο Κογκρέσο», εκτίμησε ο Κρίστιαν Ούλριχσεν, ερευνητής του Ινστιτούτου Μπέικερ στο πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα.

Αντίστοιχα, η προαγωγή του πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, πρώην πιλότου πολεμικών αεροσκαφών, συγκεντρώνει περαιτέρω την εξουσία σε ένα κομμάτι της βασιλικής οικογένειας μετά την ουσιαστική ανάληψη της ηγεσίας από τον αδελφό του, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις όταν διέψευσε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο, λίγες ώρες προτού τελικά οι αρχές της χώρας του το παραδεχθούν επισήμως.