Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται συνεχώς σε αποψιλωμένες από ουκρανούς στρατιώτες πόλεις του Ντονέτσκ, κομβικής σημασίας για την έκβαση του συνολικού πολέμου, στοχεύοντας στη διάσπαση της ουκρανικής γραμμής, ενώ συγχρόνως στην περιοχή του Κουρσκ παίζει ένα ιδιότυπο πολεμικό κατενάτσιο το οποίο ο συντάκτης της Repubblica Τζανλούκα Ντι Φέο χαρακτήρισε «ρωσική ρουλέτα».
Πρόκειται για ρεπορτάζ που αναλύει τον τρόπο δράσης των Ρώσων ύστερα από την ουκρανική εισβολή στη ρωσική επαρχία και φιλοδοξεί να απαντήσει στην απορία πολλών, Δυτικών οπωσδήποτε, όσον αφορά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός σπεύδει βραδέως στο Κουρσκ. Τι, τάχα, επιδιώκει;
Βάσει του ιταλικού κειμένου συμπεραίνεται ότι οι ιθύνοντες του Κιέβου μάλλον διέπραξαν ολέθριο σφάλμα μεταφέροντας δυνάμεις τους στο Κουρσκ και αφήνοντας ανοχύρωτες τις θέσεις τους στο Ντονμπάς. Ο Ντι Φέο παραδέχθηκε ότι «οι Ρώσοι προελαύνουν στο Ντονέτσκ», καθώς «στα εκεί ουκρανικά οχυρά παρατηρείται λειψανδρία», και έγραψε σαφέστατα ότι «οι μεν στρατηγοί της Μόσχας φαίνεται να έχουν ανεξάντλητους πόρους για να ρίξουν στη μάχη, ενώ το Κίεβο δεν έχει πλέον αποθέματα, αφού όλοι συμμετέχουν στη μεγάλη επίθεση εντός του ρωσικού εδάφους». Το συμπέρασμα ακολούθησε: «Ο Πούτιν στοχεύει να φθείρει τους Ουκρανούς στο Κουρσκ».
Κατά τον ιταλό δημοσιογράφο, λοιπόν, στο μεν Κουρσκ «οι ελίτ ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν», ενώ «στο υπόλοιπο μέτωπο, μήκους 900 χιλιομέτρων, οι Ρώσοι επιτίθενται μαζικά και απειλούν το Τσάσιβ Γιάρ και το Τορέσκ, όπου διεξάγονται μάχες από σπίτι σε σπίτι». Οσον αφορά το παρασκήνιο της ουκρανικής επιλογής για εξαγωγή του πολέμου, το ρεπορτάζ διαβεβαιώνει ότι ο ουκρανός στρατηγός «που έκανε αυτήν την τολμηρή κίνηση», Ολεξάντρ Σίρκι ονόματι, φρόντισε να πάρει τη συγκατάθεση του Ζελένσκι. Τι κέρδισε το Κίεβο από την πολεμική επιχείρηση Κουρσκ; «Πολιτικά αποτελέσματα. Πέτυχε την εξάλειψη της ιδέας του ρωσικού αήττητου και τόνωσε το ηθικό ολόκληρου του έθνους. Για πόσον καιρό όμως;»
Οι Ρώσοι, αντιθέτως, δεν μετακίνησαν κανέναν στρατιώτη τους ή τανκς από το Ντονμπάς ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση στο Κουρσκ. «Πιστεύουν ότι η ουκρανική επίθεση θα εκφυλιστεί υπό το βάρος των απωλειών. Σκάβουν χαρακώματα και βάλλουν με πυρά του Πυροβολικού και της Αεροπορίας. Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι επέλεξαν την τακτική φθοράς των ουκρανικών δυνάμεων».
Ο Ντι Φέο ανέφερε και τις εκτιμήσεις διαφόρων αναλυτών και media της Δύσης περί «σφαγής που υπέστη ο στρατός του Πούτιν» και περί «εξόντωσης 135.000 στρατιωτών, με τριπλάσιους τραυματίες». Θύμισε και ότι «ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Οστιν Λόιντ μίλησε για 350.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών για απώλειες μισού εκατομμυρίου».
Το τέλος του κειμένου διανθίστηκε από τις επαναλαμβανόμενες από πλευράς Δυτικών παραγόντων (πολιτικό προσωπικό και media) εκτιμήσεις ότι οι Ρώσοι επιστρατεύουν περί τα 30.000 άτομα κάθε μήνα και καλύπτουν έτσι τα κενά στις τάξεις του στρατού τους. «Μόνο που είναι ανεκπαίδευτο στρατιωτικό προσωπικό. Οι καλύτερες δυνάμεις, εκείνες που ήταν εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, αποδεκατίστηκαν την άνοιξη του 2022. Η αναδιοργάνωση γίνεται με νεοσύλλεκτους. Είναι οι στρατεύσιμοι της υποχρεωτικής θητείας, αυτά τα 300.000 αγόρια που καλούνται να φρουρήσουν τα σύνορα από τη Βαλτική μέχρι την Κίνα, επειδή δεν στέλνονται στην Ουκρανία. Είναι η τελευταία λύση μιας αυτοκρατορίας που έκαψε τον στρατό της».