Επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που συνδέονται με τη Ρωσία ισχυρίζονται ψευδώς ότι εκλογικοί αξιωματούχοι στις λεγόμενες «κρίσιμες Πολιτείες» σχεδιάζουν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Την αποκάλυψη έκαναν οι αμερικανικές Αρχές λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
«Η Ρωσία είναι η πιο ενεργή απειλή», προειδοποίησαν σε κοινή δήλωση τους, τη Δευτέρα, το Γραφείο Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI), το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, όπως σημείωσε και ο βρετανικός Guardian.
«Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν να υποκινήσουν βία εναντίον εκλογικών αξιωματούχων», πρόσθεσαν, σημειώνοντας ότι τέτοιου τύπου ενέργειες αναμένεται να ενταθούν κατά την ημέρα των εκλογών και τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αρμόδιοι σε θέματα ασφάλειας συμπλήρωσαν επίσης ότι το Ιράν παραμένει «σημαντική απειλή ξένης επιρροής για τις αμερικανικές εκλογές».
Και όλα αυτά ενώ σε πολλές Πολιτείες, οι υπηρεσίες ασφάλειας έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό για πιθανές ενέργειες (από τραμπικούς ψηφοφόρους) στα κέντρα καταμέτρησης ψήφων.
Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη σε μια σειρά προειδοποιήσεων από την ODNI σχετικά με ξένους παράγοντες –ιδίως τη Ρωσία και το Ιράν– που φέρεται να διαδίδουν παραπληροφόρηση προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση και χάος στις προεδρικές εκλογές.
Η ODNI ανέφερε και το παράδειγμα ενός βίντεο, στο οποίο ένα άτομο υποτίθεται ότι δίνει συνέντευξη και μιλάει για εκλογική νοθεία στην Αριζόνα με πλαστά ψηφοδέλτια, προκειμένου να ευνοηθεί η Κάμαλα Χάρις. Το βίντεο και το περιεχόμενό του είναι ένα κραυγαλέο fake, όπως αποδείχθηκε. Ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής κυβερνήτηςη της Πολιτείας της Αριζόνας, Αντριαν Φόντες, χαρακτήρισε το βίντεο και τους ισχυρισμούς του «εντελώς ψευδή, πλαστά και απατηλά».
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν στα τέλη Οκτωβρίου ότι ρώσοι πράκτορες κρύβονται πίσω από ένα viral ψεύτικο βίντεο που έδειχνε ψηφοδέλτια του Τραμπ να καταστρέφονται στην κομητεία Μπακς στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια. Το εκλογικό συμβούλιο της κομητείας ανακοίνωσε ότι το βίντεο ήταν «ψεύτικο» και ο φάκελος και άλλα υλικά που απεικονίζονται, «προφανώς δεν ήταν αυθεντικά υλικά».
Οπως υπενθυμίζει ο Guardian, τον Σεπτέμβριο το κέντρο ανάλυσης απειλών της Microsoft ανέφερε ότι ρώσοι πράκτορες ενίσχυαν τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης εναντίον της εκστρατείας της Χάρις, διαδίδοντας βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας.
Οι Αρχές δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν και επιχειρήσεις από το Ιράν που θα προσπαθήσουν να υποκινήσουν βία, διαδίδοντας ψευδές περιεχόμενο. Αμφότερες Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς στο παρελθόν.
Η επιτυχία στις κρίσιμες πολιτείες είναι το κλειδί για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου από την Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές οι πολιτείες έγιναν και κατά το παρελθόν επίκεντρο αβάσιμων κατηγοριών για εκλογική νοθεία.