Αυτοκόλλητα «Ψήφισα» που χρησιμοποιούνται στις αμερικανικές εκλογές. Πόσο καθαρές ήταν οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου; | REUTERS/Tommy Martino
Επικαιρότητα

Η Μόσχα χάκαρε αμερικανική εταιρεία λογισμικού ψηφοφοριών

Ενέργειες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε συστήματα που χρησιμοποιούνται για τις εκλογές στις ΗΠΑ, καταγράφει αναφορά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ΝSA)
Protagon Team

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να παραβιάσουν τα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στις ψηφοφορίες. Τις προθέσεις των Ρώσων να παρέμβουν με κάθε τρόπο στις εκλογής της 8ης Νοεμβρίου -από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ- επιβεβαιώνει απόρρητη έκθεση της NSA η οποία διέρρευσε σε αμερικανικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης.

Το πόρισμα δείχνει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση σε τουλάχιστον μία εταιρεία συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιείται σε εκλογές ενώ έστειλαν και ύποπτα email σε περισσότερους από 100 αξιωματούχους λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του ρωσικού Γενικού Επιτελείου «πραγματοποίησε ενέργειες κυβερνοκατασκοπίας κατά αμερικανικής εταιρείας τον Αύγουστο του 2016, προφανώς για να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες για λογισμικό και υλικό που χρησιμοποιούνται σε εκλογές».

Πάντως παραμένει ασαφές τι βαθμό επιτυχίας είχαν αυτές οι ενέργειες, ενώ δεν αναφέρεται αν όντως επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι και το ζητούμενο, με δεδομένο το ότι ο Τραμπ είχε προτού γίνει υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επαφές με ρωσικά συμφέροντα.

Είναι ίσως η πρώτη αναφορά για συγκεκριμένη παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία με αυτόν τον τρόπο. Ως τώρα, υπήρχαν ενδείξεις ότι ρωσικές υπηρεσίες είχαν παραβιάσει το εσωτερικό δίκτυο email του Δημοκρατικού Κόμματος. Η NSA φαίνεται μάλιστα πεπεισμένη ότι υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το Intercept, το οποίο δημοσιεύει το έγγραφο της NSA, δεν αποκάλυψε την πηγή του ενώ δηλώνει ότι έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της έκθεσης που συντάχτηκε στις αρχές Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, μία 25χρονη, η οποία εργαζόταν με σύμβαση για την NSA, συνελήφθη με την κατηγορία ότι αφαίρεσε απόρρητο υλικό από την εργασία της και το ταχυδρόμησε σε μέσο ενημέρωσης.

Αν και το μέσο δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο, το Reuters αναφέρει ότι είναι το Intercept, προσθέτει δε ότι η δημοσιοποίηση του περιστατικού έγινε λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του υλικού από την ιστοσελίδα.

Η 25χρονη συνελήφθη το Σάββατο στην κατοικία της και τη Δευτέρα παρουσιάστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Εργαζόταν για λογαριασμό της NSA από τον Φεβρουάριο και είχε εξουσιοδότηση χειρισμού άκρως απόρρητων εγγράφων (top-secret clearance).

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τη ρωσική επιρροή στις εκλογές του τέως διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.