Επειτα από 18 μήνες μαχών, ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία έχει εξαντληθεί και η Μόσχα αναζητεί νέους μαχητές, εκτός συνόρων | REUTERS/Anton Vaganov
Επικαιρότητα

Η Ρωσία στρατολογεί Σέρβους για να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διέρρευσαν μια λίστα η οποία αποκαλύπτει σχέδια της Μόσχας να στρατολογήσει εκατοντάδες Σέρβους για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο μέτωπο του πολέμου. Κατά τον Guardian, τα στοιχεία που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας διακινδυνεύουν τις σχέσεις του Κρεμλίνου «με έναν από τους λίγους συμμάχους του στη Δύση»
Protagon Team

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μπράνκο επιβιβάστηκε σε απευθείας πτήση από το Βελιγράδι για τη Μόσχα. Μετά από λίγες μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα, μαζί με άλλους τρεις Σέρβους, οδηγήθηκαν σε ένα στρατολογικό γραφείο στο Κρασνογκόρσκ, μια πόλη στα περίχωρα της Μόσχας, όπου υπέγραψαν ένα συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό.

«Ολα έγιναν πολύ γρήγορα· μέσα σε μία ημέρα έγινα στρατιώτης για τη Ρωσία… Τώρα περιμένω να με στείλουν στην Ουκρανία» κατέθεσε ο ίδιος σε επικοινωνία μέσω της πλατφόρμας Telegram, αφού προηγουμένως ζήτησε το περιεχόμενο των δηλώσεών του να δημοσιευθεί υπό καθεστώς ανωνυμίας, προκειμένου να μιλήσει ελεύθερα.

Ο «Μπράνκο» –δεν πρόκειται, προφανώς, για το αληθινό του όνομα– εκμυστηρεύθηκε τα παραπάνω στον Guardian, με τη βρετανική εφημερίδα να ισχυρίζεται την Τετάρτη ότι η περίπτωση του άνδρα από τη Σερβία αφορά στην τελευταία, μόνο, απόπειρα της Μόσχας να στρατολογήσει κατοίκους της βαλκανικής χώρας προκειμένου να πολεμήσουν για τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, ο οποίος έχει εξαντληθεί έπειτα από 18 μήνες μαχών.

Βασιζόμενες στις μαρτυρίες δύο Σέρβων –ο «Μπράνκο» είναι ένας από αυτούς– που ταξίδεψαν στη Ρωσία για να καταταγούν, καθώς και μια λίστα με στρατευθέντες Σέρβους που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Guardian συμπέρανε ότι «ρώσοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν σχεδιάσει να στρατολογήσουν εκατοντάδες σέρβους υπηκόους προκειμένου να ενισχύσουν τον στρατό».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία θέσπισε μια σειρά νόμων για να δελεάσει ξένους πολίτες να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις της. Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποστηρίξει ότι το Κρεμλίνο πρέπει να βοηθήσει ανθρώπους από το εξωτερικό που σχεδίαζαν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας, σε μια συνάντηση για την ασφάλεια, ελάχιστο καιρό μετά την εισβολή των στρατευμάτων του στη γειτονική χώρα.

Εκτοτε, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα για τη μείωση της προβλεπόμενης ελάχιστης διάρκειας στρατιωτικής θητείας για τους αλλοδαπούς, από πέντε χρόνια σε ένα έτος, και διευκόλυνε την όλη διαδικασία.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2012, παλεύει να εξισορροπήσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία, με τη φιλοδοξία να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Οι εντάσεις, μάλιστα, έχουν επιδεινωθεί μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού διακατέχεται από φιλορωσικά αισθήματα. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των εθνικιστών της χώρας, οι οποίοι από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν οργανώσει σειρά κινητοποιήσεων υπέρ της Μόσχας.

«Και ενώ ο αριθμός των Σέρβων που έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αγγίζει μεγέθη ικανά να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο των μαχών, οι ενέργειες της Μόσχας κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις της με τη Σερβία, έναν από τους λίγους συμμάχους της στη Δύση» έγραψε ο Guardian.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο ευρισκόμενος στο Βελιγράδι δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Πιοτρ Σάουερ, «επικεφαλής του σερβικού προγράμματος στρατολόγησης, ενός σχεδίου που φέρεται να καταρτίστηκε το καλοκαίρι, ήταν ο Νταβόρ Σάβιτς, ένας Σέρβος που πολέμησε στο πλευρό της Ρωσίας για πολλά χρόνια, λαμβάνοντας μέρος στην πρώτη εισβολή στην Ουκρανία, το 2014».

Ο Σάβιτς έχει επίσης συνδεθεί με την Ομάδα Βάγκνερ: «Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε πολεμήσει στη Συρία με τη Βάγκνερ. Δύο πηγές προσκείμενες στην παραστρατιωτική οργάνωση επιβεβαίωσαν στον Guardian την προηγούμενη εμπλοκή του Σάβιτς».

Ο ίδιος είχε, άλλωστε, παραδεχθεί τον Αύγουστο, μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, ότι είχε τεθεί επικεφαλής μονάδας σέρβων υπηκόων στην Ουκρανία. «Πλέον, υπογράφουμε επίσημα σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Οι στρατιώτες περνούν από το στρατολογικό γραφείο του Κρασνογκόρσκ» για τη διαδικασία, είχε σημειώσει, με τα λεγόμενά του να ταυτίζονται με όσα περιέγραψε στην εφημερίδα και ο «Μπράνκο».

Ρώσοι αξιωματούχοι φέρονται να δραστηριοποιούνται ενεργά στον συντονισμό της στρατολόγησης κατοίκων της Σερβίας, προσέθεσε ο Guardian.

Η ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC, η οποία πρώτη είχε αναφερθεί στο σερβικό πρόγραμμα στρατολόγησης την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε από την πλευρά της ότι βρέθηκε στην κατοχή της το ηχητικό μιας συνάντησης μεταξύ του Σάβιτς και ανώνυμων αξιωματούχων στη Μόσχα. Ο πρώτος ακούγεται να αναφέρει ότι σχεδίαζε να στρατολογήσει έως και 1.000 Σέρβους, οι οποίοι θα εντάσσονταν σε δικό του τάγμα, ως μέρος της 106ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

Η προαναφερθείσα λίστα με τους σέρβους πολίτες που υπέγραψαν αντίστοιχη σύμβαση τον Σεπτέμβριο κοινοποιήθηκε στον Guardian από την αντιπολεμική ρωσική ομάδα πληροφοριοδοτών Orden Respubliki.

Δύο από τους 13 άνδρες που κατονομάζονται στη λίστα, συμπεριλαμβανομένου του «Μπράνκο», δέχθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, «δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο» για να σχολιάσει τα παραπάνω.