231
Διαμαρτυρία πολιτών στο Ελσίνκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία | Emmi Korhonen/Lehtikuva/via REUTERS

Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 12:22
Διαμαρτυρία πολιτών στο Ελσίνκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
|Emmi Korhonen/Lehtikuva/via REUTERS

Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2022, 12:22

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο ηλεκτρικού στη χώρα βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, και σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Παρασκευή ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειες Fingrid,  δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη χώρα και χωρίς την παροχή της ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Φινλανδία εισήγαγε μέχρι τώρα περίπου το 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News