Το φουτουριστικό παγοθραυστικό της Ρωσίας αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς στις αρκτικές περιοχές | REUTERS
Επικαιρότητα

Η Ρωσία ρίχνει πυρηνικά παγοθραυστικά στη μάχη της Αρκτικής

Θυμίζει σκάφος βγαλμένο από τις ταινίες του Star Wars. Με το παγοθραυστικό «Ηγέτης» η Ρωσία επιδιώκει να διατηρεί ανοικτή τη βόρεια ακτογραμμή της καθ' όλη τη διάρκεια του έτους
Protagon Team

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε την κατασκευή ενός επαναστατικού πυρηνικού παγοθραυστικού, που θα ανοίγει τους θαλάσσιους διαδρόμους στη Βόρεια Θάλασσα και τις αρκτικές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη κίνηση των τάνκερ που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο αλλά και να κυριαρχήσει γεωστρατηγικά η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζει περισσότερο με σκάφος βγαλμένο από τις ταινίες του Star Wars παρά με παγοθραυστικό. Ομως ο «Ηγέτης» (Leader), όπως τον ονόμασε η ρωσική κυβέρνηση, είναι το σκάφος με το οποίο το Κρεμλίνο επιθυμεί να διατηρεί ανοικτή τη βόρεια ακτογραμμή της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να μπορέσει να γίνει ηγέτιδα δύναμη σε όλη την περιοχή της Αρκτικής, η οποία λόγω των κλιματικών αλλαγών έχει αποκτήσει τεράστια γεωστρατηγική σημασία.

Ο πυρηνοκίνητος Ηγέτης θα έχει μήκος 195 μέτρων και πλάτος 30 μέτρων. Θα μπορεί να διασπά θαλάσσιους πάγους που έχουν βάθος 4,5 μέτρων και πάχος δύο μέτρων, ώστε να ανοίγει δρόμο στα τάνκερ που θα μεταφέρουν 300 χιλιάδες τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το σκάφος κατασκευάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο Krylov στην Αγία Πετρούπολη και θα μπει στη μάχη της Αρκτικής μαζί με το Arktika. Πρόκειται για ένα ακόμη πυρηνικό παγοθραυστικό που κατασκεύασε η Ρωσία και αυτό είναι πανέτοιμο να αναλάβει δράση. Το Arktika έχει μήκος 178 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων και μπορεί να διασπά θαλάσσιους πάγους βάθους 4 μέτρων και πάχους 3 μέτρων.


Οι κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στις αρκτικές περιοχές επιτρέπουν πλέον την προσπάθεια εξόρυξης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί εκεί.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι χώρες των γύρω περιοχών έχουν ήδη εμπλακεί σε ένα ψυχρό προς τον παρόν ενεργειακο-στρατιωτικό πόλεμο για την απόκτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αρκτική, ενώ πρόσφατα στο αρκτικό power game έκανε την εμφάνιση της και η Κίνα.