Βιντεοφωτογραφία του φράγματος Καχόβκα μετά την καταστροφή του | Reuters
Επικαιρότητα

Η Ρωσία πίσω από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, υποστηρίζουν οι New York Times

Η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία δικής της έρευνας, επικαλούμενη μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά
Protagon Team

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα έκρηξης που πυροδοτήθηκε από τη Ρωσία, υποστηρίζουν οι New York Times.

Επικαλούμενη μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι, μετά από έρευνά της, βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι στις 6 Ιουνίου πυροδοτήθηκε εκρηκτικό φορτίο σε έναν διάδρομο στη βάση από σκυρόδεμα του φράγματος, καταστρέφοντας τη δομή.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: τη Ρωσία» γράφει η εφημερίδα.

Ομάδα διεθνών νομικών ειδικών που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφεραν την Παρασκευή ότι είναι πολύ πιθανό η κατάρρευση του φράγματος στην περιοχή της Χερσώνας να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι προκάλεσε σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα προκειμένου να αποκόψει την κύρια πηγή παροχής νερού στην Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία η Ρωσία, και να αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, η οποία παραπαίει, όπως υποστηρίζει.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το σοβιετικής κατασκευής φράγμα που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της, το 2022, με αποτέλεσμα χείμαρροι νερού να πλημμυρίσουν μεγάλο τμήμα του πεδίου της μάχης, καταστρέφοντας αγροτική γη και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους πολίτες.

Το πρακτορείο Reuters αδυνατεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για τις αιτίες της έκρηξης.

Επικαλούμενη μηχανικούς, η εφημερίδα λέει πως η πλήρης εξέταση του φράγματος όταν αποστραγγιστεί το νερό μπορεί να δώσει στοιχεία για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή.

«Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο» σημειώνουν οι New York Times.