| CreativeProtagon / Shutterstock
Επικαιρότητα

Η Ρωσία «κλείνει» τα κινητά των φαντάρων στο μέτωπο

Αυστηροποιείται διά νόμου η ποινή για προσωπική χρήση συσκευών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο από στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία - Εντονη κριτική από φιλοπόλεμους ρώσους bloggers, καθώς το θεωρούν ένδειξη μιας ξεπερασμένης αντίληψης για τον σύγχρονο πόλεμο
Protagon Team

Το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 25 Ιουλίου έναν νόμο που αυστηροποιεί την ποινή για προσωπική χρήση συσκευών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο από στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Ο νόμος, σύμφωνα με το Politico.eu, χαρακτηρίζει την κατοχή συσκευών που επιτρέπουν στο στρατιωτικό προσωπικό να αποθηκεύει ή να στέλνει βίντεο, φωτογραφίες ή δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού στο διαδίκτυο ως σοβαρό αδίκημα που τιμωρείται με κράτηση έως και 15 ημέρες.

Απαγορεύει επίσης τη διαβίβαση οποιασδήποτε πληροφορίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ρωσικών στρατευμάτων και την τοποθεσία τους.

«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού και των στρατιωτικών μονάδων» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ.

Ο νέος νόμος έρχεται μετά τις αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός βιώνει απώλειες-ρεκόρ στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εκτιμά ότι ο ρυθμός των απωλειών θα ξεπεράσει τις 1.000 ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οσο αυξάνονται οι απώλειες ζωών, τόσο εντείνεται και η εσωτερική πίεση από τις συζύγους και τις μητέρες του στρατιωτικού προσωπικού για επιστροφή των στρατευμάτων στην πατρίδα. Τον Μάιο το Κρεμλίνο κήρυξε τον ηγέτη του κινήματος για επιστροφή των στρατευμάτων «ξένο πράκτορα», μετά από σχετικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν περισσότερο τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση ρωσικών δραστηριοτήτων στην πρώτη γραμμή.

Η ουκρανική υπηρεσία OSINT Molfar, η οποία αναλύει καθημερινά τις ρωσικές δραστηριότητες στο πεδίο της μάχης, είπε στο Politico.eu ότι έχει παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό μείωση των δεδομένων που δημοσιεύονται από τον ρωσικό στρατό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, με πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος δημοσίευε τις τοποθεσίες του και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες» είπε ο Μαξίμ Ζραζέφσκι, επικεφαλής της έρευνας στο Molfar.

«Ο νόμος είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τον όγκο αυτού του είδους των δεδομένων, αλλά ο στρατός δεν είναι η μόνη πηγή πληροφοριών από το πεδίο της μάχης. Πολύτιμα δεδομένα μπορούν συχνά να βρεθούν σε προφίλ πολιτικών στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και σε επίσημες πηγές όπως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας» πρόσθεσε.

Οι φιλοπόλεμοι ρώσοι bloggers, γνωστοί ως Z-bloggers, άσκησαν επίσης κριτική στην κίνηση αυτή. Ο μπλόγκερ Γιέγκορ Γκουζένκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι ολόκληρος ο στρατός βασίζεται σε διαδικτυακές συσκευές. «Αλλά πώς μπορούν οι αρουραίοι του γραφείου να το καταλάβουν και να το γνωρίζουν αυτό; Ας αφήσουμε αυτά τα καθάρματα της Δούμας να πάνε μόνοι τους στον πόλεμο» έγραψε.

Ο Ντβά Μαγιόρα, ένας άλλος φιλοπόλεμος μπλόγκερ, με πάνω από 700.000 ακόλουθους, έγραψε στην Telegram ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένδειξη μιας ξεπερασμένης αντίληψης για τον σύγχρονο πόλεμο. «Αποφάσισαν ότι ένας στρατιώτης πρέπει να πολεμά χωρίς να σκέφτεται την οικογένειά του και η οικογένεια ενός σημερινού στρατιώτη πρέπει, όπως η οικογένεια ενός στρατιώτη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή η οικογένεια ενός κοζάκου, να είναι περήφανη που ο άνθρωπός της είναι στο μέτωπο».

Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης τη διαβίβαση πληροφοριών από πολίτες που έχουν κληθεί για στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς και από όσους απολύονται από τον στρατό και τα μέλη των οικογενειών τους.