Καρέ από την ταινία με την πρωταγωνίστρια Γιούλια Περεσίλντ, δημοφιλή στη Ρωσία ηθοποιό | Roscosmos TV
Επικαιρότητα

Η Ρωσία κέρδισε την κούρσα του Διαστήματος και τον… Τομ Κρουζ

Βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Διάστημα και είναι ρωσική, προς μεγάλη ικανοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «για μία ακόμα φορά, είμαστε (και) οι πρώτοι». «Η πρόκληση» είναι η «πατριωτική» ιστορία μίας γιατρού που σπεύδει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να σώσει έναν τραυματισμένο κοσμοναύτη
Protagon Team

Η Ρωσία πρόλαβε τους Αμερικανούς και τον Τομ Κρουζ βγάζοντας στις κινηματογραφικές αίθουσες την πρώτη ταινία που, εν μέρει, γυρίστηκε στο Διάστημα.

Στην «πατριωτική», όπως την χαρακτηρίζουν οι Ρώσοι, ταινία «The challenge» (Η πρόκληση), πρωταγωνιστεί η 38χρονη Γιούλια Περεσίλντ, δημοφιλής σταρ στη Ρωσία, στον ρόλο μίας γιατρού που σπεύδει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να σώσει τη ζωή ενός κοσμοναύτη που τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει έναν δορυφόρο.

Η Περεσίλντ έφτασε με ένα διαστημόπλοιο Σογιούζ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τα γυρίσματα, μαζί με τον 39χρονο σκηνοθέτη Κλιμ Σιπένκο και τον 51χρονο κοσμοναύτη Αντον Σκάπλεροφ.

Εμειναν στο Διάστημα για 12 ημέρες, γυρνώντας συνολικά 30 ώρες ταινίας. Δύο ρώσοι κοσμοναύτες που βρίσκονταν ήδη στον Σταθμό, συμμετείχαν στα γυρίσματα. Αλλες σκηνές γυρίστηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν», που βρίσκεται στην Σταρ Σίτι, κοντά στη Μόσχα.

Ο Τομ Κρουζ και η NASA ανακοίνωσαν το 2020 ότι σχεδιάζουν να γυρίσουν ταινία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με προϋπολογισμό τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια, αλλά δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον τίτλο. Φημολογείται ότι στα γυρίσματα θα συμμετέχει και η SpaceX του Ελον Μασκ, ενώ πιθανότερος σκηνοθέτης είναι ο Νταγκ Λίμαν.

Ο πρόεδρος της Universal είχε δηλώσει ότι ο Κρουζ θα είναι ο πρώτος πολίτης που θα πραγματοποιήσει περίπατο στο Διάστημα για τις ανάγκες της ταινίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χαρακτήρας του Κρουζ είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας αλλά για να το κάνει πρέπει να ταξιδέψει στο Διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πάντως, θα γίνει στη Γη. Οσο για την αμοιβή του χολιγουντιανού σταρ, θα είναι κι αυτή… διαστημική, καθώς θα βάλει στην τσέπη του 30-60 εκατ. δολάρια, για τις υπηρεσίες του ως ηθοποιός και παραγωγός και το ποσοστό του από τα αναμενόμενα κέρδη της ταινίας.

Αλλη μία σκηνή από την ταινία με τη Γιούλια Περεσίλντ – Roscosmos TV

Το Κρεμλίνο βέβαια, χάρηκε ιδιαίτερα που η ρωσική παραγωγή πρόλαβε το Χόλιγουντ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρέλειψε να τονίσει την πρωτιά της χώρας του και δήλωσε ότι οι δημιουργοί της ταινίας «κατάφεραν ένα σημαντικό ανθρώπινο επίτευγμα», ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε οι πρώτοι που γύρισαν ταινία μεγάλου μήκους σε τροχιά, πάνω σε ένα διαστημόπλοιο. Για μία ακόμα φορά, είμαστε οι πρώτοι».

Ο Κονσταντίν Ερνστ, γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Channel One, δήλωσε πριν από την πρεμιέρα, ότι η ταινία έχει στόχο να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια για την πλούσια κληρονομιά της Ρωσίας στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

«Θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους όσους ξέχασαν τις τελευταίες δεκαετίες το ηρωικό έργο των κοσμοναυτών, των μηχανικών και των γιατρών -όλων εκείνων που φτάνουν στο Διάστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Ετσι ώστε τα αγόρια (μόνο) να γίνουν, πρώτα απ’ όλα, όχι επενδυτές και προγραμματιστές, αλλά άνθρωποι που κατακτούν το σύμπαν».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν θαυμαστής της περίφημης κινηματογραφικής επιτυχίας του Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity» του 2013, με πρωταγωνιστές τη Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά πρόσθεσε ότι η «Πρόκληση» θα είναι καλύτερη γιατί τώρα οι σκηνές στο Διάστημα δεν είναι γραφικά στον υπολογιστή, αλλά έχουν γυριστεί στην πραγματικότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τους Times, το γεγονός ότι γυρίστηκε ταινία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν άρεσε σε όλους τους Ρώσους που εργάζονται στον τομέα του Διαστήματος.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι ήταν χάσιμο χρόνο για τους κοσμοναύτες που θα μπορούσαν να κάνουν πολύτιμη δουλειά εκείνες τις ώρες.

Ο Σεργκέι Κρικάλεφ, διευθυντής των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων στη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, φέρεται να απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά την κριτική που άσκησε στο εγχείρημα, αν και αργότερα τον επανέφεραν στη θέση του.