Δύο φρεγάτες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, εξοπλισμένες με πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε έδαφος, πλοία επιφανείας κ.λπ., κατέπλευσαν στη θάλασσα της Συρίας, ενώ αναμένεται ο κατάπλους και άλλων ρωσικών ναυτικών δυνάμεων.
Προσώρας οι εκεί ρωσικές ναυτικές δυνάμεις αθροίζονται σε 10 πλοία επιφανείας και δύο υποβρύχια.
Δικαιολογία για την τελευταία ρωσική κάθοδο είναι η «σχεδιαζόμενη προβοκάτσια στο Ιντλίμπ», όπως έγραψαν τα ρωσικά έντυπα.
Την Τρίτη 28 Αυγούστου ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι αντάρτες που ελέγχουν το 60% του εδάφους του Ιντλίμπ «βρίσκονται κοντά στη διάπραξη σοβαρής προβοκάτσιας, με τη χρήση χημικών ουσιών που περιέχουν χλώριο». Κάτι που, κατά τη λογική των Ρώσων, θα κινητοποιήσει αντίποινα των Δυτικών κατά του Ασαντ, αφού σε αυτόν θα χρεώσουν την επίθεση με χημικά, όπως έκαναν και τον περασμένο Απρίλιο.
(Υπενθυμίζεται ότι τότε οι αμερικανικές και οι γαλλοβρετανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στόχους του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για την «επίθεση των δυνάμεων του Ασαντ» με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα, κοντά στην Δαμασκό, και ότι από πλευράς της η Ρωσία είχε καταγγείλει την όλη υπόθεση ως «σκηνοθεσία».)
Τώρα η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «συμμετέχουν ενεργά στη νέα προβοκάτσια».
Η επιστροφή των προσφύγων
Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, στο συριακό σκέλος του, που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία κινείται εδώ και καιρό, σε διπλωματικό επίπεδο, προβάλλοντας σχέδιο επιστροφής των σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους σε συνδυασμό με την ανοικοδόμηση της χώρας, δηλαδή με την εισροή κεφαλαίων στη Δαμασκό από μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρεί ότι η Συρία είναι ασφαλής ώστε να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες – αυτό τουλάχιστον δήλωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Για τους Ευρωπαίους η φύση του καθεστώτος Ασαντ παραμένει πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα: «Η Ρωσία θέλει να μας βάλει να πληρώσουμε για αυτό, αλλά η Συρία με τον Ασαντ δεν είναι ασφαλής» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Από πλευράς του το καθεστώς Ασαντ ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Αυγούστου ότι χιλιάδες Σύροι άρχισαν να επιστρέφουν στην Νταράγια, αφότου οι συριακές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης. (Η πόλη αυτή ήταν ένα από τα κύρια κέντρα της εξέγερσης εναντίον του Ασαντ και υπέστη μαζικές καταστροφές κατά τη διάρκεια των μαχών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν.)
Οι εκτοπισμένοι επιστρέφουν αφού η Νταράγια «απαλλάχθηκε από κατάλοιπα τρομοκρατών και οι κύριες υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.
Στο ζήτημα της επιστροφής προσφύγων, η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πάγια: ο Οργανισμός ορίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιτραπεί στους εκτοπισμένους να «επιστρέψουν εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».