Αποψη από δυτικά του Επισκοπικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης των ετών 1938-40 | © Υπουργείο Πολιτισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
Επικαιρότητα

Η Ρόδος και τα μνημεία της κατά την ιταλική Κατοχή

Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Δ. Καρανάσου «Ρόδος (1912-1947). Η πολιτική για τον σχεδιασμό του χώρου και τη διαχείριση των μνημείων κατά την ιταλική Κατοχή» από το ΠΙΟΠ
Protagon Team

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει παρουσίαση της έκδοσής του «Ρόδος (1912-1947). Η πολιτική για τον σχεδιασμό του χώρου και τη διαχείριση των μνημείων κατά την ιταλική Κατοχή», του Κωνσταντίνου Καρανάσου, δρ αρχιτέκτονα-μηχανικού ΕΜΠ, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 (ώρα 18:30), στο κτίριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Η έκδοση, που επικεντρώνεται στη διαχείριση της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου κατά την Ιταλοκρατία (1912-1947), εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων επιστημονικών προβληματισμών για την πολιτική αποκατάστασης, προστασίας και διαχείρισης αρχιτεκτονικών μνημείων σε ιστορικά κέντρα πόλεων. Στην έκδοση καταγράφονται οι αρχιτεκτονικές και αναστηλωτικές επεμβάσεις, καθώς και ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την ιταλική διοίκηση μέσω των επιστημονικών και πολιτικών της εκπροσώπων.

Aποψη από νότια της Θαλασσινής Πύλη (1923-24) [Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών]

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Emanuele Papi, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Σιένα, ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Βενετάς, αρχιτέκτων, πολεοδόμος και ιστορικός της Πολεοδομίας, η καθηγήτρια Monica Livadiotti, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Μπάρι, και ο καθηγητής Βασίλης Κολώνας, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Θα παρέμβει ο συγγραφέας του τόμου Κωνσταντίνος Καρανάσος, ο οποίος θα αναφερθεί σε επιμέρους στοιχεία της πολυετούς έρευνας που διεξήγε σε αρχεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων του Ιδρύματος.

Aποψη από βορειοανατολικά της οχύρωσης στη θέση της μάχης της «γλώσσας» της Ιταλίας, μετά τη διάνοιξη της Via delle Mura d’Italia (1932) [Υπουργείο Πολιτισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου]

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επιθυμητή η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Εκδόσεων, στα τηλέφωνα 210 3256924, 210 3256930, 210 3256943 (Δευτ.-Παρ. 12:00-16:00).


Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τ: 210 3418051| www.piop.gr