Το CNET για την εκδοχή 2.0 της φουσκωτής κούκλας του σεξ / H Deutsche Welle για τα νέα θύματα του μαζικού τουρισμού / Ο Observer για το «άγιο χασισάκι» που πλέον λατρεύεται σε Εκκλησία / Και το Nieman Lab

CNET

Σύγχρονοι Τζεπέτο/ Η ρομποτική ερωμένη κάνει και σκηνές

Φουσκωτή κούκλα του σεξ; Οχι ακριβώς. Αυτή περισσότερο είναι μια ερωμένη – ρομπότ, ένα ανθρωποειδές φυσικών διαστάσεων με νύχια, φλέβες, γεννητικά όργανα, ανθρώπινες κινήσεις, ομιλία και προσωπικότητα. Ένα πλάσμα με τεχνητή ευφυΐα που μπορεί να μην θυμώνει, αλλά -άμα τύχει- κάνει σκηνές ζηλοτυπίας. Καθόλου τυχαία, η γαλλική Monde χαρακτήρισε τους κατασκευαστές της Real Doll «σύγχρονους Τζεπέτο». Η ρομποτική κούκλα που κατασκεύασαν, μας πληροφορεί το CNET, είναι προϊόν διάφορων τεχνολογιών: διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης φωνής και προσώπου κι ένα σύστημα κινήσεων που της επιτρέπουν να προσφέρει στον κάτοχό της ένα ζεστό καλωσόρισμα, να κάνει και μια συζήτηση μαζί του και φυσικά να είναι πάντα διαθέσιμη για σεξ.

Με άλλα λόγια, είναι η εκδοχή 2.0 της φουσκωτής κούκλας με το βασικό μοντέλο να στοιχίζει 4.000 δολάρια. «Διαθέτουμε διάφορα μοντέλα, αλλά η ψηλή, ξανθιά με γαλανά μάτια και μεγάλο στήθος είναι μακράν η πιο περιζήτητη» λένε από την εταιρία RealDoll, η οποία παράγει και αρσενικές κούκλες (αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς). Οι πελάτες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση μπορούν να παραγγείλουν το αντίγραφο μιας γυναίκας που υπάρχει και γνωρίζουν. Η παραγγελία αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 70.000 δολάρια, ενώ μια εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει από χαρακτήρα έως διάθεση. Η «ζηλιάρα», για παράδειγμα, μπορεί να σου ζητήσει να μπλοκάρεις από το facebook μια φίλη που δεν της γεμίζει το μάτι.

Με τη φόρα που έχει πάρει η ρομποτική τεχνολογία, μένει να δούμε ποιοι θα επαναστατήσουν πρώτοι. Τα ρομπότ ή οι άνθρωποι;

Φωτό: Μέσα και έξω, πριν και μετά. Πηγή: CNET/ Caitlin Petrakovitz

Deutsche Welle

Συναγερμός/ Ο μαζικός τουρισμός σκοτώνει και τις φάλαινες

Ακόμη και το πάθος για τη φύση μπορεί να πληγώσει το περιβάλλον, λέει η Deutsche Welle με αφορμή την αναστάτωση που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στην ανοικτή θάλασσα. Τα βέλη στρέφονται στις κρουαζιέρες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται θεαματικά τα καλοκαίρια με αποτέλεσμα τα κήτη να χάνουν την πολύτιμη ηρεμία τους και πολλές φορές και τη ζωή τους. Το πρόβλημα παρατηρείται και στα νερά της Μεσογείου όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη φαλαινών και τα κρουαζιερόπλοια έχουν τριπλασιαστεί. Αυτός και μόνο είναι ένας λόγος για όσους μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων να μεταφέρουν το πεδίο της μάχης από τους ζωολογικούς κήπους και τα θαλάσσια πάρκα στην ανοικτή θάλασσα.

Οι τουρίστες, όπως ξέρουμε όλοι, θέλουν τα πάντα. Κι αυτό που θέλουν σε αυτήν την περίπτωση είναι να περνάνε δίπλα από τα θηλαστικά της θάλασσας, ιδέα που δεν αρέσει καθόλου σε αυτά τα τελευταία. Γι’ αυτό οι οικολόγοι ζητούν να απαγορευτούν οι κρουαζιέρες του είδους στην προστατευόμενη περιοχή Santuario Pelagos, η οποία εκτείνεται από την Σαρδηνία έως την Κυανή Ακτή. Οι γαλλικές αρχές συνέταξαν ήδη μια σειρά από κανόνες προκειμένου να αποφεύγονται αυτού του είδους τα δυστυχήματα, τα οποία προκαλούν τον θάνατο «τουλάχιστον σαράντα φαλαινών κάθε χρόνο στη Μεσόγειο». Η WWF France το θέτει ως εξής για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος: «Είναι σαν να διασχίζει ένας αυτοκινητόδρομος ένα φυσικό πάρκο».

Φωτό: Οταν η φωτογραφική μηχανή του τουρίστα είναι χειρότερη και από καμάκι.  Πηγή: Deutsche Welle

The Observer

Μαστούρα/ Και εγένετο η «Παγκόσμια Εκκλησία Κάνναβης»

Σε μια χώρα όπου σου αναγνωρίζεται να λατρέψεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι σαν θεό ήταν μάλλον ζήτημα χρόνου να αποκτήσει τη δική του Εκκλησία και το «άγιο χασισάκι». Η Παγκόσμια Εκκλησία Κάνναβης στο Ντένβερ του Κολοράντο ιδρύθηκε από τους πιστούς του κινήματος των «Ανυψωτιστών». Το εκκλησίασμα, γράφει ο Observer, συγκεντρώνει από τις 20 Απριλίου του 2016 μια ομάδα φίλων που συνήθιζαν να μαζεύονται για να καπνίζουν μαριχουάνα. Ο Στιβ Μπερκ, απόφοιτος του Γέιλ, ζούσε την εποχή εκείνη σε μια παλιά εκκλησία. Ηταν ένα κτίριο που οι γονείς του, μεσίτες στο επάγγελμα, σχεδίαζαν να μετατρέψουν σε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Ο Στιβ και οι φίλοι του είχαν μόλις μετακομίσει από το Μαϊάμι στο Κολοράντο για να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη βιομηχανία της κάνναβης, η κατοχή και η χρήση της οποίας είχε απελευθερωθεί σε εκείνη την πολιτεία από τον Ιανουάριο του 2014.  «Αρχίσαμε να κάνουμε ηλίθιες, φανταστικές συζητήσεις γύρω από την ιδέα της ίδρυσης μιας Εκκλησίας» διηγείται. Τελικά ο Στιβ κατάφερε να πείσει τους δικούς του να του αφήσουν το κτίριο. Και εννέα μήνες μετά, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Μαριχουάνας (20 Απριλίου), η Παγκόσμια Εκκλησία της Κάνναβης άνοιγε τις πόρτες της για τους πιστούς.

Απ’ έξω, γράφει η βρετανική εφημερίδα, φαίνεται μια κανονική εκκλησία. Μέσα είναι διακοσμημένη με ψυχεδελικά σχέδια και χρώματα. Ο ιερέας διδάσκει στους πιστούς να χρησιμοποιούν το «ιερό φυτό» ώστε να «βγάζουν από μέσα τους ό,τι καλύτερο έχουν και να εμπλουτίζουν την κοινότητα με μια νέα δημιουργικότητα». Η κατανάλωση στη λειτουργία απαγορεύεται δεδομένου ότι οι νόμοι του Κολοράντο απαγορεύουν οποιοδήποτε είδος καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και συγκεντρώσεις. Στις «ιδιωτικές» όμως η εκκλησία γίνεται ντουμάνι. Και πώς αλλιώς; Οι πιστοί ξεπερνούν ήδη τους 1.400.

Φωτό: Με λίγη παρατηρητικότητα διακρίνεται και ο καπνός. Πηγή: The Observer/ Ryan David Brown

NRK, Nieman Lab

Πειράματα/ Κουίζ για να αφήσεις ένα σχόλιο σε είδηση;

Ηταν πριν από μερικούς μήνες όταν το νορβηγικό κανάλι NRK αποφάσισε να επιτρέψει στους επισκέπτες της ηλεκτρονικής του έκδοσης να σχολιάζουν τα άρθρα μόνο εάν απαντούσαν σε ένα κουίζ σχετικά με το περιεχόμενο της είδησης. Μα πραγματικά, είχαν αναρωτηθεί πολλοί, η λύση για να περιορισθούν τα σχόλια χωρίς νόημα ή τα υβριστικά είναι τόσο απλή; Πόσοι αναγνώστες έχουν χρόνο όχι μόνο για να διαβάσουν ένα άρθρο ολόκληρο αλλά και για να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου;

Δεδομένου ότι το πείραμα του NRK ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα συμπεράσματα του Nieman Lab. Και ποια είναι αυτά; Πρώτον, πολλοί χρήστες απαντούν στο κουίζ περισσότερο για να δουν τι θυμούνται παρά για να αφήσουν κάποιο σχόλιο. Με άλλα λόγια, το «προβοκατόρικο κουίζ» μετασχηματίστηκε σε ένα τεστ μνήμης. Δεύτερον, το κανάλι έλαβε πολλά σχόλια που αφορούσαν το ίδιο το κουίζ. Πολλοί, για παράδειγμα, ρωτούσαν εάν μπορούσαν να κατεβάσουν τα αποτελέσματα, ενώ μάλλον έκπληξη προκαλεί το ποσοστό των λανθασμένων απαντήσεων που έφτασε το 72%.

Οι υπεύθυνοι του καναλιού θεωρούν ότι η αιτία γι’ αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλοί ξένοι χρήστες απαντούν στο κουίζ χωρίς να γνωρίζουν καλά τη νορβηγική γλώσσα. Το κάνουν για εξάσκηση, για να παίξουν ή από περιέργεια; Αβυσσος η ψυχή ακόμη και των καταναλωτών ειδήσεων. Ή μάλλον ειδικά αυτών.

Φωτό: Και μπορεί και κάποιοι να απαντούν στην τύχη. Πηγή: Nieman Lab