Fake φωτογραφία από το αμερικανικό προεκλογικό πανηγύρι | web
Επικαιρότητα

Η ρίζα των fake news για τους «μετανάστες που τρώνε γάτες»

Η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο debate και το σούσουρο που έχει γίνει στο διαδίκτυο μετά τις αναρτήσεις των πιο επισήμων λογαριασμών των Ρεπουμπλικανών στα social media
Protagon Team

«Η εικόνα που βλέπετε παραπάνω δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη. Και στις 9 Σεπτεμβρίου τη μοιράστηκε ο επίσημος λογαριασμός που διατηρεί στην πλατφόρμα Χ η Επιτροπή Δικαιοσύνης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή. Είχε και σύνθημα η φωτό: ‘‘Ας τα σώσουμε!’’ Και όχι μόνο. Διότι κατά τη διάρκεια του debate Τραμπ-Χάρις εμφανίστηε και άλλη εικόνα, με παπιά και γατιά μέσα σε λίμνη! Και η ίδια φράση: ‘‘Ας τα σώσουμε!’’».

Τα παραπάνω έγραψε επί λέξει η Corriere della Sera όσον αφορά την καταγωγή της αποστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στο debate, περί «μεταναστών που τρέφονται με κατοικίδια» σε μια πόλη στο Οχάιο. Οι Ιταλοί έγραψαν ότι πλέον «οι γάτες, οι σκύλοι, οι πάπιες και όλα γενικώς τα κατοικίδια έχουν γίνει μέρος της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας». Επίσης η εφημερίδα θύμισε με τον δικό της τρόπο τι ακριβώς ελέχθη από πλευράς πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Τα ζώα μπήκαν και στη διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων προέδρων όταν ο Τραμπ δήλωσε πως ‘‘στο Σπρίνγκφιλντ οι μετανάστες τρώνε τα σκυλιά και τις γάτες των κατοίκων’’. Αμέσως διαψεύστηκε από τη δημοσιογράφο που συντόνιζε την εκδήλωση, ενώ η Κάμαλα Χάρις μισογέλασε. Τα fake news περί αϊτινών μεταναστών που τρώνε κατοικίδια έκαναν τον γύρο του κόσμου, όπως έγινε viral και η εικόνα Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Τραμπ που σώζει τα γατάκια από τους μετανάστες».   

Και συνέχισαν οι Ιταλοί: «Το (Ρεπουμπλικανικό) προφίλ @JudiciaryGOP δημοσίευσε την εικόνα της λίμνης με τις γάτες και τις πάπιες. Οι συνδρομητές της πλατφόρμας X το εκτίμησαν, με πάνω από 25.000 προβολές και αρκετά σχόλια. Κάποιοι ανήρτησαν φωτογραφίες με τον Τραμπ περιπλανώμενο σε δρόμους και από πίσω του να τον έχουν πάρει στο κατόπι οι γάτες, και άλλα παρόμοια.

»Αφήνοντας τα social media και επιστρέφοντας στην πραγματική προεκλογική εκστρατεία, όπως γράφει και ο λονδρέζικος Guardian, στην Αριζόνα το θέμα των γατών είναι τόσο οικείο, που το τοπικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει εμφανίσει εικόνες γατών με κοστούμια αγελάδας και έχει λανσάρει ένα σύνθημα, γραμμένο μάλιστα και σε διαφημιστικές πινακίδες στο Φίνιξ: ‘‘Φάτε λιγότερα γατάκια, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς!’’»

Κλείνοντας το σημείωμά της για τα fake news με τις γάτες, τις πάπιες και τους μετανάστες, το μιλανέζικο φύλλο εξέφρασε την απορία του, πώς είναι δυνατόν οι επίσημοι Ρεπουμπλικανικοί λογαριασμοί στα social media να μην πληροφορούν το κοινό τους για τα δημιουργήματα της ΤΝ. Οι Ιταλοί συμμερίστηκαν την άποψη των New York Times ότι τα fake news γίνονται ανεκτά στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών και μέρος της αφήγησης του Τραμπ.