Για μία ειλικρινή ανταλλαγή θέσεων και απόψεων έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές στην πρώτη αποτίμηση της συνάντησης που είχε στην Αθήνα τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο πλευρές κατέληξαν μάλιστα και σε έναν κατάλογο τέτοιου είδους θεμάτων, με την έγκριση των δύο ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε το απαράδεκτο του τουρκικού casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο (casus belli στον οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Απαράδεκτη χαρακτηρίστηκε και η περιφρόνηση από την τουρκική πλευρά της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία -σημειωτέον- αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Και στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε εκ νέου ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ είναι παράνομο και ανυπόστατο.
Ο Νίκος Δένδιας, ανέφεραν οι ίδιες πηγήες, στάθηκε ακόμη στο απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, ενώ αποδοκίμασε την επιθετική ρητορική στην οποία επιμένουν συγκεκριμένοι κύκλοι στη γείτονα.
Ομοίως, υπογραμμίστηκε, και η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.
Αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιούλ, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, επισημαίνοντας τηνβ ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας.
Τέλος, για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, έτσι όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με προτάσεις περί χωριστών κρατών κτλ να αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στα της Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, ζητώντας παράλληλα την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της βορειοαφρικανικής χώρας.