Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά από το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς | Τwitter/PresidencyGR
Επικαιρότητα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά τους Εύζωνες ανήμερα του Αγίου Γεωργίου

«Η Προεδρική Φρουρά συμβολίζει τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την πατρίδα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Protagon Team

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τη μακρόχρονη ιστορία των ενδόξων Φουστανελάδων του Γένους που πρωτοστάτησαν στους Εθνικούς αγώνες.

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι μαζί με τους Εύζωνές μας. Εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια, η Προεδρική Φρουρά συμβολίζει τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την πατρίδα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος, του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «Αγημα». Σκοπός της δημιουργίας του, η παροχή άριστης στρατιωτικής εκπαίδευσης στους διακριθέντες για τη στρατιωτική τους αρετή, ώστε να αποτελέσουν υπόδειγμα εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο Στρατό.

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914, μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά». Το 1929, έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, λόχος Ευζώνων με την ονομασία «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας», αναλαμβάνει τη φύλαξη του.

Στην πορεία των χρόνων και με τις αλλαγές του πολιτεύματος, οι μετονομασίες διαδέχονταν η μια την άλλη: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη»(1941), «Φρουρά Σημαίας»(1942), «Βασιλική Φρουρά»(1946). Ωστόσο, παρέμενε αμετάβλητη η αποστολή που αφορούσε στην τιμητική φρούρηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Ανακτόρων.

Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται οριστικά πλέον «Προεδρική Φρουρά», έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους και νέα περίοδος πολιτικής ελευθερίας, συνέδεσε τη μορφή του Αγίου Γεωργίου με τον Στρατό που απελευθέρωσε το υπόδουλο γένος.

Η απεικόνιση του ως πολεμιστή μετά την εικονομαχική έριδα διαδόθηκε κυρίως στην Καππαδοκία, όπου οι στρατιωτικοί άγιοι έχαιραν ιδιαίτερης τιμής.

Δημοφιλής εικονογράφηση του Αγίου Γεωργίου που σταδιακά κυριάρχησε, ήταν αυτή που σκοτώνει έναν εχθρό ή τον φοβερό δράκοντα καθώς στη θέση του τέρατος οι πιστοί εύκολα τοποθετούσαν τον τούρκο κατακτητή.

Από τότε ο Αγιος Γεώργιος απεικονιζόταν είτε ως προστάτης των στρατιωτών είτε και ως ο κατεξοχήν διώκτης του κακού.

Ετσι, όπως και στο Βυζάντιο, ο Αη Γιώργης έγινε προστάτης και Τροπαιοφόρος Αγιος του Ελληνικού Στρατού (δείτε κάτω το βίντεο αφιέρωμα).