Στην Ευρωβουλή έφτασε το «πόσο πάει;» κάτω από τα κόκκινα φανάρια | Shutterstock
Επικαιρότητα

Η πορνεία διχάζει τις παρατάξεις στην Ευρωβουλή!

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφορεί η φαεινή ιδέα της απαγόρευσης κατανάλωσης σεξουαλικών υπηρεσιών επί πληρωμή. Ο οξύς αντίλογος ήρθε από τον συνδικαλιστικό φορέα των ίδιων των ιεροδούλων
Protagon Team

Να ένα θέμα για το οποίο οι εξ Ελλάδος ευρωβουλευτές μπορούν να γνωμοδοτήσουν ώστε να βοηθήσουν τους εξ Εσπερίας συναδέλφους τους να μην μπερδεύονται όταν μιλούν για το άλας του βίου και του πολιτισμού μας: οι δικοί μας, εφόσον γνωρίζουν (λόγω καταγωγής υποχρεούνται), πρέπει να ρητορεύσουν για την απαρχή του φαινομένου της πορνείας, δηλαδή για την ιερά πορνεία από την οποία έμεινε έως την εποχή μας ο θαυμάσιος και αναντικατάστατος όρος ιερόδουλος (-η) – ο οποίος δεν γίνεται να εκπέσει στην κατηγορία «εργάτριες (ή εργάτες) του σεξ» και να χάσει τη μαγεία του. Ολα αυτά διότι στην Ευρωβουλή δεν τίθεται απλώς ζήτημα ονοματολογίας, αλλά απαγόρευσης της πορνείας, όπως μας πληροφορεί ο ιστότοπος Politico σε κείμενο με τίτλο «Η σεξουαλική εργασία διχάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η γερμανίδα ευρωβουλευτής της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας Μαρία Νόιχε θέλει να απαγορεύσει την αγορά υπηρεσιών σεξ, θέτει το ζήτημα με φαινομενικά ταξικούς όρους, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα μυρίζουν πουριτανισμό, και προκαλεί ρήγματα στις διάφορες πτέρυγες του Σώματος. «Οι πλούσιοι άνδρες», λέει η Γερμανίδα, «έχουν χρήματα και θέλουν να τα ξοδέψουν στο σεξ, έτσι συναντούν φτωχές γυναίκες που για να επιβιώσουν εκδίδονται κατ’ επάγγελμα». Αυτό η Νόιχε το ανέφερε σαν επιχείρημα για την κατάργηση της πορνείας.

Η Νόιχε αυτοαποκαλείται «μαχήτρια υπέρ των εργαζομένων του σεξ που δεν κατέληξαν οικειοθελώς στη βιομηχανία σεξ» και πιέζει για έναν πανευρωπαϊκό κανονισμό (δηλαδή που θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωσης) περί «σεξουαλικής εργασίας». Η θέση της σε μία φράση: «Να πουλάς σεξ δεν είναι δουλειά, είναι βία με βάση το φύλο, άρα πρέπει να είναι παράνομη η αγορά σεξ».

Το Politico αποθησαύρισε μια αποκλειστική δήλωση της Γερμανίδας: «Οι γυναίκες πληρώνονται για να μένουν ακίνητες, για να παραμένουν σιωπηλές, για να μην ουρλιάζουν». Ο αντίλογος ήρθε αμέσως από μια κυρία την οποία ο ιστότοπος χαρακτήρισε «πρώην εργάτρια του σεξ» και νυν συνδικαλίστρια του σωματείου Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων του Σεξ (ESWA).

Η Λούκα Στίβενσον θεώρησε «ασεβή» τη θέση της Νόιχε. «Οταν λέτε ότι η πορνεία είναι βία με βάση το φύλο και μορφή βιασμού επί πληρωμή, αυτό που στην πραγματικότητα λέτε είναι ότι οι εργαζόμενες του σεξ δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ βιασμού και σεξουαλικής εργασίας» είπε η έμπειρη συνδικαλίστρια.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι, εκτός από τη Νόιχε, την πλήρη απαγόρευση της πορνείας επιθυμούν «θρησκευτικές και ακροδεξιές ομάδες», ενώ στην Ευρωβουλή άλλοι φρονούν ότι η πορνεία πρέπει να είναι νόμιμη και άλλοι ότι πρέπει να ισχύσει ο λεγόμενος «σουηδικός συμβιβασμός», δηλαδή η μεσοβέζικη (και, βασικά, παράλογη) «λύση» της νομιμοποίησης του προς πώληση σεξ με ταυτόχρονη ποινικοποίηση της αγοράς του!

Γεγονός πάντως είναι, έγραψε ο ιστότοπος, ότι η πρόταση της Νόιχε, διέλυσε τις  κομματικές (παραταξιακές) γραμμές στην Ευρωβουλή.  Αν και η μη δεσμευτική έκθεσή της για το θέμα εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με 234 ψήφους, η διάσπαση στο Σώμα είναι ξεκάθαρη: 122 ευρωβουλευτές απείχαν και 175 καταψήφισαν.

Η γερμανίδα ευρωβουλευτής που θέλει να καταστήσει την πορνεία παράνομη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η μείωση της ζήτησης είναι ο απώτερος στόχος της Νόιχε, διότι «η ζήτηση δημιουργεί την αγορά». Η εν λόγω νομίζει ότι ο άνθρωπος θα σταματήσει να αγοράζει υπηρεσίες σεξ επειδή θα φοβάται τη σύλληψή του από την αστυνομία («αστυνομία ηθικής» μήπως, α λα Ιράν;) και ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η εκπόρνευση.

Μια ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η Πολωνίδα Σίλβια Σπούρεκ, διαφώνησε με τη Νόιχε: «Η ποινικοποίηση δεν είναι λύση, δεν μπορούμε να την απαγορεύσουμε διότι αυτό αποκλείει τις εργαζόμενες του σεξ από τη δημόσια φροντίδα και προστασία» είπε, εννοώντας τις κρατικές υπηρεσίες ασφάλισης και περίθαλψης. Και άλλες ευρωβουλευτίνες είπαν ότι η απαγόρευση της πορνείας θα καταλήξει σε κρυφή πορνεία, παράνομη. Η τσέχα σοσιαλδημοκράτισσα Ράντκα Μαξοβά τοποθετήθηκε ρητώς κατά της ποινικοποίησης της πορνείας.

Η προαναφερθείσα παλιά ιερόδουλος Στίβενσον κατήγγειλε ότι τα μοντέλα που συρρικνώνουν τη ζήτηση για αγοραίο σεξ καταδικάζουν τα κορίτσια σε ανελαστικές επιλογές, δηλαδή να παίρνουν για πελάτη τους τον οιονδήποτε. «Αυτό οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων AIDS μεταξύ των εργαζομένων του σεξ, ενώ τα βίαια περιστατικά έγιναν πιο συχνά».

Η ίδια κατήγγειλε ότι το σουηδικό μοντέλο, παραλλαγή του οποίου υιοθέτησε και η Γαλλία, «είναι όλως αντιφεμινιστικό και αγνοεί τις ικανότητες των γυναικών να λαμβάνουν αποφάσεις για τη δική τους ζωή». Το Politico σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «τεχνικώς δεν αποφασίζει για τη νομοθεσία περί τη σεξουαλική εργασία, όμως ο Νόιχε θέλει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το σουηδικό μοντέλο».