Πινακίδα κοντά στα σύνορα της Λιθουανίας με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η περιοχή αποκόπηκε γεωγραφικά από τη Ρωσία όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητο κράτος, το 1991, παραμένει όμως ρωσική | Sean Gallup/Getty Images
Επικαιρότητα

Η Πολωνία «μετονομάζει» το Καλίνινγκραντ και εξοργίζει τη Μόσχα

Ο πολωνός υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η πόλη θα ονομάζεται στο εξής επισήμως Κρουλόβιετς, το όνομα που της είχαν δώσει οι Πολωνοί όταν την επόπτευαν κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, είπε ότι η απόφαση «είναι στα όρια της τρέλας»
Protagon Team

«Εχθρική πράξη» αποκάλεσε το Κρεμλίνο την απόφαση της Βαρσοβίας να μετονομάσει τη ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ στα επίσημα έγγραφά της.

Το Καλίνινγκραντ, μια πόλη που βρίσκεται σε έναν ρωσικό θύλακα γης ανάμεσα στη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα, υπήρξε για αιώνες πρωσική και ονομαζόταν Κένινγκσμπεργκ. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάληψη της Ανατολικής Πρωσίας από τους σοβιετικούς, μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ, προς τιμήν του πολιτικού Μιχαήλ Καλίνιν.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου, ο πολωνός υπουργός Ανάπτυξης Βαλντεμάρ Μπούντα ανακοίνωσε ότι η πόλη θα ονομάζεται στο εξής επισήμως Κρουλόβιετς (Królewiec), το όνομα που της είχαν δώσει οι Πολωνοί όταν την επόπτευαν κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

«Δεν θέλουμε τη ρωσοποίηση της Πολωνίας και γι’ αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα του Καλίνινγκραντ και της περιοχής του Καλίνινγκραντ στη γλώσσα μας» είπε ο Μπούντα, προσθέτοντας ότι όλα τα ρωσικά τοπωνύμια θα αναφέρονται πλέον στην πολωνική γλώσσα.

Η Βαρσοβία προσέθεσε ότι η σύνδεση του Καλίνιν με τη σφαγή του Κατίν, το 1940, όταν χιλιάδες πολωνοί αξιωματικοί εκτελέστηκαν από τις σοβιετικές δυνάμεις, ήταν ένας επιπλέον λόγος για τη μετονομασία. «Η σημερινή ονομασία είναι τεχνητή και δεν έχει σχέση ούτε με την ίδια την πόλη ούτε με την περιοχή» ανακοίνωσε την Τρίτη η πολωνική επιτροπή γεωγραφικής τυποποίησης, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η απόφαση «είναι στα όρια της τρέλας». «Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια της Ιστορίας της η Πολωνία κατά καιρούς πέφτει σε αυτή την τρέλα του μίσους για τη Ρωσία» είπε.

Το Καλίνινγκραντ αποκόπηκε γεωγραφικά από τη Ρωσία όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητο κράτος, το 1991. Παραμένει όμως ρωσικό. Στην ίδια την πόλη ο πληθυσμός είναι διχασμένος για την απόφαση της Πολωνίας.

«Αυτή η γη κατακτήθηκε από τους προγόνους μου, είναι δική μας επικράτεια και δεν υπάρχει κανένα Κρουλόβιετς» είπε ένας ηλικιωμένος άνδρας. Αλλοι δείχνουν να ταράζονται λιγότερο. Μια γυναίκα σημείωσε ότι και οι Λιθουανοί λένε την πόλη Κρουλόβιετς. «Τίποτε δεν θα αλλάξει, πέρα από το γεγονός ότι οι Πολωνοί θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα έγγραφά τους. Αν το θέλουν, ας το κάνουν» είπε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσία, παραδοσιακά τεταμένες, βρίσκονται μετά την εισβολή της δεύτερης στην Ουκρανία σε ένα από τα χειρότερα σημεία.

Η Μόσχα επιμένει ότι απελευθέρωσε την Πολωνία όταν οι σοβιετικές δυνάμεις έδιωξαν τους Ναζί από τη χώρα, στο τέλος του Β’ ΠΠ. Οι Πολωνοί πιστεύουν ότι η ΕΣΣΔ απλώς αντικατέστησε την κατοχή των Ναζί με ενός άλλου είδους καταπίεση. Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία μετά την εισβολή.