Κάτι δεν πάει καλά. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμεναν οι Δυτικοί. Ηλπιζαν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αποσταθεροποιούσε το Κρεμλίνο, ότι συν τω χρόνω η καρέκλα του Πούτιν θα έτριζε και ότι κάποτε, όχι πολύ αργά, θα έσπαζε κιόλας. Αυτό το σενάριο, όμως, προς το παρόν δεν επαληθεύεται από τη ζωή. Αντιθέτως, τριγμοί διαπιστώνονται στους κυβερνητικούς θώκους των δυτικών χωρών.
«Ο Μπόρις Τζόνσον λαβώθηκε, οι Μπάιντεν, Μακρόν και Ντράγκι είναι στριμωγμένοι, και ο Ζελένσκι νιώθει ανησυχία την ίδια ώρα που βρέχει ρωσικές βόμβες» – αυτή η εικόνα σχηματίζεται από την ανάγνωση του ρεπορτάζ του Τζάνι Ριότα, απεσταλμένου της Repubblica στο Κίεβο.
Ο ίδιος επέμεινε στον πρόσφατο βομβαρδισμό της περιοχής Βινίτσα, όπου σκοτώθηκαν άμαχοι, και στον φόβο της ουκρανικής ηγεσίας ότι οι αλλαγές στις δυτικές κυβερνήσεις, της Βρετανίας αλλά και της Ιταλίας ενδεχομένως, μπορεί να σημάνουν και αλλαγές στην προσέγγιση του Ουκρανικού, δηλαδή απώλειες όσον αφορά την υποστήριξη της Δύσης στον Ζελένσκι.
Στο Κίεβο, μπροστά στη βρετανική πρεσβεία, κάποιες Ουκρανές ανεμίζουν τη βρετανική σημαία και διαδηλώνουν την αγάπη τους στον Τζόνσον έγραψε ο Ιταλός. Του δηλώνουν ότι ο Τζόνσον είναι «πιστός φίλος της Ουκρανίας και από την πρώτη στιγμή». Είναι ένα φαινόμενο της έκδηλης ανησυχίας των Ουκρανών για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Στο Ριότα μίλησε και κάποιος ευρωπαίος «στρατιωτικός σύμβουλος», ανωνύμως φυσικά, ο οποίος του ανέλυσε την κατάσταση: «Ο Τζόνσον αποχώρησε, ο Μακρόν έχασε τις βουλευτικές εκλογές, ο Μελανσόν είναι πολύ λιγότερο εχθρικός προς τη Ρωσία. Και στην Ιταλία οι Πεντάστεροι κινήθηκαν κατά του Ντράγκι. Ο Ζελένσκι φοβάται ότι θα χάσει έμπιστους φίλους».
Ο Ιταλός μίλησε και με ανθρώπους των ουκρανικών μίντια, με άτομα που παρακολουθούν ό,τι γράφεται στη Δύση και αναλύουν πληροφορίες γραμμένες σε διάφορες γλώσσες, τις οποίες συλλέγουν από το web. Ενας από δαύτους του έδωσε την εξής ερμηνεία για τα γεγονότα της Ιταλίας: «Από το 2021 η χώρα σας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κρεμλίνου, τόσο για την πανδημία όσο και για την εισβολή εναντίον μας την οποία προετοίμαζαν.
»Τα ρωσικά μίντια προσπαθούν να διχάσουν την κοινή γνώμη σας, βασιζόμενα σε λαϊκιστικά και εθνικιστικά δίκτυα ενημέρωσης. Η κρίση της κυβέρνησης Ντράγκι και η επιστροφή στην εξουσία αντιευρωπαϊκών και φιλορωσικών δυνάμεων θα ήταν πολύ κακή για εμάς».
Και για την απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ φοβάται ο Ζελένσκι. Ολα εξαρτώνται από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου: αν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί ηττηθούν και χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε μπορεί να χάσει και η Ουκρανία την επιπλέον χρηματοδότηση. Οι ίδιοι οι παράγοντες της ουκρανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι χρειάζονται 9 δισ. ευρώ κάθε μήνα σταλμένα από τις φιλικές χώρες ώστε να καλύψουν τα δημοσιονομικά κενά.
Οσον αφορά τον Τζόνσον ειδικά, έχουν πέσει πλερέζες στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι, λένε οι δικοί του άνθρωποι όπως ο Ολεξέι Μέλνικ, είναι ευγνώμων στον Ντράγκι και στον Ματαρέλα διότι κατήγγειλαν τη ρωσική επιθετικότητα: «Ολοι τους οφείλουμε ένα μεγάλο, συλλογικό ‘‘ευχαριστώ’’».
Οι κυβερνητικοί στο Κίεβο υποστηρίζουν ότι ο Ζελένσκι και το επιτελείο του προετοιμάζουν στρατιωτική αντεπίθεση προς ανακατάληψη της Χερσώνας και του Ντονμπάς. Και ότι θέλουν να ασκήσουν πίεση στα ανατολικά και στα νότια, όμως χρειάζονται «εξασφαλισμένη κάλυψη» από τους συμμάχους.