Η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας έχασε περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας της τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κρίση που κατακλύζει τον τομέα των ακινήτων της Κίνας συνέχισε να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες.
Ο λόγος για την Γιανγκ Χουιγιάν, μεγαλομέτοχο της Country Garden, της μεγαλύτερης εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων της χώρας, η οποία είδε την καθαρή της περιουσία να βυθίζεται κατά περισσότερο από 50%, στα 11,3 δισ. δολάρια από 23,7 δισ. δολάρια πριν από ένα έτος, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Σε μία ένδειξη ότι η κρίση εξαπλώνεται σε κτηματομεσίτες οι οποίοι προηγουμένως θεωρούνταν ακλόνητοι, η περιουσία της Γιανγκ δέχθηκε μεγάλο χτύπημα την Τετάρτη, με τις μετοχές της Country Garden στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να υποχωρούν κατά 15% αφού η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει νέες μετοχές προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, έγραψε ο Guardian.
Η Γιανγκ κληρονόμησε την περιουσία της όταν ο πατέρας της –ο ιδρυτής της Country Garden Γιανγκ Γκουοτσιάνγκ– της μεταβίβασε τις μετοχές του το 2005, σύμφωνα με κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης. Δύο χρόνια αργότερα η ίδια έγινε η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας, όταν η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο.
Τώρα, μετά βίας διατηρεί αυτό τον τίτλο, καθώς η Φανγκ Χονγκγούει, μεγιστάνας στον κλάδο των χημικών ινών, με περιουσία ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την πλησιάζει επικίνδυνα, σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται πως οι κινεζικές Αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα για το υψηλό χρέος του τομέα των ακινήτων το 2020, με αποτέλεσμα μεγάλοι «παίκτες», όπως οι εταιρείες Evergrande και Sunac, να πασχίζουν να κάνουν πληρωμές και να αναγκάζονται σε επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές τους, καθώς βρίσκονταν στα όρια της χρεοκοπίας. Αγοραστές σε όλη τη χώρα, οργισμένοι με τις καθυστερήσεις στις κατασκευές και τις παραδόσεις των ακινήτων τους, άρχισαν να μην πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων για σπίτια που πουλήθηκαν πριν από την ολοκλήρωσή τους.
Αν και η Country Garden δεν επηρεάστηκε σημαντικά από αυτή την κρίση, η ανακοίνωση της για το σχέδιο άντλησης 343 εκατ. δολαρίων μέσω διάθεσης μετοχών, εν μέρει για να πληρώσει χρέη, τρόμαξε τους επενδυτές.
Ο τομέας των ακινήτων εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 18-30% του ΑΕΠ της Κίνας και έχει υπάρξει βασικός μοχλός ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι ο κλάδος έχει βυθιστεί σε έναν «φαύλο κύκλο» που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τη δημοσιοποίηση των απογοητευτικών μεγεθών ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου που ήταν τα χειρότερα από την έναρξη της πανδημίας.