H Μαρκέτα Βοντρούσοβα χαμογελά μετά τον θρίαμβό της | REUTERS/Dylan Martinez
Επικαιρότητα

Η πιο απρόσμενη πρωταθλήτρια στην ιστορία του Γουίμπλεντον

Ο σύζυγός της δεν την ακολούθησε στο Λονδίνο από την αρχή. Είχε μείνει πίσω, στην Πράγα, για να φροντίζει τη γάτα τους. Μόνον όταν η Μαρκέτα Βοντρούσοβα προκρίθηκε στον τελικό, ανέβηκε στο αεροπλάνο για να βρεθεί κοντά της. Κι εκείνη, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, έγινε η πρώτη unseeded (εκτός ταμπλό) τενίστρια που κατέκτησε τον πολυπόθητο δίσκο
Sportscaster

Πέρυσι τέτοια εποχή παρακολουθούσε τη δράση στο Γουίμπλεντον από τις εξέδρες, με το χειρουργημένο της χέρι στον γύψο. Είχε κατρακυλήσει στο Νο42 του παγκόσμιου ranking, ενώ ο μεγαλύτερος χορηγός της, η Nike, την είχε εγκαταλείψει. Ποτέ μετά τα 20 χρόνια της δεν είχε προχωρήσει πιο πέρα από τον τρίτο γύρο ενός γκραν-σλαμ τουρνουά. Επιπλέον, το γρασίδι δεν είναι η αγαπημένη της επιφάνεια – κάθε άλλο. Κανείς, μα κανείς, δεν πίστευε ότι η Μαρκέτα Βοντρούσοβα θα μπορούσε, εφέτος, να κατακτήσει τον ασημένιο δίσκο (Venus Rosewater Dish), ο οποίος απονέμεται στις γυναίκες που θριαμβεύουν στο Βρετανικό Οπεν.

Ο σύζυγός της δεν την ακολούθησε στο Λονδίνο από την αρχή. Είχε μείνει πίσω, στην Πράγα, για να φροντίζει τη γάτα τους, όπως γράφουν οι Times. Μόνον όταν η Μαρκέτα προκρίθηκε στον τελικό, ανέβηκε στο αεροπλάνο για να βρεθεί κοντά της σε αυτή τη σπουδαία στιγμή της καριέρας της. Αλλά, και πάλι, οι πιθανότητες της 24χρονης τσέχας τενίστριας ήταν μηδαμινές απέναντι στην αντίπαλό της, Ονς Ζαμπέ, που είχε… ραντεβού με την Ιστορία.

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, το απόγευμα του Σαββάτου η Βοντρούσοβα νίκησε με 2-0 σετ (6-4, 6-4) την 28χρονη Τυνήσια, σε μία ώρα και 20 λεπτά, και έγινε η πρώτη unseeded (εκτός ταμπλό) αθλήτρια η οποία κατέκτησε τον τίτλο στην Open era, δηλαδή στα χρόνια που το τένις είναι επαγγελματικό. Η συμπατριώτισσά της, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που έχει κερδίσει τον δίσκο ως Αμερικανίδα, πανηγύριζε στην εξέδρα των VIP… σαν τρελή. Στο box της Βοντρούσοβα ο σύζυγός της ξέσπασε σε λυγμούς. «Στα οκτώ χρόνια που γνωρίζω τον Στέπαν, είναι η δεύτερη φορά που τον βλέπω να κλαίει – η πρώτη ήταν πέρυσι στον γάμο μας», εκμυστηρεύτηκε η ίδια. Αργότερα στο στούντιο του BBC η Μπίλι Τζιν Κινγκ, θρυλική μορφή του γυναικείου τένις, έλεγε με τα χέρια ψηλά ότι της ήταν αδύνατο να πιστέψει αυτό που είχε παρακολουθήσει από το Royal Box.

Η Βοντρούσοβα είναι η πιο απρόσμενη πρωταθλήτρια στα χρονικά του Γουίμπλεντον. Από το Νο42 πέταξε στο top-10, στο οποίο θα εμφανιστεί τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην καριέρα της. Δεν έκρυψε ότι ο θρίαμβός της ήταν και για εκείνη μια τεράστια έκπληξη: «Είναι τρελό. Δεν έπαιζα καλά στο χορτάρι. Ηρθα εδώ για να παίξω χωρίς άγχος, να κερδίσω δυο ματς, και συνέβη αυτό, το απίστευτο. Ημουν unseeded. Είναι ένα τρελό ταξίδι – ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Το τένις είναι απρόβλεπτο». Παραδέχτηκε πως, ίσως, τη βοήθησε και το γεγονός ότι η οροφή του Centre Court παρέμεινε κλειστή, λόγω του δυνατού ανέμου. «Εχω συνηθίσει να παίζω indoors. Ετσι προπονούμαστε στην Πράγα τον χειμώνα, και πάντα παίζω καλά».

Κόρη της Γιντρίσκα Αντέρλοβα, μιας βολεϊμπολίστριας που έκανε αξιόλογη καριέρα, η Μαρκέτα με τα αμέτρητα τατού στα χέρια αγάπησε πρώτα το ποδόσφαιρο. Οπως και η χθεσινή της αντίπαλος, Ζαμπέ. Σύντομα, όμως, ανακάλυψε ότι είχε ταλέντο στο τένις. Στα 19 της χρόνια έπαιξε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Στη χώρα της όλοι μιλούσαν για την επόμενη Ναβρατίλοβα, την επόμενη Νοβότνα, την επόμενη Κβίτοβα. Αγχώθηκε. Ηττήθηκε. Υποσχέθηκε στον εαυτό της, αν ποτέ κατάφερνε ξανά να βρεθεί σε έναν major τελικό, να μην πανικοβληθεί. Να το απολαύσει. Τώρα που κανείς δεν είχε μεγάλες προσδοκίες από εκείνη, αγωνίστηκε ψύχραιμα και έξυπνα.

Το ακριβώς αντίθετο συνέβη με την Ζαμπέ, η οποία στο δρόμο για τον τελικό του Γουίμπλεντον απέκλεισε τέσσερις κατόχους γκραν-σλαμ τροπαίων. Δεδομένου και του χαμηλού ranking της αντιπάλου της, όλοι περίμεναν πως θα γινόταν η πρώτη αφρικανή τενίστρια που θα κέρδιζε το τρόπαιο στο μονό ενός από τα τέσσερα μεγαλύτερα τουρνουά. Το είχε «αγγίξει» άλλες δυο φορές: στο περσινό Γουίμπλεντον και στο περσινό Αμερικανικό Οπεν. Το γεγονός ότι οι θεατές ήταν με το μέρος της, στη συντριπτική τους πλειονότητα, την άγχωσε ακόμη περισσότερο.

Παρέλαβε το βραβείο της δευτεραθλήτριας, δακρυσμένη. Ο κόσμος σχημάτισε «ουρά» για να την αγκαλιάσει – ακόμη και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας τη ρώτησε αν θα μπορούσε να το κάνει. Ολοι όσοι γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της καταγωγής της (στα πρώτα της βήματα οι χορηγοί της είχαν γυρίσει την πλάτη, με συνέπεια να αποφεύγει τα μακρινά ταξίδια και να έχει τον σύζυγό της για προπονητή), την έχουν συμπαθήσει. Υπήρχε μια απογοήτευση στην ατμόσφαιρα, που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της. «Δεν ήταν γραφτό», όπως είπε η ίδια στο media theater.