Το 2016 ήταν ο τελικός του Κοντονή, που διεξήχθη με καθυστέρηση δέκα ημερών. Σε παγκόσμια πρώτη, ένας πολιτικός προϊστάμενος του Αθλητισμού είχε απαιτήσει, μεταξύ άλλων, να τον διευθύνει συγκεκριμένος διαιτητής (Σιδηρόπουλος) και να αλλάξουν οι βοηθοί του (επόπτες).
Το 2017, ο (αλήστου μνήμης) τελικός του… Βόλου. Με τις συμπλοκές οπαδών στην πεζογέφυρα του «Πανθεσσαλικού», που η Αστυνομία είχε ξεχάσει αφύλακτη, να διεκδικούν το… Οσκαρ των πιο άγριων επεισοδίων που έχουμε δει σε ελληνικό γήπεδο.
Το 2018, των μασκοφόρων που… έκοβαν βόλτες στον αγωνιστικό χώρο, του ανελέητου «ξύλου», ακόμη και στα Επίσημα, και του ξένου ρέφερι (για πρώτη φορά).
Το 2019, του… βωβού ποδοσφαίρου (χωρίς κόσμο στις εξέδρες) και των διαιτητών που άλλαξαν ρόλους την τελευταία στιγμή – ένα μυστήριο που έμεινε ανεξήγητο.
Εφέτος ήταν η σειρά ενός τελικού Κυπέλλου που δεν «χωρούσε» σε κανένα γήπεδο και σε καμία λογική ημερομηνία. Τελικώς, θα διεξαχθεί -αν διεξαχθεί- στις 30 Αυγούστου, 42 μέρες μετά το τελευταίο παιχνίδι των δυο φιναλίστ για το πρωτάθλημα 2019-2020, την εποχή που Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα προετοιμάζονται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο!
Οι νέες περιπέτειες της «γιορτής του ποδοσφαίρου» -τρομάρα μας- έχουν τις ρίζες τους στη φαεινή ιδέα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) να αλλάξει, το περασμένο καλοκαίρι, την προκήρυξη του Κυπέλλου, που όριζε ως έδρα του τελικού το ΟΑΚΑ (εκτός αν οι δυο φιναλίστ συμφωνούσαν να παίξουν σε κάποιο άλλο γήπεδο). Με την τοξικότητα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν μεγάλο λάθος της Ομοσπονδίας να αφήσει ένα τέτοιο ζήτημα «στο φλου». Το γήπεδο του τελικού -το ΟΑΚΑ, ή οποιοδήποτε άλλο- έπρεπε να είναι συγκεκριμένο και γνωστό από την αρχή της σεζόν. Προτού προκύψουν τα ονόματα των φιναλίστ. Οπως συνηθίζεται σε όλο τον πολιτισμένο Κόσμο.
Οταν βγήκε το «ζευγάρι» του τελικού, η ΕΠΟ ζήτησε από τους δυο συλλόγους να της υποδείξουν τα γήπεδα στα οποία θα προτιμούσαν να αναμετρηθούν για το Κύπελλο. Ο Ολυμπιακός πρότεινε το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το «Κλεάνθης Βικελίδης» και το «Παγκρήτιο». Η ΑΕΚ, το ΟΑΚΑ και τη Ριζούπολη. Η ΕΠΟ επέλεξε, πολύ λογικά, τη Ριζούπολη. Το «Καραϊσκάκης» και το ΟΑΚΑ είναι οι έδρες των φιναλίστ, το «Παγκρήτιο» αφημένο στην τύχη του, και η Θεσσαλονίκη εξαιρετικά αφιλόξενη για τις συγκεκριμένες ομάδες.
Στις 13 Ιουλίου η Αστυνομία πραγματοποίησε την καθιερωμένη αυτοψία στη Ριζούπολη, και στις 17 Ιουλίου η Περιφέρεια Αττικής έδωσε την άδειά της να γίνει ο τελικός εκεί, αφού έλαβε υπόψη της και τη σχετική έκθεση της Αστυνομίας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνον ο Ολυμπιακός είχε εκφράσει αντίρρηση για το συγκεκριμένο γήπεδο. Επειδή το χρησιμοποιεί ομάδα της Β’ Εθνικής (Απόλλων Σμύρνης).
Το Σάββατο (18/7) το πράγμα σοβαρεύει. Ο Περιφερειάρχης Αττικής διατάζει να επανεξεταστεί η άδεια, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Οχι μόνον από τον κ. Πατούλη, αλλά από οποιονδήποτε περιφερειάρχη. Το γήπεδο στο οποίο επί ένα χρόνο φιλοξενούνταν ποδοσφαιρικοί αγώνες, με τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών (Χρυσοχοΐδης, Αυγενάκης) και την έγκριση της Περιφέρειας, βγαίνει ακατάλληλο.
Ταυτοχρόνως, αλλάζει γνώμη και η Αστυνομία, επικαλούμενη κάποιες απειλητικές ανακοινώσεις συνδέσμων και των δυο ομάδων. Τη Δευτέρα (20/7) ενημερώνει την ΕΠΟ πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του (κεκλεισμένων των θυρών) τελικού, ούτε στη Ριζούπολη, ούτε σε κάποιο άλλο γήπεδο της Αττικής! Ετσι, η ΕΠΟ αναβάλλει τον αγώνα, που ήταν προγραμματισμένος για τις 26 Ιουλίου.
Η ξαφνική αλλαγή έδρας ενός τελικού δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται άλλο σχέδιο αστυνόμευσης, νέα προκήρυξη για τις διαφημιστικές πινακίδες (επειδή οι διαστάσεις διαφέρουν), καινούργιο οργανωτικό πλάνο, κ.λπ. Ολα αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν σε πέντε μέρες. Η ΕΠΟ δεν μπορούσε παρά να αναβάλει το ματς, έστω κι αν ο Ολυμπιακός ήταν πρόθυμος, πλέον, να παίξει στο ΟΑΚΑ. Το «έγκλημά» της ήταν οτι μετά την αναβολή άφησε μια ολόκληρη εβδομάδα να πάει χαμένη. Συνεδρίασε ξανά την επόμενη Δευτέρα, 27 Ιουλίου! Αν είχε κινηθεί γρήγορα, ο τελικός θα μπορούσε να διεξαχθεί αύριο (Τετάρτη 29/7), την Πέμπτη, την Παρασκευή, ή το Σάββατο (1/8). Μετά δεν προλάβαινε ο Ολυμπιακός, που στις 6 Αυγούστου έχει να αντιμετωπίσει τη Γουλβς στην Αγγλία.
Ορίστηκε, λοιπόν, για τις 30 Αυγούστου. Τι σημαίνει αυτό;
– Ο Ολυμπιακός θα υποχρεωθεί να αναμετρηθεί με τους Αγγλους έπειτα από αγωνιστική απραξία 18 ημερών.
– Οι παίκτες του θα έχουν μπροστά τους μόνο μια εβδομάδα ξεκούρασης (και μόνον αν αποκλειστούν από τη Γουλβς), προτού μπουν στην προετοιμασία για την προσεχή σεζόν.
– Η ΑΕΚ θα παίξει στον τελικό Κυπέλλου 42 ολόκληρες μέρες μετά τον προηγούμενο επίσημο αγώνα της (στις 19 Ιουλίου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό). Φυσικά, θα βρίσκεται κι εκείνη σε περίοδο προετοιμασίας.
– Κάποιοι από τους παίκτες των φιναλίστ θα ανήκουν, τότε, σε άλλο σύλλογο. Και για να παίξουν εκείνοι που θα αποκτηθούν κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο (για την Ελλάδα αρχίζει στις 3 Αυγούστου), θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός.
Και ορίστηκε στο ΟΑΚΑ. Δεν το χωράει ο νους: η Αστυνομία, που δήλωσε αδυναμία να περιφρουρήσει το γηπεδάκι της Ριζούπολης, δεν θα έχει πρόβλημα να το κάνει στο Ολυμπιακό Στάδιο με την τεράστια περίμετρο και τον αχανή περιβάλλοντα χώρο.
Στην Ισπανία, Σοσιεδάδ και Μπιλμπάο συμφώνησαν να παίξουν τον δικό τους τελικό κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη σεζόν, όταν οι οπαδοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Για να συμβεί αυτό, η Μπιλμπάο θυσίασε τη συμμετοχή της στο προσεχές Europa League. Θα προκρινόταν μόνον αν κατακτούσε το Κύπελλο. Ενώ εμείς, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πού και πότε θα γίνει ένα ματς χωρίς θεατές…