O κινέζος υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γου Ζαοχούι είναι στο βήμα. Δίπλα του (από αριστερά) η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο και η υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν | Leon Neal/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε: «Καταστροφική» η Τεχνητή Νοημοσύνη αν…

Είκοσι οκτώ κυβερνήσεις υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπλέτσλι», την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της ΤΝ, που διοργανώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Οι χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποτροπή κινδύνων, ακόμη και εν μέσω ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζονται για το προβάδισμα στην ανάπτυξη νέων κανονισμών...
Protagon Team

Η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί σε ένα πράγμα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δυνητικά καταστροφική για το ανθρώπινο είδος και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό. Αυτά είναι τα –σχεδόν– καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι τα μεγάλα κράτη δεν έχουν ιδέα πώς να συμφωνήσουν σε κοινές δράσεις και καθένα προσπαθεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία στην κατάρτιση διεθνών κανόνων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Αυστραλία και η Κίνα συμφώνησαν ότι η ΤΝ αποτελεί δυνητικά καταστροφικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα, στην πρώτη διεθνή κοινή δήλωσή τους για την αντιμετώπιση της ταχέως αναδυόμενης τεχνολογίας.

Είκοσι οκτώ κυβερνήσεις υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπλέτσλϊ», την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της ΤΝ, που διοργανώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Οι χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην έρευνα για ζητήματα ασφάλειας, ακόμη και εν μέσω ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζονται για το προβάδισμα στην ανάπτυξη νέων κανονισμών.

Σε δηλώσεις του πριν από τη δική του εμφάνιση στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε: «Δεν θα υπάρξει τίποτα πιο καθοριστικό για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας από τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ΤΝ. Τους οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσεται με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονεί».

Ο Ρίσι Σούνακ συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων PA, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla, της SpaceX και του X/Twitter, προειδοποίησε: «Για πρώτη φορά, έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει κάτι που πρόκειται να γίνει μακράν πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε κάτι τέτοιο».

Η κοινή δήλωση σηματοδοτεί μια διπλωματική επιτυχία για το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα για τον Σούνακ, ο οποίος αποφάσισε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής αυτό το καλοκαίρι, αφού ανησυχούσε για τον τρόπο με τον οποίο τα μοντέλα ΤΝ αναπτύσσονταν ταχύτατα χωρίς επίβλεψη.

Τη σύνοδο άνοιξε η υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν. Μαζί της επί σκηνής ήταν η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο και ο κινέζος υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γου Ζαοχούι, σε μια σπάνια παράσταση παγκόσμιας ενότητας.

Ο Ματ Κλίφορντ, ένας από τους βρετανούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής, χαρακτήρισε την εμφάνιση της Ραϊμόντο και του Γου μαζί στη σκηνή «μια αξιοσημείωτη στιγμή».

Ο Γου είπε: «Υποστηρίζουμε τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Οι χώρες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν ίσα δικαιώματα για την ανάπτυξη και τη χρήση της ΤΝ».

Η Νότια Κορέα συμφώνησε να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής σε έξι μήνες, ενώ η Γαλλία θα φιλοξενήσει μία σε έναν χρόνο.

Συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Bletchley Park. (Facebook)

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη διεθνής συμφωνία σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει ένα παγκόσμιο σύνολο κανονισμών ΤΝ ή ποιος πρέπει να τους καταρτίσει, σύμφωνα με τον Guardian.

Βρετανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι άλλες χώρες θα συμφωνούσαν να ενισχύσουν την κυβερνητική ομάδα εργασίας για την ΤΝ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων μοντέλων από όλο τον κόσμο προτού κυκλοφορήσουν στο κοινό.

Αντίθετα, η Ραϊμόντο χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής για να ανακοινώσει ένα ξεχωριστό Αμερικανικό Ινστιτούτο Ασφάλειας AI εντός του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας της χώρας, το οποίο αποκάλεσε «ουδέτερο μέρος για την ανάπτυξη των καλύτερων προτύπων», προσθέτοντας ότι το ινστιτούτο θα αναπτύξει τους δικούς του κανόνες για ασφάλεια.

Η διάσταση αυτή υποβαθμίστηκε στις δηλώσεις των ηγετών, αλλά ο Σούνακ είπε ότι η σύνοδος κορυφής απέδειξε «την όρεξη όλων αυτών των ανθρώπων να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει ηγετικό ρόλο».

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου για την ΤΝ, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη  συνόλου αρχών για τη ρύθμιση, καθώς και στη θέσπιση κανόνων για συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση προσώπου.