Κάτοικος του Κουρσκ σε απόγνωση μπροστά σε καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένη κατοικία, από συντρίμμια ουκρανικού πυραύλου | Kommersant Photo/Anatoliy Zhdanov via REUTERS
Επικαιρότητα

Η Ουκρανία έχει καταλάβει «1.000 τετραγωνικά χλμ» ρωσικού εδάφους

Η Ρωσία εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποκρούσει την αιφνιδιαστική εισβολή στην περιφέρεια του Κουρσκ, μια εβδομάδα μετά την έναρξή της. Ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την πρόοδό τους
Protagon Team

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας είπε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε «αντάξια απάντηση» στην επίθεση και διέταξε τα στρατεύματά του «να εκδιώξουν τον εχθρό από τα εδάφη μας».

Με τη Ρωσία να εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποκρούσει την αιφνιδιαστική εισβολή μια εβδομάδα μετά την έναρξή της, ο αρχηγός του ουκρανικού ΓΕΕΘΑ, Ολεξάντρ Σίρσκιι, ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης και δήλωσε ότι η προέλαση στο ρωσικό έδαφος συνεχίζεται.

«Συνεχίζουμε να διεξάγουμε επιθετική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ. Επί του παρόντος, ελέγχουμε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram.

Οπως ανέφερε ο Guardian, ο Σίρσκιι δεν έδωσε λεπτομέρειες, συνεχίζοντας τη στρατηγική σιωπής του Κιέβου που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την περσινή αντεπίθεση, η οποία ήταν γνωστή για μήνες πριν ξεκινήσει και τελικά ναυάγησε στις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Ο Σίρσκιι μίλησε λίγες ώρες αφότου ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο εκτελών χρέη περιφερειακού κυβερνήτη του Κουρσκ, εκτίμησε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους 28 οικισμούς σε μια εισβολή που είχε βάθος περίπου 12 χιλιομέτρων και πλάτος 40 χιλιομέτρων, δηλαδή τη μισή έκταση από αυτή που ανέφερε ο ουκρανός στρατηγός.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, πρόκειται για μία εντυπωσιακή για ρώσο αξιωματούχο δημόσια παραδοχή της μεγάλης ρωσικής υποχώρησης περισσότερους από 29 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανός στρατιώτης υψώνει την ουκρανική σημαία στο ρωσικό χωριό Γκουέβο, στην περιφέρεια του Κουρσκ – Donbas_Operativnyi via Telegram/via REUTERS

Την Δευτέρα, σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Πούτιν δήλωσε ότι «ένας από τους προφανείς στόχους του εχθρού είναι να σπείρει τη διχόνοια, τη διαμάχη, να εκφοβίσει τους ανθρώπους, να καταστρέψει την ενότητα και τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας».

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η επιδρομή της Ουκρανίας -η μεγαλύτερη αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε το 2022 την εισβολή στην Ουκρανία- έχει στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου πριν από ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο, «με τη βοήθεια των δυτικών αφεντικών του», προσπαθεί να επιβραδύνει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι είδους διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν με έναν εχθρό, τον οποίο κατηγόρησε ότι ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον ρώσων αμάχων και πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ο Πούτιν βέβαια, δεν έχει σχολιάσει ποτέ τις αμέτρητες, καθημερινές, επιθέσεις των Ρώσων εναντίον ουκρανών αμάχων και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύσκεψη με αξιωματούχους και στρατηγούς στο Κρεμλίνο – Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Την Τρίτη, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνά του κατέστρεψε 12 drones πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία η Ουκρανία επιτέθηκε πριν από μία εβδομάδα και ισχυρίζεται πως είχε καταλάβει μέχρι χθες, Δευτέρα, έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε επίσης πάνω από την περιφέρεια του Βορονέζ και άλλο ένα πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Στην περιφέρεια του Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 απομακρύνονται, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με αυτή του Κουρσκ, 11.000 άμαχοι έχουν επίσης απομακρυνθεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ προσπαθούν να περικυκλώσουν τη Σούντζα, απ’ όπου ρωσικό φυσικό αέριο ρέει προς την Ουκρανία, ενώ μεγάλες μάχες διεξάγονται κοντά στο Κορένεβο, σε απόσταση περίπου 22 χιλιομέτρων από τα σύνορα, και στη Μαρτίνοφκα, σύμφωνα με μερικούς στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 38 drones και εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Ουκρανίας. Ολόκληρη η χώρα βρέθηκε για λίγο σήμερα το πρωί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές.

Κίεβο: Δεν θέλουμε να προσαρτήσουμε ρωσικά εδάφη

Η Ουκρανία δεν επιδιώκει να «προσαρτήσει» ρωσικά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Τίχι, τονίζοντας ότι η ουκρανική επίθεση στη ρωσική επικράτεια θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη».

«Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν χρειάζεται την ιδιοκτησία άλλων. Η Ουκρανία δεν θέλει να προσαρτήσει εδάφη της περιφέρειας Κουρσκ, αλλά θέλει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της», δήλωσε ο Τίχι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε ότι η ουκρανική επίθεση στη Ρωσία είναι «νόμιμη» και θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη» και τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Όσο πιο γρήγορα η Ρωσία συμφωνήσει να αποκαταστήσει μια δίκαιη ειρήνη (…), τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν οι εισβολές των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις «απολύτως νόμιμες».