| YOUTUBE / SHUTTERSTOCK
Επικαιρότητα

«Η Ουκρανία είναι πολύ δυνατή, ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο»

Πώς αποφάσισε μια ρωσίδα δημοσιογράφος, από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του ρώσου προέδρου, να τοποθετηθεί ξαφνικά εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία; Διόλου απίθανο να την έβαλε ο ίδιος Πούτιν, προσπαθώντας ίσως να προετοιμάσει τους Ρώσους για το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου
Protagon Team

Η επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT και μία από τις κορυφαίες προπαγανδίστριες υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα έπρεπε να «παγώσει» τον πόλεμο, καθώς η Ουκρανία έχει πλέον στην κατοχή της πολύ ανώτερο δυτικό οπλισμό.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η οποία στο παρελθόν έχει υποστηρίξει με σθένος τον ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, άλλαξε γραμμή πλεύσης και είπε, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ότι η καλύτερη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις και το τέλος των εχθροπραξιών. Η στροφή της οφείλεται, όπως είπε η ίδια, στο γεγονός ότι τώρα η Ουκρανία έχει πρόσβαση σε οπλισμό από το ΝΑΤΟ που πλέον τη βοηθάει να μεταφέρει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος.

«Το σκεφτόμουν όλον τον χρόνο. Θα ήταν καλύτερα να σταματήσουμε αμέσως τώρα την αιματοχυσία, να μείνουμε εκεί που είμαστε, να παγώσουμε και να κάνουμε δημοψηφίσματα», είπε στην εκπομπή του Βλαντίμιρ Σολόγιεφ, στο κανάλι Rossiya 1, σύμφωνα με την Telegraph.

«Χρειαζόμαστε περιοχές στις οποίες μένουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ζήσουν μαζί μας; Δεν είμαι βέβαιη», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις της και ιδιαίτερα τα σχόλιά της για τις «αμφισβητούμενες περιοχές» στην Ουκρανία, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στη Ρωσία, όπου κάποιοι την κατηγόρησαν ότι «προδίδει» τον Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος έχει επίσημα αναγνωρίσει τις κατεχόμενες περιοχές ως μέρος της ρωσικής επικράτειας.

«Ποιο είναι το νέο αφεντικό της Σιμονιάν; Ποιος την πληρώνει τώρα; Ενα δημοψήφισμα στις περιοχές της Ρωσίας τις οποίες η ίδια αποκαλεί αμφισβητούμενες θα ήταν θεόσταλτο δώρο για τους Δυτικούς», έγραψε ο συγγραφέας Ρομάν Αλέκιν στη στήλη του. Αλλοι ζήτησαν την παραίτησή της, ενώ κάποιοι την κατηγόρησαν ότι, όπως πρόδωσε την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Αρμενία, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν, προδίδει τώρα τη Ρωσία.

Ισως, όμως, τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι. Οι προβληματισμοί που εξέφρασε η Σιμονιάν δεν είναι κάτι καινούργιο και στο ρωσικό κατεστημένο, στρατιωτικό και πολιτικό, πληθαίνουν οι φωνές που λένε το ίδιο πράγμα. Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο η Σιμονιάν να έδρασε και κατ’ εντολήν του ίδιου του Πούτιν, ο οποίος ίσως προσπαθεί να προετοιμάσει τους Ρώσους για το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου. Η Σιμονιάν, εξάλλου, δεν είπε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αύριο το πρωί, αλλά να «παγώσει». Αυτό δεν είναι ακριβώς παραδοχή ήττας.

Το Κρεμλίνο ίσως θέλει να δοκιμάσει την κοινή γνώμη, καθώς στην πραγματικότητα αγνοεί τι σκέφτονται οι Ρώσοι για τον πόλεμο. Αναλυτές λένε ότι οι δηλώσεις της Σιμονιάν ίσως είναι ο σπόρος που σπέρνει το Κρεμλίνο, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να θερίσει τους καρπούς.

Η Σιμονιάν καλούσε τη Ρωσία να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία μήνες πριν από την αρχή του πολέμου. Η ίδια έχει πει δημόσια στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, «πότε επιτέλους θα σβήσουμε από τον χάρτη την Ουάσινγκτον;». Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Σιμονιάν δήλωνε «πολύ χαρούμενη» και κατά τη διάρκειά του έχει πει ότι «μια πυρηνική επίθεση δεν αποκλείεται».

Πιο πρόσφατα είπε ότι ούτε η ίδια αλλά ούτε και κανείς άλλος στο ρωσικό κατεστημένο δεν χαίρονται βομβαρδίζοντας ουκρανικές πόλεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η ουκρανική κυβέρνηση. Οταν ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε την πόλη Βινίτσια, πέρυσι το καλοκαίρι, σκοτώνοντας μια μητέρα με την κόρη της, η Σιμονιάν είπε ότι «η Ρωσία στοχεύει μόνο Ναζί»…