To ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1» | REUTERS
Επικαιρότητα

Γιατί η Ελλάδα δεν θα δεχτεί το ιρανικό τάνκερ

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Αθήνα ότι τυχόν διευκόλυνση στο ιρανικό «Αdrian Darya 1» (πρώην «Grace 1») ισούται με βοήθεια σε τρομοκράτες. Η ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως, δεν έχει καμία διάθεση να διαταράξει τις πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και με το Ισραήλ
Protagon Team

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ξεκάθαρο προς την Αθήνα το πρωί της Τρίτης: κάθε αρωγή προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1»), που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και κατά πληροφορίες κατευθύνεται στην Καμαλάτα, ισούται με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αλλά και η ελληνική πλευρά θα είναι ξεκάθαρη με τη στάση της. Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να διακινδυνεύσει τις αναβαθμισμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ προκειμένου να… διευκολύνει ένα πλοίο του ιρανικού καθεστώτος που υπόκειται στους περιορισμούς ενός διεθνούς εμπάργκο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί το τάνκερ, ούτε στην Καλαμάτα ούτε σε άλλο ελληνικό λιμάνι και αυτό διαμηνύεται εμμέσως πλην σαφώς από υπηρεσιακούς παράγοντες. Επισήμως βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι απλώς «παρακολουθεί» την κατάσταση (εδώ), αλλά είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον παραγωγικών και αυξημένων επαφών με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (Νο1 εχθρό της Τεχεράνης) δεν πρόκειται να προβεί σε μια ενέργεια που θα διαταράξει όλα όσα με κόπο παρήχθησαν από πλευράς διπλωματικού κεφαλαίου το τελευταίο διάστημα (εδώ).

Το «Adrian Darya 1» μεταφέρει δύο εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. δολαρίων. Βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ. Η δέσμευσή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης που με τη σειρά της προχώρησε στη δέσμευση του υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ.

Παρά τις πιέσεις των Αμερικανών, το Γιβραλτάρ επέτρεψε τελικά τον απόπλου του «Adrian Darya» την περασμένη Πέμπτη και τελικά το πετρελαιοφόρο αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής.

Στοιχεία παρακολούθησης πλοίων έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Καλαμάτας. Το πρωί της Τρίτης,  βρισκόταν σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) πλέοντας προς τα ανατολικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το πλοίο όργανο των Φρουρών της Επανάστασης, του στρατιωτικού δηλαδή βραχίονα του ισλαμικού καθεστώτος, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Οπως υποστηρίζουν, το τάνκερ κατευθύνεται στις ακτές της Συρίας, προκειμένου να συνδράμει τις ιρανικές δυνάμεις που δρουν υπέρ του καθεστώτος Ασαντ σε συριακό έδαφος.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ σε περίπτωση που επιχειρήσουν να ανακόψουν την πορεία του πλοίου.

Καθώς εκκρεμεί ένταλμα που εξέδωσε την Παρασκευή αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον για την κατάσχεση του τάνκερ και του πετρελαίου που μεταφέρει, εγείρονται φόβοι για ναυτικό επεισόδιο.

Ενδεχόμενη απόπειρα δέσμευσης του  πλοίου ή ανακοπής της πορείας του, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, «θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας σε ανοιχτή θάλασσα».

«Στείλαμε ανάλογη προειδοποίηση μέσω επίσημων καναλιών, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας» (σ.σ. η Ελβετία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, καθώς Τεχεράνη και Ουάσιγκτον δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις).

Στέλεχος της ιρανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι εάν οι Αμερικανοί κινηθούν εναντίον του τάνκερ θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Η αμερικανική προειδοποίηση στην Αθήνα

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβιβάσει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

Οπως μάλιστα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οιαδήποτε προσφορά βοήθειας στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υλική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως έχει οριστεί από τις ΗΠΑ.

Μία τέτοια βοήθεια θα μπορούσε να έχει πιθανές εγκληματικές συνέπειες, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που επέμεινε ότι το εν λόγω τάνκερ βοηθά τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Reuters, το «Adrian Darya 1» κατευθυνόταν προς την Καλαμάτα, όπου αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της Κυριακής, 25 Αυγούστου

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και σε όλους τους λιμένες της Μεσογείου, ώστε να αποφύγουν να διευκολύνουν το πετρελαιοφόρο.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε πως η χώρα μας δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό,  οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του «Adrian Darya 1», ενώ παράλληλα ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.