Μαχητικό F-35 σε έκθεση στο Βερολίνο | REUTERS/Axel Schmidt/File Photo/File Photo
Επικαιρότητα

Η Ουάσιγκτον εξετάζει την αναστολή εκπαίδευσης τούρκων πιλότων στα F-35

Η πρόθεση της Αγκυρας να εγκαταστήσει στο έδαφος της το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ που κλιμακώνουν την πίεση
Protagon Team

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση των τούρκων πιλότων των μαχητικών F-35, καθώς η Αγκυρα προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον.

Δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν είπαν ότι το μέτρο εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Η πληροφορία έρχεται μετά τις ενδείξεις ότι η Aγκυρα προχωρά τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 22 Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να μεταβούν στην Τουρκία. Πάντως τη Δευτέρα, ο Ακάρ δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, ότι τα συστήματα S-400 μπορεί να μην παραδοθούν τον Ιούνιο, όπως αναμενόταν, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι κλεισμένη και ότι «η διαδικασία έχει αρχίσει».

Εν τω μεταξύ, τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα. Δεν είναι σαφές το εάν η αναστολή της εκπαίδευσής τους θα σημάνει πως θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35. Στα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τις παραδόσεις εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία. Ηταν το πρώτο απτό βήμα προς την ενδεχόμενη διακοπή της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες σε όλους τους τόνους ότι η Αγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.

Αν η Τουρκία αποβληθεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων χωρών.

Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται -πέραν των εξοπλιστικών- στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές.