Η εισβολή των νέων τεχνολογιών δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε και κινούμαστε, αλλά και την εργασιακή μας απόδοση. Η παρουσία ενός smartphone μπορεί να μας αποσυντονίσει και να μας βγάλει από την συγκέντρωση μας. Κι αυτό ισχύει ακόμη και για επαγγελματικούς χώρους… πάσης υποψίας, όπως ο αθλητισμός, με ολοένα και περισσότερους προπονητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις της διαρκούς χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην απόδοση των αθλητών.
«Στο ημίχρονο των αγώνων εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ορισμένοι παίκτες έφτασαν στο σημείο να κλειδωθούν στην σάουνα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο», σημειώνει στην Corriere ο Μέο Σακέτι, προπονητής της ιταλικής εθνικής ομάδας μπάσκετ. «Δεν ξέρω αν θα πρέπει να νιώθω περισσότερο θυμωμένος ή απογοητευμένος απ’ αυτό…», λέει.
Πολλοί προπονητές, που έλαβαν νωρίς… το μήνυμα, αποφάσισαν να το ξεκόψουν μονομιάς. Έτσι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, έχει επιβάλει τον εξής κανόνα: Όσο διάστημα οι παίκτες του είναι στις προπονητικές εγκαταστάσεις, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ δεν υπάρχει και ίντερνετ. Είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο για λόγους αυτοσυγκέντρωσης. Οι παίκτες μπορούν να μιλούν μεταξύ τους, για λόγους «δεσίματος» του συνόλου, κι αν κάποιος ποδοσφαιριστής χρειάζεται να επικοινωνήσει με την οικογένεια του για λόγους ανάγκης, μπορεί να το κάνει μόνο κατόπιν σχετικής άδειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος συντάσσεται και ο βετεράνος πλέον αρχηγός της Ρόμα, Φραντσέσκο Τοτι: «Τα αποδυτήρια καταστράφηκαν από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά το τέλος των αγώνων, ο κάθε παίκτης απομονώνεται στο δωμάτιό του για να περιηγηθεί στο Διαδίκτυο και να στείλει μηνύματα. Με τον τρόπο αυτό “πεθαίνει” μια ομάδα».
Είναι επίσης γνωστή η τεχνολογική «απέχθεια» προπονητών όπως ο Φάμπιο Καπέλο που κάποτε, ως τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας, πέταξε έναν δίσκο προς την κατεύθυνση ενός παίκτη που έστελνε -στα κρυφά- μηνύματα στο κινητό του. Ή του Λούις Βαν Γκααλ που ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν δίστασε να τα βάλει με τους πλέον προβεβλημένους παίκτες της υποχρεώνοντάς τους να παραδίδουν τα smartphone τους πριν από κάθε μεγάλο αγώνα. Ή ακόμη και του προπονητή της αγγλικής Σάντερλαντ, Πάολο Ντι Κάνιο, ο οποίος είπε στα αποδυτήρια «αν ακούσω τον ήχο έστω ενός κινητού, θα το πετάξω στη θάλασσα».
Ο Σακέτι είναι απαισιόδοξος καθώς θεωρεί πως η μάχη χάθηκε νωρίς, όταν έπρεπε να είχαν απαγορευτεί τα κινητά εξαρχής. «Όταν μπαίνω στο πούλμαν, η εικόνα που βλέπω είναι κατεβασμένα πρόσωπα, όλοι ασχολούνται με τα τηλέφωνα τους. Δεν θα καταντήσουμε Γκεστάπο, αλλά το θέμα αυτό δεν θα έχει καλή κατάληξη», λέει.
Στον αντίποδα ξεχωρίζουν δυο παραδείγματα: ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με 74 εκατομμύρια «ακόλουθους» στο Twitter, δεν έχει δεχτεί ποτέ πρόστιμο για υπερβολική χρήση του κινητού του.
Και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λούις Χάμιλτον, που παραδέχεται πως «αλλαξοπίστησε» από την προσκόλληση του στα smartphone του μετά από ένα ταξίδι του στην Αβάνα: «Πέρασα δύο παραδεισένιες εβδομάδες διακοπών στην Κούβα: τίποτα [τεχνολογικό] δεν λειτουργούσε. Και τελικά άρχισα να κοιτάζω ξανά στα μάτια τους ανθρώπους», επεσήμανε με νόημα.