Η φωτογραφία διαπόμπευσης του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ ξεχείλισε το ποτήρι - ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη λήψη μέτρων | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΜΚΔ/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η οργή Μητσοτάκη για την ΑΣΟΕΕ φέρνει μέτρα στα πανεπιστήμια

Η εικόνα-διαπόμπευση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη ήταν ένα πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση. Εξ ου και η αντίδραση με την επικήρυξη των δραστών, αλλά και οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού που θα ανακοινωθούν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Protagon Team

Η φωτογραφία του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, με την ταμπέλα που του φόρεσαν παρά τη θέληση του γύρω από τον λαιμό οι μπαχαλάκηδες που εισέβαλαν πριν από μερικές μέρες στο γραφείο του, ήταν μια γροθιά στο μαλακό υπογάστριο πολλών πολιτών. Hταν, όμως, και ένα πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση, η οποία είχε εκλεγεί το 2019 βάζοντας τα ζητήματα της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην προμετωπίδα του πολιτικού λόγου της. Για να το κάνει πιο σαφές, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε το καλοκαίρι του 2019, σε μια από τις πρώτες του ενέργειες ως Πρωθυπουργός, να ψηφίσει τον νόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με την πρότερη μορφή του, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια παρέμβασης στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, όποτε ετίθετο ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας εντός του ακαδημαϊκού χώρου.

Η φωτογραφία του Μπουραντώνη έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες το βράδυ της Παρασκευής. Η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, είχε προηγηθεί και εκδηλώθηκε με επικοινωνίες του τόσο με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για τις απερίγραπτες εικόνες καταστροφής εντός του γραφείου του πρύτανη, χωρίς να υπάρξει καμία σύλληψη και καμία περαιτέρω ενέργεια. Η φωτογραφία του Μπουραντώνη, δε, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ που τηλεφωνούσαν σε δημοσιογράφους για να… πειστούν ότι ήταν αληθινή και όχι προϊόν φωτομοντάζ. Γρήγορα, μάλιστα, κατέστη σαφές στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η υπόθεση αυτή δεν ήταν σαν τις άλλες. Θα προκαλούσε σημαντική φθορά στη μερίδα της κοινωνίας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σαρωτικής επικράτησης της ΝΔ το 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση ανέλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες και θα αναλάβει και περισσότερες. Οι δράστες της ενέργειας επικηρύχθηκαν με 100.000 ευρώ από την Αστυνομία. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια συμβολική πράξη, όσο και αν προκάλεσε την… απορία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γκαρά στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ την Κυριακή. Και σήμερα το απόγευμα, μαζί με την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει το θέμα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Η πρωθυπουργική πρωτοβουλία είναι, βεβαίως, και ένα μήνυμα προς τους πρυτάνεις: να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ειδοποιούν τις αρχές και να μην φοβούνται ότι, αν το κάνουν, μετά θα βρεθούν κάποιοι να τους… χτίσουν στα γραφεία τους. Από την άλλη, θα είναι και μια συζήτηση ουσίας, καθώς ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει ορισμένες «δραστικές πρωτοβουλίες», όπως το έθετε στο Protagon πηγή με άμεση γνώση. Για παράδειγμα, σοβαρά εξετάζεται η εφαρμογή της κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, όπου αυτό είναι εφικτό με βάση το campus. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για παράδειγμα, θεωρείται απολύτως εφικτό, σε αντίθεση με την Πανεπιστημιούπολη. Εκεί, η λύση μπορεί να βρεθεί με σύστημα ελέγχου εισόδου-εξόδου στα πανεπιστημιακά κτίρια.

Από εκεί και πέρα, βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει φύλαξη στον χώρο των ιδρυμάτων. Οι εταιρείες security θα ήταν μια λύση που έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική, γι’ αυτό εξετάζεται η ανάπτυξη ενός ειδικού σώματος για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να θέλει και τις προτάσεις και την άποψη των πρυτάνεων, αλλά το κεντρικό μήνυμα είναι σαφές: η κατάσταση, ως έχει, δεν μπορεί να συνεχιστεί.