Η αειθαλής γιαπωνέζα τηλεπαρουσιάστρια Τετσούκο Κουρογιανάγκι σε δύο καρέ προ οκταετίας | Sports Nippon/Getty Images
Επικαιρότητα

Η Οπρα της Ιαπωνίας είναι 90 ετών και ακόμη εργάζεται στην TV!

Η Τετσούκο Κουρογιανάγκι είναι η πιο γνωστή τηλεπαρουσιάστρια στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εδώ και επτά δεκαετίες. Παραμένει σύμβολο ανεξαρτησίας για τους συμπατριώτες της
Protagon Team

Η Vogue την είχε βαφτίσει «Γιαπωνέζα Οπρα Γουίνφρεϊ». Διότι είναι η πιο παλιά και πιο επιτυχημένη τηλεοπτική περσόνα της Ιαπωνίας. Μάλιστα το 2011 κέρδισε το Ρεκόρ Γκίνες για την αξεπέραστη επίδοσή της: τα επεισόδια του δημοφιλούς τοκ σόου «Το δωμάτιο της Τετσούκο» είναι αμέτρητα – μάλιστα σήμερα τα επεισόδια της συγκεκριμένης εκπομπής έχουν υπερβεί τις 12.000!

Αλλά τι Οπρα εδώ που τα λέμε, έγραψε η Corriere della Sera, αφού η 90χρονη πια Τετσούκο Κουρογιανάγκι ή Τοτοτσάν ξεκίνησε την καριέρα της το 1976, δέκα ολόκληρα χρόνια πριν από τη Γουίνφρεϊ… Η γυναίκα είναι μύθος! Εξέδωσε και αυτοβιογραφία που έγινε διεθνές μπεστσέλερ, πουλώντας περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα.

«Πορσελάνινο δέρμα και πολύ λαμπερά μαύρα μαλλιά». Η Κουρογιανάγκι ήταν η πρώτη ηθοποιός που προσελήφθη το 1953 στην ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK. «Πριν από αυτήν, οι γυναίκες στην τιβί είχαν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, χαχανίζοντας κατ’ εντολήν» σημείωσε το μιλανέζικο μέσο και ανέφερε ότι τη θυμήθηκαν οι New York Times και της φιλοτέχνησαν ένα δυνατό πορτρέτο.

«Εμεινε σύμβολο του αυθορμητισμού και της ανεξαρτησίας. Το γεγονός ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε απέκτησε παιδιά, την έκανε αμέσως πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες. Και όσοι τώρα έχουν ευαισθησίες του συρμού και την κατηγορούν ότι οι συνεντεύξεις της δεν ήταν και πολύ φεμινιστικές, ας μάθουν ότι η Τετσούκο πολύ νωρίς έθιξε θέματα όπως ο βιασμός, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, τότε που κανείς δεν μιλούσε για αυτά τα ζητήματα».

Το δημοσίευμα της Corriere della Sera

Το σήμερα είναι ελάχιστα διαφορετικό για την αειθαλή ιαπωνίδα παρουσιάστρια. Το γήρας ενέσκηψε μοιραίως, έτσι αναγκάζεται να κινείται με «περιπατητήρα», με «πι» δηλαδή. «Μιλάει συχνά για τον θάνατο και τις ασθένειες και αποτελεί έμπνευση για τον γερασμένο πληθυσμό της Ιαπωνίας, καθώς εκεί το ένα στα δέκα άτομα είναι ηλικίας άνω των 80 ετών». Η Τετσούκο δηλώνει ακόμη παρούσα!

«Η στυλίστρια τις φόρεσε ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Η μακιγιέζ βούρτσισε τα μάγουλά της και της έβαψε τα χείλη με λαμπερό κόκκινο κραγιόν. Η κομμώτρια τη χτένισε με το χαρακτηριστικό της χτένισμα σε σχήμα κρεμμυδιού. Και η γηραιά κυρία ήταν έτοιμη να ηχογραφήσει υπ’ αριθμ. 12.193 επεισόδιο της εκπομπής της. Στο τηλεοπτικό σαλονάκι της κάθισαν όλες οι γενιές των διασημοτήτων της Ιαπωνίας, αλλά και η Μέριλ Στριπ, η Lady Gaga, ακόμη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – για τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης η Τετσούκο λέει ότι είναι ο αγαπημένος της διαχρονικώς».

Το βιβλίο της που προαναφέραμε και η συνέχειά του που μόλις κυκλοφόρησε αναφέρονται στην παιδική ηλικία της και στις σκληρές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γράφει ότι κάποιες φορές η μητέρα της και αυτή δεν είχαν να φάνε, ενώ κρύβονταν για να μην σκοτωθούν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Τόκιο. Μάλιστα δήλωσε ότι τη συνέχεια της αυτοβιογραφίας της την εμπνεύστηκε και από τις εικόνες που είδε να έρχονται από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Κάνει και σχέδια για το μέλλον η Τετσούκο: «Θέλω να δείξω στο κοινό ότι ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίζεται στην τηλεόραση μέχρι τα 100 χρόνια του, με ένα σώμα που να είναι εντάξει και με το μυαλό του εν λειτουργία. Θέλω να εμπνέω τους ανθρώπους…»