Με το υγειονομικό θέμα των ημερών, δηλαδή με τη νοτιοαφρικανική κορονοϊκή παραλλαγή Ομικρον, καταπιάστηκαν και οι New York Times, αποπειρώμενοι συνολική παρουσίαση των μέχρι στιγμής δεδομένων αλλά και των κυβερνητικών αντιδράσεων ανά την υφήλιο – αντιδράσεις οι οποίες, σημειωτέον, αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους. Οσον αφορά τη βιασύνη εξαγωγής συμπερασμάτων και την αποσπασματικότητα των εκτιμήσεων, το νεοϋορκέζικο Μέσο έγραψε ότι μάλλον βλάπτουν παρά ωφελούν «τον παγκόσμιο αγώνα κατά της Ομικρον». Ετσι κατέληξε στο δικό του συμπέρασμα: «Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία, η έλλειψη συντονισμού, η ελλιπής ενημέρωση και ο φόβος επηρεάζουν και πάλι την πολιτική».
Καθώς στοιχεία σαφή και αναλυτικά για την Ομικρον δεν υπάρχουν ακόμη, οι απαγορεύσεις ταξιδιών με θύμα τη Νότια Αφρική προτάχθηκαν στο άρθρο, για να δηλώσουν τη βιασύνη, όπως και η αρχική εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι πρόκειται για κορονοϊκή παραλλαγή η οποία συνιστά κίνδυνο και μάλιστα πολύ μεγάλο. Ακολούθησαν οι αποκλίνουσες αντιδράσεις των κυβερνήσεων. «Λίγα είναι γνωστά για την Oμικρον», υπογράμμισαν οι ΝΥΤ, «πέρα από τον μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεών της».
Ετσι «θα περάσουν εβδομάδες ώσπου οι ειδικοί να αποφανθούν μετά βεβαιότητος αν η Ομικρον είναι μεταδοτικότερη της Δέλτα, αν προκαλεί σοβαρότερη νόσο, αν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια». Παρά ταύτα, οι ΝΥΤ διακινδύνευσαν και αυτοί την εκτίμηση ότι «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Ομικρον είναι πιο μεταδοτική». Ανέφεραν ότι στην Κίνα οι κυβερνώντες χάρηκαν που οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας σταμάτησαν να φλερτάρουν με την επιστροφή στην κανονικότητα και έκλεισαν τα σύνορά τους. Οι ΗΠΑ, θύμισαν οι ΝΥΤ, κάλεσαν τους εμβολιασθέντες να κάνουν και την τρίτη δόση, ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν «προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι η νέα παραλλαγή είναι αιτία ανησυχίας μεν, όχι όμως και πανικού».
Είπε και κάτι ακόμη ο Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό, ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται ήδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια, με σκοπό «την τροποποίηση των εμβολίων, εφ’ όσον αυτό αποδειχθεί απαραίτητο». Και δίνοντας έμφαση, τους είπε επί λέξει ο πρόεδρός τους: «Ρίχνουμε ό,τι έχουμε σε αυτόν τον ιό, παρακολουθώντας τον από κάθε οπτική γωνία». Στη συνέχεια το άρθρο ασχολήθηκε με τη δυσαρέσκεια των Νοτιοαφρικανών για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αλλά και με τις αιτιάσεις των ηγεσιών των αφρικανικών κρατών ότι υπάρχει «ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων». Εστίασαν οι ΝΥΤ στην απόφαση της κυβέρνησης της Γκάνα, η οποία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό (έως τις 22 Ιανουαρίου) σε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και μαθητών.
Ανάγκη για παγκόσμιο σχέδιο
Οι ΝΥΤ παρέθεσαν και άλλα παραδείγματα διαχείρισης της πανδημίας από τόπο σε τόπο, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας δεν υπάρχει ακόμη ένα παγκόσμιο σχέδιο εξόδου από την υγειονομική κρίση. Προς επίρρωσιν ανέφεραν ότι η Αφρική δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ η Δύση διαθέτει υπερεπάρκεια εμβολίων. Αυτή η κατάσταση «έδωσε στον ιό πολύ χρόνο και πολλά σώματα για να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί». Και, να, «οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η παραλλαγή Ομικρον θα φθάσει σε κάθε μέρος του κόσμου, αν δεν το έχει ήδη κάνει».
Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του εμβολιασμού των Αφρικανών, το Μέσο της Νέας Υόρκης έγραψε ότι σε αυτό το πεδίο παίζεται και γεωπολιτικό παιχνίδι, αφού οι μεγάλες δυνάμεις κονταροχτυπιούνται για το ποιος έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Μαύρη Ηπειρο. Τελευταία σημαντική πληροφορία που λαμβάνει ο αναγνώστης του κειμένου των ΝΥΤ είναι η εξής: το Ισραήλ, πέρα από την απαγόρευση των ταξιδιών, επέτρεψε στις μυστικές υπηρεσίες του να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της παραλλαγής Ομικρον και να συλλέγουν τα σχετικά στοιχεία.
Και το γενικό πνεύμα του κειμένου μάλλον αποδίδεται με την παρακάτω φράση: «Σε αντίθεση με το συνονθύλευμα κανονισμών της Ευρώπης, η Κίνα είχε συνεπέστερη και σαφέστερη πολιτική: σφραγίστηκε μόνη της, ακολουθώντας την πολιτική ”μηδέν Covid”».