Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο του ΔΝΤ | REUTERS/Joshua Roberts
Επικαιρότητα

Η απαισιόδοξη… αισιοδοξία του Σόιμπλε για την Ελλάδα

Ούτε απόλυτα σίγουρος για την συμφωνία με την Ελλάδα αλλά ούτε και και τόσο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Τι ήταν αυτό που τροφοδοτεί την αλλαγή στάσης -έστω και προφορικά- μετά από καιρό;
Protagon Team

Κανένας άλλος αξιωματούχος με κάποιο ρόλο στην υπόθεση του ελληνικού προγράμματος όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει τον άτυπο ρόλο του βαρόμετρου των διαθέσεων για το πρόγραμμα. Αλλά αυτά που δήλωνε περισσότερο προμήνυαν κακοκαιρία.

Μέχρι αυτήν τη Τετάρτη, τουλάχιστον, όταν σε εκδήλωση με ευρύτερη θεματολογία προχώρησε σε αναφορές για την ελληνική περίπτωση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν επιτευχθεί συμφωνία, αλλά δεν είμαι και τόσο απαισιόδοξος, μπορούμε να τα καταφέρουμε», ήταν η αναφορά του, που καταρχάς δείχνει μια μεταστροφή σε σχέση με όσα έλεγε εδώ και πολλούς μήνες και πάντως όσο πέρυσι το καλοκαίρι.

Οσο για το που μπορεί να οφείλεται αυτό, το ξεκαθαρίζει αφενός το ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt για την την ιδέα που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για πρόσθετα μέτρα άνω των 3,5 δισ. τα οποία θα ψηφίσει μεν η  Ελλάδα, αλλά θα εφαρμόσει μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Αφετέρου, το politico.eu αποδίδει την πατρότητα της ιδέας στον ίδιο τον Σόιμπλε, ο οποίος την παρουσίασε άτυπα στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ.

Ηταν, πάντα κατά το politico.eu, μια ιδέα που είχε στόχο να βάλει στο περιθώριο διαφωνίες για το ύψος του πλεονάσματος σερ συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον, όπως το 2018. Ωστόσο ήταν μια ιδέα που δεν πέτυχε απόλυτα τον στόχο της: αιφνιδίασε από τη μια πλευρά την Κομισιόν και δεν κατάφερε να εξαλείψει τις διαφορές ανάμεσα στον Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κάθε τα αντίθετος ο πρώτος, ανοιχτή στην ιδέα η δεύτερη).

Οι επόμενες ημέρες πάντως μπορεί να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες συζήτησης του ελληνικού προβλήματος.

Την προσευχή Δευτέρα 25 Απριλίου, στο περιθώριο της Βιομηχανικής Εκθεσης στο Ανόβερο, συναντώνται ο Μπαράκ Ομπάμα στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ματέο Ρέντσι όπου αναμένεται να τεθούν όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, όπως το Συρία, η Λιβύη, το Προσφυγικό,  το δημοψήφισμα στη Βρετανία – μαζί τους και η Ελλάδα.

Πιθανόν, καθώς προ ημερών ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε να τεθεί και το ελληνικό πρόβλημα στην ατζέντα, «καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου και για την ευρωπαϊκή οικονομία».