Η βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ | Reuters
Επικαιρότητα

Η Οκάζιο-Κορτέζ τους μπλόκαρε στο Twitter – και αυτοί απάντησαν με μηνύσεις

Δυο επώνυμοι Αμερικανοί κινήθηκαν νομικά κατά της βουλευτού των Δημοκρατικών, κατηγορώντας τη ότι παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου
Protagon Team

Κατά πόσο θεωρείται αντισυνταγματικό και αντίθετο με την προστασία της ελευθερίας του λόγου το «μπλοκάρισμα» από πολιτικούς διαφόρων «ακολούθων» τους στα social media;

Αυτό είναι το επίμονο ερώτημα που θέτουν οι New York Times αναφορικά με την υπόθεση που απασχολεί εδώ και μερικά 24ωρα τις ΗΠΑ, σχετικά με το κατά πόσο είναι ηθικό ένας πολιτικός όπως η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ να «φιμώσει», με ό,τι όπλα διαθέτει στο Διαδίκτυο, τη φωνή ενός ανθρώπου που δεν συμφωνεί μαζί του.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και η βουλευτής Οκάζιο-Κορτέζ κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις στα πάντα, εκτός από το ότι αμφότεροι προέρχονται από τη Νέα Υόρκη και από την κυριαρχία τους στα social media. Τώρα όμως προστέθηκε και ένας τρίτος σύνδεσμος ανάμεσά τους: η πρόσφατη απόφαση ομοσπονδιακού συμβουλίου εφετών, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ως αντισυνταγματικό το μπλοκάρισμα από τον πρόεδρο Τραμπ όσων κριτικάρουν ή χλευάζουν τις αναρτήσεις του» σημειώνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως, με βάση αυτή ακριβώς την απόφαση, υποβλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες δύο αγωγές από χρήστες του Twitter κατά της Οκάζιο-Κορτέζ, κατηγορώντας τη ότι παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία (περί ελευθερίας του λόγου) του Συντάγματος, επειδή μπλοκάρει ανθρώπους που εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις από εκείνη.

Η πρώτη αγωγή υποβλήθηκε από τον Τζόσεφ Σαλαντίνο, πολιτευτή του Μπρούκλιν, υποψήφιο βουλευτή και αμφιλεγομένη προσωπικότητα του YouTube, ο οποίος μπλοκαρίστηκε προ δύο μηνών.

H δεύτερη από τον Ντοβ Χίκιντ, νομικό και ιδρυτή του οργανισμού με την επωνυμία «Αμερικανοί κατά του αντισημιτισμού» (Americans Against Anti-Semitism), ο οποίος δήλωσε ότι απαντούσε συχνά στα tweets της Οκάζιο-Κορτέζ μέχρι που εκείνη τον μπλόκαρε στις 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του που υπεβλήθη χθες στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν, από τη στιγμή που η κυρία Οκάζιο-Κορτέζ χρησιμοποιεί τον λογαριασμό της για τη συζήτηση πολιτικών ζητημάτων που αφορούν το σύνολο των πολιτών, η «καταπίεση αντίθετων απόψεων» αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης όπως κατοχυρώνεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.

Η Οκάζιο-Κορτέζ έχει 4,7 εκατομμύρια followers στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, τον οποίο χρησιμοποιεί τακτικά για να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της.