Η σορός θα τοποθετείται σε έναν σφραγισμένο θάλαμο με 95% νερό και 5% υδροξείδιο του καλίου, για να θερμανθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου | YouTube/capture
Επικαιρότητα

Η οικολογική αποτέφρωση με νερό έρχεται στη Βρετανία

Με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από την καύση αερίου, η νέα αυτή διαδικασία περιγράφεται ως «πιο ήπια για τη σορό και πιο φιλική προς το περιβάλλον»
Protagon Team

Η αποτέφρωση γίνεται μια όλο και πιο διαδεδομένη εναλλακτική μέθοδος κηδείας σε όλον τον κόσμο – και ειδικά στη χώρα μας, από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε. Τώρα η Βρετανία προσφέρει μια νέα μορφή αποτέφρωσης, πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον, ειδικά για όσους δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα η σορός τους να κατατρώγεται από φλόγες ή από έντομα μετά τον παραδοσιακό ενταφιασμό.

Η νέα μέθοδος προσφέρει αποτέφρωση με νερό. Η διαδικασία διάλυσης ενός σώματος μέσα σε μια σακούλα με νερό στους 160 βαθμούς Κελσίου επεξεργασμένη με αλκάλιο, θα είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα μέσα στο έτος – και είναι η πρώτη νέα νόμιμη μέθοδος απόρριψης πτωμάτων από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος περί αποτέφρωσης, το 1902, αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Η διαδικασία αποκαλείται «κηδεία με βρασμό στον σάκο». Η πρακτική είναι νόμιμη στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Νότια Αφρική, όπου επιλέχθηκε για τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, που πέθανε πέρυσι. Είναι επίσης νόμιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιορισμένες δοκιμές που στοχεύουν στη διαπίστωση κατά πόσο το διάλυμα που προκύπτει είναι ασφαλές για να απελευθερωθεί στο σύστημα αποχέτευσης.

Με αποτύπωμα άνθρακα που υποστηρίζεται ότι είναι περίπου το μισό από εκείνο της καύσης με αέριο, η διαδικασία αφήνει μόνο τα οστά, τα οποία στη συνέχεια κονιορτοποιούνται και επιστρέφονται στην οικογένεια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η αποτεφρωμένη τέφρα.

Οι οπαδοί της νέας μεθόδου την περιγράφουν ως «πιο φιλική για τη σορό και το περιβάλλον» και η Co-op Funeralcare, το μεγαλύτερο γραφείο κηδειών του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πιθανό να αρχίσει να την προσφέρει στη βορειοανατολική Αγγλία – όπου ο Τζούλιαν Aτκινσον, ένας πρώην κατασκευαστής φέρετρων, έχει ήδη εγκαταστήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Η εταιρεία ύδρευσης Northumbrian Water έχει χορηγήσει έγκριση ώστε τα νερά που προκύπτουν από την αποτέφρωση να επιστρέφουν στο αποχετευτικό δίκτυο ως «εμπορικά λύματα» – με την ίδια άδεια που χρησιμοποιούν και τα δημόσια πλυντήρια. «Είμαστε σίγουροι ότι η απόρριψη δεν θα έχει αντίκτυπο στις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων μας» δηλώνει η εταιρεία ύδρευσης.

Δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι ελάχιστοι από το βρετανικό κοινό γνωρίζουν την πρακτική αλλά, αφού τους εξηγηθεί, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) λένε ότι θα επέλεγαν τη μέθοδο –επίσης γνωστή ως επανασύνθεση, ενυδάτωση ή αλκαλική υδρόλυση– για τη δική τους κηδεία, εφόσον θα ήταν διαθέσιμη.

«Κάνοντας την αλκαλική υδρόλυση διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Co-op θα προσφέρει στους ανθρώπους μια εναλλακτική επιλογή για τον τρόπο που θέλουν να φύγουν από αυτόν τον κόσμο, επειδή αυτή η φυσική διαδικασία χρησιμοποιεί νερό αντί για φωτιά, καθιστώντας την έτσι πιο ήπια για το σώμα και πιο ευγενική για το περιβάλλον» λέει ο Ατκινσον. «Μας ενθαρρύνει να βλέπουμε ότι πολλά μέλη του κοινού έχουν επίγνωση της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, ακόμη και μετά τον θάνατό τους».

Μια τυπική αποτέφρωση απελευθερώνει 245 κιλά άνθρακα, δημιουργώντας ετήσιο αντίκτυπο 115.150 τόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον όμιλο CDS, μια εταιρεία συμβούλων για τα κρεματόρια. Το συγκεκριμένο ποσό ισοδυναμεί με ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία 65.000 νοικοκυριών.

Οι κηδείες θα γίνονται κανονικά, με τη σορό σε φέρετρο, αλλά για την αποτέφρωση με νερό η σορός θα τυλίγεται σε ένα μάλλινο σάβανο και θα τοποθετείται σε ένα «βιολογικό πουγκί», κατασκευασμένο από άμυλο καλαμποκιού. Στη συνέχεια θα τοποθετείται σε έναν σφραγισμένο θάλαμο με 95% νερό και 5% υδροξείδιο του καλίου, για να θερμανθεί περίπου στους 160 βαθμούς Κελσίου. Μετά από τέσσερις ώρες, τα πάντα εκτός του σκελετού θα έχουν διαλυθεί.

Επειτα από δοκιμές που διενήργησε το 2020, η εταιρεία Yorkshire Water έδωσε τη συγκατάθεσή της για την απόρριψη του διαλύματος στο κλασικό σύστημα αποχέτευσης, καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος ούτε είχε εντοπιστεί DNA σε δείγματα λημμάτων. Το διάλυμα τροποποιείται για να εξισορροπηθεί το PH του, προτού απελευθερωθεί «με την πάροδο του χρόνου, επιστρέφοντας στον φυσικό κύκλο του νερού», ισχυρίζεται η Co-op.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιστορία καινοτομίας όσον αφορά στη συμπονετική, πρακτική και υγιεινή διαχείριση της απόρριψης σορών μετά θάνατον» δηλώνει ο καθηγητής Ντάγκλας Ντέιβις, του τμήματος Θεολογίας και Θρησκείας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ. «Η αποτέφρωση αυξήθηκε σε δημοτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και ξεπέρασε την παραδοσιακή ταφή τη δεκαετία του 1960, ως η προτιμώμενη μέθοδος απόρριψης για ανθρώπους».

Η νέα πρακτική εμφανίστηκε στη φουτουριστική τηλεοπτική μίνι σειρά «Years and Years» του 2019 για το BBC, η οποία περιείχε μια σκηνή σε ένα «ενυδρείο». «Βράζεις στη σακούλα. Σαν τη μαγειρική σουβίντ (τεχνική μαγειρέματος, όπου το φαγητό σφραγίζεται σε κενό σε μια σακούλα και μαγειρεύεται σε ένα επακριβώς ρυθμισμένο λουτρό νερού)», εξηγεί ο ένας πενθών στον άλλο. «Και μετά τραβάς το καζανάκι. Καταλήγεις στην αποχέτευση. Και σταδιακά στη θάλασσα. Το τέλος».