Η Μπάρμπαρα Χέντριξ (στο κέντρο με το μπλε γιλέκο) συνομιλεί με τη Φάντουα από τη Συρία (αριστερά) | Ιάσονας Καραμήτσος
Επικαιρότητα

Οι Ελληνες που πήραν τους πρόσφυγες στο σπίτι τους

Ενα μεσημέρι με τους ανθρώπους που άνοιξαν τις πόρτες τους σε μία οικογένεια από τη Συρία. Το Protagon βρέθηκε στο «σπίτι της αγάπης» μαζί με την Μπάρμπαρα Χέντριξ και κατέγραψε μία διαφορετική καθημερινότητα μίας «διαφορετικής» οικογένειας
Ιάσονας Καραμήτσος

Πόσες φορές το έχουμε ακούσει; «Αν αγαπάς τους πρόσφυγες να τους πάρεις σπίτι σου».

Μία οικογένεια, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό. Να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σπιτιού της για μία οικογένεια προσφύγων. Δύο γονείς που πέρασαν από την θεωρία στην πράξη, ένα έφηβο κορίτσι που με χαρά γύρισε στο παιδικό δωμάτιο μαζί με τις αδερφές του και ένα χαριτωμένο σκυλί που έδειξε διατεθειμένο να μοιραστεί μερική από την προσοχή και τα χάδια που μέχρι πρότινος απολάμβανε αποκλειστικά. Και κάπου εκεί η νεαρή Φάντουα με τα δύο αγγελούδια της. Ολοι τους σε ένα σπίτι που γέμισε από ανθρώπους και ξεχείλισε από ανθρωπιά.

Στις 9 Ιουνίου το σπίτι της οικογένειας στα νότια προάστια άνοιξε για ακόμη μια φορά τις πόρτες του. Αυτήν την φορά θα υποδεχόταν την Μπάρμπαρα Χέντριξ, σοπράνο αλλά και επίτιμη Ισόβια Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το «σπίτι της αγάπης» λοιπόν είχε φορέσει τα γιορτινά του. Ο πατέρας – Δημήτρης μας υποδέχτηκε μαζί με την μεγάλη του κόρη. «Η Φάντουα ετοιμάζεται εδώ και ώρα» μας είπε, «έχει άγχος και θέλει να είναι καλοντυμένη και όμορφη για σήμερα».

Μετά από λίγη ώρα βρισκόμασταν στον άνετο καναπέ του σπιτιού. Απέναντί μας καθόταν η Φάντουα, φορούσε την μαντήλα της, τα καινούρια της ρούχα και ένα πλατύ χαμόγελα που δεν «έσβηνε» στιγμή από το πρόσωπό της. Γύρω της χοροπηδούσαν η τρίχρονη Τσαμ και ο μικρός με το παρατσούκλι «Λούλου». Η 24 χρονη Φάντουα μας διηγήθηκε την ιστορία της: «Ζούσα μαζί με τον άντρα μου και τα παιδιά στην Δαμασκό. Οταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, ο άντρας μου, με προέτρεψε να πάω στο σπίτι των γονιών μου κοντά στην Λαττάκεια. Αυτός πέρασε στην Τουρκία και επειδή οι διακινητές βιάζονταν, τον μετέφεραν στην Ελλάδα και από εκεί στην Γερμανία. Εγώ ξεκίνησα την 1η Μαρτίου από Συρία. Πέρασα από την Τουρκία στην Λέσβο. Τα σύνορα όμως είχαν κλείσει και δεν κατάφερα να ακολουθήσω τον άντρα μου».

Οι δύο κόρες της οικογένειας διασκεδάζουν με την μικρή Τσαμ. Στο βάθος ο κ. Δημήτρης αγκαλιά με τον «Λούλου».

Ετσι, λοιπόν, η νεαρή από την Συρία «ξέμεινε» στην χώρα μας.

Με τη βοήθεια συμπατριώτισσάς της που ζει στην Ελλάδα έβγαλε εισιτήριο για την Αθήνα και φιλοξενήθηκε στο σπίτι των γονιών της γυναίκας αυτής. Τότε εμφανίστηκε η οικογένεια του Δημήτρη και της Αντιγόνης.

Η Φάντουα πήρε από το χέρι τα δύο της παιδιά και στις 10 Απριλίου πέρασε το κατώφλι του σπιτιού με τον όμορφο κήπο. Ολα αυτά μέσω του προγράμματος «Φιλοξενίας & Στέγασης» που υλοποιείται από το Αλληλεγγύη-Solidarity Now με την υποστήριξη της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Η νεαρή από τη Συρία στην κουζίνα του σπιτιού

«Πως πήρατε την απόφαση να φιλοξενήσετε μία οικογένεια προσφύγων;» ρωτήσαμε τον κ. Δημήτρη. Ο ίδιος μας εξήγησε ότι σαν ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές δράσεις για τους πρόσφυγες. «Ετσι αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε και μία οικογένεια. Μετά από αρκετό καιρό ήρθε στην ζωή μας η Φάντουα με τα παιδιά της. Είναι μία συνάντηση δύο κόσμων. Πιστεύω όμως ότι αυτή μπορεί να μας κάνει όλους καλύτερους».

Η Φάντουα μιλά μόνο αραβικά και η συνεννόηση γίνεται κυρίως μέσω της γλώσσας τους σώματος. «Το δυσκολότερο στην συμβίωση είναι να συνηθίσουμε όλοι τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του άλλου» μας είπε ο κ. Δημήτρης. «Θυμάμαι μια φορά που με είδε η Φάντουα να φοράω ποδιά και να μαγειρεύω, έπαθε σοκ γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι άντρες κάνουν τέτοιες δουλειές. Μία άλλη φορά έτρεξε να μου πάρει την σκούπα από τα χέρια για να μην συνεχίσω τις δουλειές του σπιτιού».

Η 24 χρονη Φάντουα μαζί με την κόρη της

Μπορεί η Φάντουα να μην κατανοούσε τι ακριβώς λέγαμε όμως χαμογελούσε σφιχτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έριχνε και μερικές ματιές στην μικρή Τσαμ που ήταν απασχολημένη με το κινητό της μητέρας της. Σε μία της κίνηση, φάνηκε ένα κόκκινο σημάδι ψηλά στο μικρό της πόδι. Η μητέρα της έδιωξε για λίγο το χαμόγελο και μας διηγήθηκε την ιστορία. «Περπατούσαμε τρεις μέρες για να περάσουμε τα σύνορα από την Συρία στην Τουρκία. Οταν φτάσαμε εκεί, οι αστυνόμοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Πήρα στα χέρια μου τα δύο παιδιά και άρχισα να τρέχω. Κάποια στιγμή έπεσα κάτω και η μικρή έσπασε το πόδι της. Περάσαμε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έβαλαν λάμες στο πόδι της Τσαμ».

Σαν δύο καλές φίλες. Φάντουα και Ελένη σε μία χαλαρή συζήτηση

Η μικρή πλέον είναι καλά, τα τραύματα έχουν επουλωθεί και ο χορός στο σαλόνι του σπιτιού δεν σταματούσε στιγμή. «Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της γειτονιάς την οικογένεια;» ρωτήσαμε τον πατέρα της οικογένειας. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εισπράξει διάφορα βλέμματα» σημειώνει ο ίδιος, «μην ξεχνάμε ότι στην ευρύτερη περιοχή, η Χρυσή Αυγή είχε διψήφια ποσοστά. Θυμάμαι ότι είχα πάει με την Φάντουα και τα παιδιά σε μία παιδική χαρά και μερικοί γονείς έτρεχαν να μαζέψουν τα παιδιά τους. Στην ίδια παιδική χαρά όμως μία γυναίκας μας χάρισε ένα καροτσάκι».

Εκείνη την ώρα χτύπησε η πόρτα του σπιτιού. Η οικογένεια καλωσόρισε την Μπάρμπαρα Χέντριξ. Η γνωστή σοπράνο κάθισε δίπλα στην Φάντουα και ρώτησε για την ιστορία της. Οταν η νεαρή τέλειωσε, απευθύνθηκε στον πατέρα. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε. Αυτό το μήνυμα της προσφοράς θέλω να μεταφέρω και στους ηγέτες της Ευρώπης». Τα δύο από τα τρία κορίτσια της οικογένειας μίλησαν για την δική τους καθημερινότητα με την Φάντουα και τα παιδιά της. Για τα παιχνίδια τους, τις ταινίες που βλέπουν και τις ατέλειωτες συζητήσεις που κάνουν σχεδόν κάθε βράδυ.

Χαμόγελα παντού, αγάπη σε όλο το σπίτι

Οταν η συζήτηση τελείωσε, η Μπάρμπαρα Χέντριξ έσφιξε το χέρι του κ. Δημήτρη. «Σας ευχαριστώ» φάνηκε να του λέει χαμηλόφωνα. Δίπλα μας ήταν ο μικρός «Λουλού», με τα φουσκωμένα του μάγουλα να μας τραβά το χέρι για να παίξουμε μαζί του. Ο κ. Δημήτρης εξαφανίστηκε και μετά από λίγο εμφανίστηκε με τρία μεγάλα ταψιά με σπανακόπιτα που ετοίμασε πριν έρθουμε. Η Φάντουα από την Αττάλεια ετοίμασε με τα χέρια της μία χωριάτικη σαλάτα και οι δύο κόρες της οικογένειας έβγαλαν αρκετά πιάτα.

Η ώρα είχε περάσει και η «διαφορετική» οικογένεια είχε απόψε πολλούς καλεσμένους. Μερικά ποτήρια κρασί και χαλαρή συζήτηση. Η Φάντουα μιλούσε χαμηλόφωνα με την μεγάλη κόρη της οικογένειας. Εμοιαζε να βιώνει μία δεύτερη παιδική ηλικία μακριά από τους βομβαρδισμούς και τον ατελείωτο δρόμο προς την προσφυγιά. Μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ένας σύζυγος την περιμένει και λίγα μόνο μέτρα μακριά τα δύο της παιδιά, έχουν αρχίσει να την φωνάζουν -στα ελληνικά- «μαμά».

Οι Μπάρμπαρα Χέντριξ μαζί με όλη την οικογένεια και τους ανθρώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες