Οι καφέ ευρωπαϊκές αρκούδες εμφανίζονται σπανίως στη γερμανική επικράτεια | Getty Images/Raimund Linke
Επικαιρότητα

Η ογκωδέστερη αρκούδα των τελευταίων 200 ετών βολτάρει στις Γερμανικές Αλπεις

Το συγκεκριμένο είδος είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον Μπρούνο, την πρώτη καφέ αρκούδα που είχε διασχίσει τη χώρα το 2006, μετά από 170 χρόνια
Protagon Team

Τα ογκώδη σαρκοφάγα θηλαστικά έχουν την τιμητική τους τον τελευταίο μήνα στην Ευρώπη. Μια καφέ αρκούδα έκανε μια σπάνια επιδρομή στις Γερμανικές Αλπεις, σκοτώνοντας τρία πρόβατα και θέτοντας τις Αρχές σε επιφυλακή, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο ενός περιπατητή από μια άλλη καφέ αρκούδα, στην Ιταλία.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν κοντά στο χωριό Ομπέροντορφ, στα σύνορα με την Αυστρία. Μία ημέρα νωρίτερα, η ανακάλυψη αποτυπωμάτων ποδιών υποδείκνυε ότι η αρκούδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον Μπρούνο, την πρώτη καφέ αρκούδα που πέρασε στη Γερμανία εδώ και 170 χρόνια και σκοτώθηκε το 2006, μετά από επιδρομές τριών εβδομάδων γύρω από τις Βαυαρικές Αλπεις.

Επίσης, βρέθηκε το πτώμα ενός μισοφαγωμένου ελαφιού, με τραύματα που αποδίδονται σε αρκούδα. «Τα πλευρά είχαν φαγωθεί, ο πνεύμονας και το συκώτι επίσης» αποκαλύπτει ο Γιόζεφ Χοχενέντερ, ένας ντόπιος κυνηγός. «Είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον Μπρούνο και να ζυγίζει περίπου 200 κιλά» προσέθεσε. Ο Μπρούνο ζύγιζε περίπου 110 κιλά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί συναντήσεις του ζώου με ανθρώπους. Βαυαροί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αξιολογούν τους κινδύνους, καθώς οι αγρότες παραπονέθηκαν ότι, εκτός από τον αυξανόμενο πληθυσμό λύκων, η απειλή από άγρια αρπακτικά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

«Δεν ξέρω πώς υποτίθεται ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα» δηλώνει στην εφημερίδα Bild ο Αντρέ Σιγκλ, ένας 38χρονος βοσκός που πρόσφατα έχασε τρία πρόβατα, συμπεριλαμβανομένου ενός που κυοφορούσε, από έναν λύκο, μόλις μισό χιλιόμετρο από το σημείο που χτύπησε η αρκούδα την περασμένη εβδομάδα.

«Οι αρχές πρέπει να δράσουν. Οι Αλπεις πρέπει να κρατηθούν απαλλαγμένες από αρκούδες και λύκους. Πρέπει να φύγουν, αλλιώς η αλπική γεωργία θα πεθάνει» ισχυρίζεται ο Σιγκλ. Ο λύκος σκότωσε τη μητέρα ενός αρνιού, το οποίο τώρα πρέπει ο ίδιος να ταΐζει με μπιμπερό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βαυαρίας γνωστοποίησε ότι η αρκούδα φαινόταν ντροπαλή μπροστά στους ανθρώπους, σε αντίθεση με τον Μπρούνο, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί «προβληματική αρκούδα», επειδή επιχειρούσε κοντά σε πόλεις και χωριά αναζητώντας τροφή. Το υπουργείο προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη περίφραξη και συμβούλευσε τους κτηνοτρόφους να κρατούν τα ζώα τους σε αχυρώνες τη νύχτα, εάν αυτό είναι δυνατόν.

Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Οταν συναντάτε αρκούδα, είναι σημαντικό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Μείνετε ακίνητοι και ενημερώστε την αρκούδα για την παρουσία σας μιλώντας ήσυχα και κάνοντας αργές κινήσεις με τα χέρια σας. Μην τρέχετε και μην πλησιάζετε το ζώο. Μην προσπαθήσετε να τρομάξετε την αρκούδα. Μην της πετάτε κλαδιά ή πέτρες. Συνεχίστε να την παρακολουθείτε και υποχωρήστε αργά και ελεγχόμενα. Να αφήνετε πάντα στην αρκούδα μια οδό διαφυγής».

Οι Αρχές θέλουν να αποφύγουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που είχε συγκεντρώσει ο Μπρούνο, ο οποίος πέρασε αρκετές εβδομάδες περιπλανώμενος στις Αλπεις της νότιας Γερμανίας, αφήνοντας μια σειρά από νεκρά πρόβατα, καταστρέφοντας κυψέλες, σκοτώνοντας το ινδικό χοιρίδιο μιας νεαρής κοπέλας – ενώ κοιμήθηκε και έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, πριν τελικά περικυκλωθεί.

Η απόφαση να τον εξοντώσουν προκάλεσε δημόσια κατακραυγή. Ο Μπρούνο ταριχεύθηκε και τοποθετήθηκε σε έκθεση, σε μουσείο του Μονάχου.

Η αρκούδα που σκότωσε τον οδοιπόρο Αντρέα Πάπι στις Ιταλικές Αλπεις στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστή ως JJ4 και είναι αδερφή του Μπρούνο, ο οποίος ονομάστηκε JJ1. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο άγριας ζωής, πυροδοτώντας μια εθνική διαμάχη για το αν θα έπρεπε να θανατωθεί.