Το ενδιαφέρον για τις σκανδιναβικές χώρες έχει αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερούς προορισμούς | Shutterstock/everst
Επικαιρότητα

Η Νορβηγία «κόβει» τουριστική καμπάνια λόγω φόβων για υπερτουρισμό

Ο κρατικός οργανισμός τουρισμού της σκανδιναβικής χώρας φοβάται ότι η πρωτοβουλία τoυ για προώθηση του υπαίθριου τουρισμού θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες
Protagon Team

Μια νορβηγική τουριστική εκστρατεία με στόχο την προώθηση της χώρας ως προορισμού για υπαίθριες δραστηριότητες, ανεστάλη μετά από προειδοποιήσεις ότι το άνοιγμα των νόμων για το «δικαίωμα περιπλάνησης» που έχει θεσπίσει η χώρα για τον μαζικό τουρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το «Allemannsretten» –το οποίο δίνει στους Νορβηγούς το νόμιμο δικαίωμα να κατασκηνώνουν, να κολυμπούν, να κάνουν σκι και να περπατούν ελεύθερα στη φύση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της γης– παρέχει τη βάση του «friluftslivet» (ζωή στην ύπαιθρο), που θεωρείται θεμελιώδης για τον πολιτισμό της σκανδιναβικής χώρας.

Ωστόσο, μια πρωτοβουλία που εκθειάζει αυτά τα οφέλη στους διεθνείς τουρίστες, έχει δεχθεί έντονη κριτική. Οι υπεύθυνοι του περιφερειακού τουρισμού ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της άναρχης κυκλοφορίας και κατασκήνωσης, ασκώντας υπερβολική πίεση στο φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρεία Innovation Norway –κάτι σαν Νορβηγικός Οργανισμός Τουρισμού– που ανήκει στο νορβηγικό κράτος, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να τονίσει «το κομμάτι της νορβηγικής κουλτούρας που αφορά τη χρήση της φύσης», θέτοντας τις υπαίθριες δραστηριότητες στο επίκεντρο της εκστρατείας.

Ωστόσο, τα αφεντικά του τουρισμού στη βόρεια και δυτική Νορβηγία ισχυρίζονται ότι ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Κάποιοι ζήτησαν την αναστολή της πρωτοβουλίας, ενώ αξιολόγησαν τυχόν πιθανές επιπτώσεις στον εμπορικό τουρισμό, με αποτέλεσμα η Innovation Norway να σταματήσει την καμπάνια.

Το ενδιαφέρον για τις σκανδιναβικές χώρες εν γένει παρουσιάζεται αυξημένο αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερούς προορισμούς εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών στη νότια Ευρώπη. Αν και τα κατά τόπους τουριστικά συμβούλια στοχεύουν να επωφεληθούν από την αύξηση του ενδιαφέροντος, πολλοί στη Νορβηγία εφιστούν την προσοχή.

Θέλουν οι επισκέπτες της χώρας να απολαμβάνουν τη φύση, αλλά προτιμούν αυτό να συμβαίνει μέσω καλά οργανωμένων βιώσιμων προσφορών που παρέχονται από ικανές, έμπειρες εταιρείες στον κλάδο του τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι τουρίστες θα μπορούν να απολαμβάνουν το πράσινο της Νορβηγίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η εμπορία υπαίθριων δραστηριοτήτων σε μια αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά διακοπών και αναψυχής μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, καθώς ίσως οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να θελήσουν να εξερευνήσουν ευάλωτες φυσικές περιοχές μόνοι τους – γεγονός που θα οδηγήσει σε φθορά στη φύση, σε αύξηση των σκουπιδιών και σε ατυχήματα που επιφέρουν επιχειρήσεις διάσωσης.

Η αύξηση του τουρισμού στη Νορβηγία έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορτηγών τροχόσπιτων που σταθμεύουν ακατάλληλα, αφήνουν σκουπίδια και προκαλούν γενικότερη φθορά στη φύση. Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι επιχειρήσεις διάσωσης για την εύρεση τουριστών που χάνονται στα βουνά.

Η Innovation Norway δήλωσε στην ανακοίνωση της αναστολής της καμπάνιας ότι ορισμένοι ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών για τον αυξημένο τουρισμό σε ευάλωτη φύση και τη διαχείριση των επισκεπτών σε δημοφιλείς προορισμούς. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τους δήμους θα συνεχιστεί, ώστε να γίνει κατανοητό ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους».

«Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους τουρίστες να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στη νορβηγική φύση», συμπληρώνει η ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την τουριστική βιομηχανία και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ιδέα που θα ενθαρρύνει τους τουρίστες να αγκαλιάσουν τη φιλοσοφία πίσω από το “friluftsliv” και τελικά να τους ενθαρρύνει να αντιμετωπίζουν τη μοναδική μας φύση με προσοχή και σεβασμό».

Η Μπέντε Λίερ, γενική γραμματέας της οργάνωσης υπαίθριας αναψυχής Norsk Friluftsliv, λέει στον Guardian ότι παρόλο που η οργάνωση καλωσορίζει τους τουρίστες στη Νορβηγία, η φύση πρέπει να προστατεύεται με μια σαφή στρατηγική για τους επισκέπτες, προτού αυτοί προσκληθούν.