Το Netflix θέλει, όπως λένε τα στελέχη του, να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και ξεκινά μια σειρά από ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση | Shutterstock
Επικαιρότητα

Η Netflix θέλει να γίνει φιλική προς το περιβάλλον

Η εταιρεία-βασιλιάς των υπηρεσιών streaming ανακοίνωσε ότι θέλει μέσα στους επόμενους 18 μήνες να αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Με απλά λόγια, η λειτουργία της να μη ρυπαίνει την ατμόσφαιρα
Protagon Team

Στη λίστα των μεγάλων εταιρειών που δηλώνουν ότι ξεκινούν την αναδιοργάνωσή τους έτσι ώστε να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια το περίφημο «ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα» εισήλθε η Netflix. Η εταιρεία, που έφερε νέα δεδομένα στην οικιακή ψυχαγωγία με τις streaming υπηρεσίες της, ανακοίνωσε ότι στοχεύει μέχρι το τέλος του 2022 η λειτουργία της να παράγει μηδενικούς ρύπους βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα The Verge, η Netflix θα μειώσει σε κάποιο ποσοστό τις εκπομπές ρύπων. Για τις ποσότητες που θα συνεχίσει να παράγει θα αναπτύξει μεθόδους ώστε να τις «συλλαμβάνει» προτού διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα, ενώ για όσες ποσότητες δεν το καταφέρνει, τελικά θα υλοποιεί αντισταθμιστικές ενέργειες.

Η εταιρεία θα επενδύσει σημαντικά ποσά σε αναδασώσεις ή δημιουργία νέων δασικών εκτάσεων για την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια πολλές μεγάλες εταιρείες, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να ασκούν κριτική, αναφέροντας ότι οι εταιρείες θα πρέπει να φροντίζουν να μη ρυπαίνουν, αντί να αφήνουν στα δέντρα να καθαρίσουν τη ζημιά που κάνουν εκείνες.

«Αν δεν δράσουμε γρήγορα, οι μόνες σεζόν που θα βλέπουμε θα είναι στο Netflix» γράφει το πλακάτ της ιταλίδας φοιτήτριας. Η πλατφόρμα πάντως ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το περιβάλλον

Επιπλέον αποδείχθηκε ότι οι προσπάθειες αναδασώσεων από τις εταιρείες απέτυχαν, όχι μόνο να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις ποσότητες ρύπων που εκείνες παράγουν, αλλά, έστω, να απορροφούν σε κάπως ικανοποιητικά επίπεδα τα βλαβερά αέρια.

Βασικό πρόβλημα ήταν ότι οι εταιρείες προσέφεραν χρήματα για τις αναδασώσεις, αλλά στη συνέχεια δεν ασχολούνταν με το αν οι αναδασώσεις αυτές είχαν υλοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό και αν τα δάση που δημιουργούνταν παρέμεναν στη θέση τους και δεν καταστρέφονταν προοδευτικά από διάφορες αιτίες.

Η Netflix δηλώνει ότι έχει εκπονήσει ένα σχέδιο παρακολούθησης με κάθε διαθέσιμο μέσο, ακόμη και μέσω δορυφόρων, των αναδασώσεων στις οποίες θα εμπλακεί.

Η μείωση και οι επιπλέον κινήσεις

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τα επίπεδα της μόλυνσης που προκάλεσε στην ατμόσφαιρα ήταν κατά 14% μικρότερα από εκείνα του 2019, αλλά η εξήγηση βρίσκεται στο ότι λόγω πανδημίας διακόπηκαν τα γυρίσματα πολλών σειρών και ταινιών. Το 50% των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από τη Netflix παράγονται στα γυρίσματα των σειρών, εκπομπών και ταινιών της πλατφόρμας.

Μια ακόμη απόφαση της εταιρείας είναι να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οσον αφορά τις παραγωγές της, η πλατφόρμα αποφάσισε να χρησιμοποιεί τοπικά τηλεοπτικά και κινηματογραφικά συνεργεία από τις χώρες ή ακόμη και τις ίδιες τις περιοχές όπου γίνονται γυρίσματα, για να αποφεύγονται οι μακρινές μετακινήσεις που παράγουν μόλυνση, με όποιο μέσο μεταφοράς και να πραγματοποιούνται.