Αποφασιστικής σημασίας ενδέχεται να αποβεί τελικά η αναμέτρηση των Τραμπ και Μπάιντεν σε μία Πολιτεία που κανείς δεν περίμενε να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στις αμερικανικές εκλογές. Επειδή η μάχη όμως είναι εξαιρετικά αμφίρροπη σε όλες τις ΗΠΑ, η επικράτηση του Μπάιντεν στη Νεμπράσκα θα έκανε τη διαφορά, εξασφαλίζοντας τον 270ό εκλέκτορα.
Πρόκειται για μικρή σε πληθυσμό Πολιτεία, που δεν υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ψυχές, άτομα στην πλειονότητά τους με παραδοσιακά αμερικανικό φρόνημα, δηλαδή συντηρητικό. Η πρωτεύουσά της, πάντως, η Ομαχα, όπως λέει η Corriere della Sera, έχει πλέον στραφεί πιο αριστερά. Οι νέοι εκεί, στην Ομαχα και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της, ψηφίζουν Δημοκρατικούς ήδη από το 2008, αφού στήριξαν τον Μπαράκ Ομπάμα.
Στο οικονομικό και κοινωνικό προφίλ της μικρής Πολιτείας εφέτος προστέθηκαν ζημίες εξαιτίας της πανδημίας και γενική αναστάτωση. Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τον θάνατο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ ήταν αρκετά βίαιες, σημειώνουν οι Ιταλοί, τον Ιούνιο μάλιστα συνέβη και περιστατικό δολοφονίας, ενός μαύρου από λευκό, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Οι New York Times, που μίλησαν με ακαδημαϊκό προσωπικό από το Πανεπιστήμιο της Ομαχα, παρατηρούν ότι ο προοδευτικός ακτιβισμός ώθησε τους κατοίκους της πόλης προς τα αριστερά, αφού πολλοί μετριοπαθείς πολίτες εγκατέλειψαν τους Ρεπουμπλικανούς και στράφηκαν προς τους Δημοκρατικούς. Πρόκειται για «πολιτική μετάλλαξη» γράφουν.
Ωστόσο, εν συνόλω η Πολιτεία παραμένει δεξιόστροφη. «Δεν θα είναι πολύ ενθουσιασμένοι οι κάτοικοί της αν η Ομαχα τελικά καταστεί η πόλη που θα οδηγήσει τον Μπάιντεν στη γραμμή του τερματισμού» σχολιάζουν οι ΝΥΤ.
Η Νεμπράσκα και το Μέιν είναι οι δύο Πολιτείες που έχουν εκλογικές ιδιαιτερότητες, αφού έχουν επινοήσει το σύστημα ranked voting, δηλαδή την ψηφοφορία βάσει κατάταξης. Η περιπλοκότητα του ντόπιου συστήματος στην παρούσα φάση ευνοεί τον Μπάιντεν. Ο συσχετισμός δύναμης στις άλλες Πολιτείες, το οριακό αποτέλεσμα, φέρνει την Ομαχα και τη Νεμπράσκα στο επίκεντρο της Αμερικής.