Ακόμα και αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης ζήτησε να μην συζητηθούν τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ), στην Κουμουνδούρου έχουν υποκύψει στον πειρασμό και ψάχνονται. Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που ομολογούν ότι ήταν ανέτοιμοι να κυβερνήσουν το 2015 –ο Νίκος Βούτσης (εδώ) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (εδώ) ξεχωρίζουν– αλλά υπάρχει και η απάντηση: η εύκολη λύση τού ότι για όλα φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης που ήταν υπουργός Οικονομικών το μοιραίο πρώτο εξάμηνο του ’15.
Είναι μια πολιτικά βολική εξήγηση. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι πια στον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μπορούν από την Κουμουνδούρου να τα φορτώσουν όλα σε αυτόν. Το ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέχρι και λίγο προτού τον δει να αποχωρεί, μετά το δημοψήφισμα, τον χαρακτήριζε «asset» της κυβέρνησής του, όλοι αυτοί κάνουν πως το ξεχνούν.
Ποιοι είναι «όλοι αυτοί»; Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για παράδειγμα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» τη Δευτέρα και είπε ότι μολονότι έχει καλές σχέσεις με τον κ. Βούτση και τον κ. Τσακαλώτο, η άποψή του είναι ότι το καθοριστικό λάθος της Πρώτης Φοράς Αριστερά είναι ο κ. Βαρουφάκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολύ πιο ώριμος και πολύ πιο έτοιμος» είπε σχετικά με την κυβερνητική ικανότητα του κόμματος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να συνεχίσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει ήρεμα ώριμα, συντεταγμένα να κάνει την αποτίμηση αυτής της θητείας για να δούμε τα σημαντικά που πετύχαμε, γιατί κυβερνήσαμε πολύ καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ολη αυτή η συζήτηση δεν με φοβίζει. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την ήττα του έχει πάρει ένα ποσοστό ως το 32%, είναι το μακράν ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και ο δεύτερος είναι ότι έχει έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα… Αν κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς φόβο πάθος και εσωκομματικά γυαλιά αυτήν την αποτίμηση θα έχουμε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.
» Με τον Νίκο τον Βούτση και τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο έχουμε άριστες σχέσεις και κοινές απόψεις. Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο λάθος εκείνης της περιόδου ήταν η ανάθεση του κρίσιμου υπουργείου των Οικονομικών στην Γιάνη Βαρουφάκη».
Ο κ. Παπαδημούλης, μάλιστα, θυμήθηκε τώρα να πει ότι είχε επιφυλάξεις και διαφωνούσε «από τον Δεκέμβριο του 2014», πριν δηλαδή τις εκλογές, με τον διορισμό του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Τουλάχιστον αποδέχτηκε ο κ. Παπαδημούλης ότι την ευθύνη της επιλογής των υπουργών την έχει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, άρα ο κ. Τσίπρας, που κατά τα άλλα είναι μεγάλος ηγέτης κλπ.
Ενας άλλος που θεωρεί μείζον πρόβλημα της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Βαρουφάκη είναι ο επί χρόνια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Tvxs.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ήταν σημαντικό λάθος που ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έναν άνθρωπο που, όπως είπε, «υποβίβαζε διαρκώς την πολιτική σε κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα».
Κατά τα άλλα βέβαια ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε επίσης λάθος την ανάδειξη των «πολύ σημαντικών και υπαρκτών» σκανδάλων, όπως είπε, αφού δημιούργησαν την εντύπωση ότι «εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαφώνησε πάντως με τον κ. Βούτση, που φάνηκε να μη συμφωνεί με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «η παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ό,τι έμελλε να συμβεί».