Η παρουσία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στην ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό ήταν επικοινωνιακά ενδιαφέρουσα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η νέα στρατηγική: Το γιατί και το πώς με τα μαζικά rapid tests

Η παρουσία του Ακη Σκέρτσου στο παρασκευιάτικο briefing της επιδημίας είχε επικοινωνιακό ενδιαφέρον καθως ήρθε να επισφραγίσει μια αλλαγή προσέγγισης: Με το μοντέλο του self-testing που υιοθετείται θα γνωρίζουν πληρέστερα οι Αρχές τη διασπορά - ή έστω οι πολίτες θα προφυλάσσονται, εφόσον διαπιστώνουν ότι έχουν κολλήσει. Χρήσιμο «εργαλείο» εν όψει ανοίγματος
Protagon Team

Η εμφάνιση του Ακη Σκέρτσου κατά τη χθεσινή ενημέρωση, μετά τη συνεδρίαση των ειδικών, ήταν, αν μη τι άλλο, επικοινωνιακά ενδιαφέρουσα. Πολιτικά μετριοπαθής και επικοινωνιακά ήπιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κλήθηκε να εξηγήσει στους πολίτες ορισμένα βασικά κομμάτια της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως το πώς προχωράμε σε ορισμένες παρεμβάσεις χαλάρωσης, ενώ η επιδημιολογική εξέλιξη είναι και θα είναι και τις επόμενες μέρες επί τα χείρω.

Σημειολογικά θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς ότι ο κ. Σκέρτσος είχε εμφανιστεί πέρυσι τον Απρίλιο περιγράφοντας τότε τον οδικό χάρτη για τη «γέφυρα» στη νέα κανονικότητα. Έτσι και τώρα ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου δεν βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας για να διαβάσει μια λίστα περιορισμών, αλλά για να περιγράψει τις στρατηγικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Και μια στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, προοδευτικά, να ξεκινήσει μια άρση περιορισμών, όταν η καμπύλη οριζοντιωθεί και ξεκινήσει προοδευτικά η αποφόρτιση του συστήματος Υγείας.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρχει καλή επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία του testing. Ομολογουμένως, όλο το προηγούμενο διάστημα τα τεστ διπλασιάστηκαν, καθώς πλέον γίνονται σταθερά πάνω από 50.000, από τη στιγμή που ξεκίνησαν να συνυπολογίζονται και τα rapid. Ομως, οι πολίτες δεν είχαν κάνει ιδιαίτερη χρήση της πλατφόρμας του testing.gov.gr, με αποτέλεσμα η επιδημιολογική επιτήρηση να γίνεται στη βάση ελέγχων που διοργάνωνε αποκλειστικά η πολιτεία.

Πλέον, με βάση τις ανακοινώσεις Σκέρτσου, η στρατηγική αλλάζει και έρχεται το μοντέλο του self-testing. Κάθε πολίτης, από το τέλος Μαρτίου και μετά, θα έχει δικαίωμα να προμηθεύεται από τα φαρμακεία ένα rapid test κάθε εβδομάδα ή τέσσερα rapid test τον μήνα, χωριστά ή όλα μαζί, με χρήση του ΑΜΚΑ του. Οι πολίτες θα κάνουν το τεστ στο σπίτι τους, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, και όχι στα φαρμακεία. Οπως επιβεβαιώνει ανώτερη κυβερνητική πηγή, τις επόμενες μέρες θα γίνει μια μεγάλη παραγγελία test, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα μπορούν να γίνονται ως και 10.000.000 τεστ, σημαντικά περισσότερα από τα 300.000 τεστ που κάνουμε σε εβδομαδιαία βάση σήμερα.

Οπως εξηγεί η ίδια κυβερνητική πηγή, οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν ένα θετικό τεστ, αλλά θα πρέπει να αυτοπεριορίζονται. Πρόκειται για μια ουσιώδη αλλαγή μοντέλου, μιας και πλέον οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε πολλά τεστ, αλλά θα πρέπει να αναλαμβάνουν και την ευθύνη μιας καραντίνας, εφόσον βρεθούν θετικοί. Παράλληλα, εξετάζεται το πώς θα μπορεί να περνά στο σύστημα ένα κρούσμα: με βάση το σημερινό πρωτόκολλο, αν κανείς βρεθεί θετικός σε rapid test, υποχρεούται σε μοριακό PCR τεστ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί, με αποτέλεσμα αυτομάτως να περνά στο μητρώο του ΕΟΔΥ. Οπως προαναφέρθηκε, αυτό θα γίνεται σε εθελοντική βάση, αλλά εκτιμάται ότι θα συμβαίνει, με δεδομένο ότι αρκετοί πολίτες μπορεί να χρειαστούν π.χ. μια αναρρωτική άδεια από την εργασία τους.

Η νέα στρατηγική για τα τεστ που κλείδωσε τις προηγούμενες μέρες έχει έναν διπλό στόχο. Αφενός, να βελτιώσει σαφώς την επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα και να γνωρίζουν οι αρχές το εύρος της διασποράς ή έστω οι πολίτες να προφυλάσσονται, εφόσον διαπιστώνουν πως έχουν κολλήσει. Αφετέρου, θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην πορεία προς το…αναπόφευκτο άνοιγμα δραστηριοτήτων, είτε από το τέλος του μήνα είτε από τις αρχές Απριλίου. Εκκρεμεί, άλλωστε, μια συζήτηση για το λιανεμπόριο την άλλη εβδομάδα και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται ότι το άνοιγμα μπορεί και πάλι να μετατεθεί για τις αρχές Απριλίου.