Eπιστημονικός σταθμός του Ανταρκτικού Ινστιτούτου INACH πάνω σε παγετώνα | INACH
Επικαιρότητα

Η νέα εποχή εξερευνήσεων στην Ανταρκτική με τη βοήθεια του στρατού της Χιλής

Οι ένοπλες δυνάμεις της λατινοαμερικανικής χώρας βοηθούν εδώ και λίγα χρόνια στο έργο των επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες και πειράματα στη νοτιότερη ήπειρο της Γης
Protagon Team

Η νέα εποχή εξερευνήσεων στη νοτιότερη ήπειρο της Γης ξεκίνησε με τις χιλιανές ένοπλες δυνάμεις να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Independent, η παρουσία του στρατού της Χιλής στην πιο κρύα, πιο ξηρή και πιο ανεμόδαρτη ήπειρο αποδεικνύεται καταλυτικής σημασίας για τις ερευνητικές αποστολές που οργανώνονται στην Ανταρκτική.

Mέλη του χιλιάνικου ινστιτούτου INACH μεταφέρουν κάποιο φορτίο σε πλοίο

Με έκταση 14 εκατομμύρια τετρ. χλμ. – η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική-, η Ανταρκτική έχει το διπλάσιο μέγεθος της Αυστραλίας ενώ το 98% της επιφανείας της είναι καλυμμένο από πάγο, με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα, γεγονός που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την ανθρώπινη εξερεύνηση, πόσο μάλλον τη μόνιμη παρουσία ανθρώπων εκεί.

Ωρα επιστημονικού πειράματος στην παγωμένη ήπειρο

Και μπορεί ο αριθμός των ανθρώπων που διεξάγουν και υποστηρίζουν την επιστημονική έρευνα στην ήπειρο και στα κοντινά νησιά να φτάνει έως και 5.000 το καλοκαίρι, πολλές είναι εκείνες οι επιστημονικές αποστολές που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μετακίνησης πάνω στην αχανή ενδοχώρα.

Και εκεί είναι που σπεύδει ο χιλιανός στρατός να βοηθήσει.

Ενα πλοίο στον όρμο Half Moon της Ανταρκτικής

Η ερευνητική βάση Χουάν Εσκουδέρο του Χιλιανού Ανταρκτικού Ινστιτούτου (INACH) είναι ένας από τους σταθμούς αυτούς που προσφέρουν συνεχή υποστήριξη στις ερευνητικές αποστολές.

Σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, η βάση που λειτουργεί κάτω από τα όρη Ελσγουόρθ, διαθέτει όλη την υλικοτεχνική υποδομή ακόμη και τις πιο απαιτητικές εργασίες, όπως μηχανήματα που οι αποστολές δεν είναι εφικτό, λόγω όγκου, να φέρουν μαζί τους.

Προετοιμασίες για επιστημονικές μετρήσεις

Οπως λόγου χάρη συνέβη κατά την τελευταία ερευνητική αποστολή του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν 34 χιλιανοί στρατιώτες (άντρες και γυναίκες) διευκόλυναν το έργο οκτώ επιστημόνων να διεξαγάγουν τις επίγειες, υπόγειες και υπέργειες έρευνες τους, απομακρύνοντας μεγάλα τμήματα πάγου και ανοίγοντας δρόμους για να περάσουν.

Επίσης, μέλη του χιλιανού ναυτικού οργάνωσαν όλες τις μεταφορές φαγητών και υλικών προς το χιλιανό αεροδρόμιο του Πούντα Αρένας, ενώ οι δυο μάγειρες της βάσης ήταν και αυτοί μέλη του ναυτικού.

Η χιλιανή αεροπορία, παράλληλα, πραγματοποίησε όλες τις αεροδιακομιδές στο απομακρυσμένο στρατόπεδο, περίπου 1.000 χλμ. μακριά από τον Νότιο Πόλο με πτήσεις που κάλυψαν μέχρι και 3.000 χλμ.

Οι αφιλόξενες για τον άνθρωπο συνθήκες καθιστούν την έρευνα στην Ανταρκτική περιπέτεια

Τέλος, χιλιανοί στρατιώτες παρακολουθούσαν τις καιρικές συνθήκες και φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια των εξερευνήσεων πάνω στην παγωμένη ήπειρο, ενώ ταυτόχρονα είχαν τον νου τους να μην αφήσουν το ανθρώπινο… αποτύπωμα με οιονδήποτε τρόπο (όπως σκουπίδια λόγου χάρη) πάνω στην Ανταρκτική.